21/4/2019: Rando des Neufs Prés -Grand-Halleux

https://www.grand-halleux.be/rando-des-neufs-pres

 

Grand Halleux ligt ergens tussen Trois Ponts en Vielsalm en op dik anderhalf uur rijden van Overijse, dus in het putje van de Ardennen, ik heb afgesproken met Jean-Pierre maar hij zal een beetje na mij vertrekken, maar het is toch ook al 8h30 als ik hier arriveer (wekker verkeerd gezet)

Onze auto staat geparkeerd op de camping vlak naast het heerlijk kabbelende riviertje 'la salm' een zalig gevoel om s'morgens van start te gaan midden in de natuur en vandaag wordt het zonnig tot 25 graden. Ik schrijf me uiteraard in voor de 75km (1900hm!), we zitten geen 3h in de auto voor minder. Morgen is er op hetzelfde parcours de chronorit, wel 20 euro ipv 6, voor hetzelfde parcours, en er is vandaag weinig volk, zalig dus.

Het is nog koud amper 5 graden, zeer fris is de zomeroutfit maar de eerste lange klim laat niet lang op zich wachten en al gauw hebben we te warm. We biken door donkere bossen, over boomwortels, ruwe boswegen waar de houthakkers hebben zitten wroeten, de heerlijke geur van de dennenwouden, daar kan ik van genieten, zeker als je op het gemak kan rijden zonder drukte.

Nabij Trois Ponts krijgen we een heel steile en lange klim, hier is het zweten en trek ik de windstopper en mouwen al uit, ik rij een gezapig tempo want ik verwacht dat Jean Pierre me iets voor halfweg zal inhalen en dan heb ik toch nog wat reserve om met hem samen te rijden, he zijn ook 1900hm en zoveel heb ik al heel lang niet meer geklommen

Hier en daar zijn er nog een paar vettige stroken, soms moet je even door de modder ploefen alhoewel je niet altijd weet hoe diep het is, of rij je net op het randje ernaast,  maar je kan overal vblijven rijden. De klimmen zijn soms steil met af en toe een stukje waar je u naar boven moet puffen en hijzen maar ik rij overal op weliswaar met het hoofd bijna tussen het kader en de motor in overdrive  !

Prachtige vergezichten ook, en het is hier zo stil, we zien amper huizen of auto's, bos, veel bos.

Net als ik aankom aan de tweede bev. na 35km komt JP er ook aangereden, samen rijden we de tocht verder. Ik steek een tandje bij maar op het randje al van de krampen, maar ik kom in mijn ritme, drinken en eten en wat dosseren helpt

JP houdt af en toe een beetje in, en bergop moet ik weinig prijs geven, bergaf vliegt hij als een arend op zijne fully naar beneden, ik ook maar toch wat meer op reserve.

Er zijn een paar mooie heel snelle singletrack afdalingen, de beklimmingen in de volle zon zijn zwaar door de warmte, veel brede saaie schotterwegen zijn er niet, de tocht heeft veel afwisseling.

Af en toe passeren we door beekjes en uiteindelijk zijn ook mijn voeten ook nat als geen andere mogelijkheid meer is om via een brugje te passeren.

Er zijn in totaal 4 bevoorradingen, maar op 500 bikers zijn ze hier zo te zien niet voorzien, alles is er wel maar op de derde bev. was er niet zoveel meer over.

De laatste 20km zijn wat beter bollend, minder kapotgereden boswegen, maar nog altijd mooi en veel bos af en toe nog singletracks...

Na 73km en 1900hm zit het erop, ik was verwonderd dat het zo vlot ging, en 40km samen met Jean Pierre was ook leuk.

Een mooie en echte Ardense tocht, de moeite om nog eens terug te komen.

Na een saucisse en een donkere Lupulus samen met Jean-Pierre, Anne en uiteraard Viviane en ons hondje genieten wij nog van een rustige picnic in de buurt

 

Ivan Dehertogh 21/4/2019

 

73km - 1940hm

Bekijk mijn activiteit op Strava: -->  klik