2/6/2019: VTT Oignies en Thierache

 

 

Hier staan we dan weer voor de 4de keer en voor wellicht de mooiste toertocht en meeste technische marathon van het land. De vertrekplaats is verhuist naar het kleinere voetbalplein ten westen van Oignies, we parkeren onze auto een eind van de startplaats, tussen de bomen in een doodlopende straat, een ideale plek om straks te genieten van onze picknic.

Vandaag wordt het zeer warm, ook hier geven ze tegen de 30 graden.

Goed voorzien van een camelbag vol drinken, zonnecreme enz gaan we iets over 8h30 van start.

Behalve die ene klim van 5km over een brede grindweg kunnen we zeggen dat we vandaag dik 50km singletrack onder de wielen kregen, de klmmen waren dikwijls zeer steil en lagen er nog moeilijk bij ook, kapotgereden door tractors, wortels, rotsen ...

Soms smeekte ik wel , wanneer komt er nu wel een einde aan zo'n steile klim waar je alles moet geven om niet te moeten af stappen, 1 dikke steen of wortel kan al genoeg zijn om te voet verder te moeten gaan en dan terug vertrekken vergeet het dan maar.

Behalve die 3 echte muren bergop waar ik noodgedwongen moet stappen en niemand oprijdt, rij ik ze allemaal op, met het zoute zweet prikkend in de ogen, zwetend en puffend.

Behalve de ene verschrikkelijk afdaling naar Habay waar ik de soft versie kies, rij ik de andere 'danger' afdalingen allemaal naar beneden, weliswaar geholpen door mijn dropper

Na 20km op de zwarte lus is er die verschrikkelijke klim, 3km singletrack bergop, ontzettend steil en meteen goed voor extra 250hm, na 2h rijden heb ik nog maar 24km , dat zegt genoeg over de moeilijkheidsgraad van de tocht.

Een groepje westvlamingen dalen beter dan ikzelf en ik laat ze voorgaan, ik krijg een compliment als er één van die jongere bikers me zegt dat ik de betere klimmer ben, en dat op mijn leeftijd, daarna zie ik ze niet meer als ze zelf op achtergebleven maten moeten wachten.

Ik begin met de groene lus, doe er dan de zwarte en rode lus bij, maar dan kom je wel 3 keer aan de bevoorrading en 2 keer de dezelfde klim, mits mijn berekeningen zou ik straks aan 65km komen.

De zon brand en aan de bevoorrading boven op de berg tussen Habay en Fumay aan de Maas neem ik iedere keer wel 4 bekers drinken.

Het is afzien, de vele singletracks zijn soms technisch, draaien en keren, op en af, dikke stenen, wortels, ook de laatste 15km, er zit een supermooie steile afdaling in die ik nog niet ken of me niet herinner naar Fumay toe, daar passeren we door het centrum, even asfalt en dan weer over sublieme paden.

Nog de passage nabij een beekje over rotsen, water, wat modder, laveren tussen de bomen, prachtig biken, de armen en polsen doet evenveel pijn dan mijn benen door het vele technische werk.

Het was een super editie 2019, er waren een 550 bikers, ideaal dus onderweg want op de extra lussen reed ik nagenoeg altijd alleen, gelukkig is Oignies den Thierache ver afgelegen en nog altijd niet zo gekend bij vele bikers, hopelijk blijft dat zo, proficiat aan de kleine organisatie !

 

Ivan Dehertogh 2/6/2019

68km - 1900hm

Bekijk mijn activiteit op Strava:  https://www.strava.com/activities/2417478480