27/5/2018 Raid des Penitents - Straimont 82km

Probably the wildest !

http://penitents.be/nl/home.html

 

 

 

 

De organisatie heeft  beslist om dit jaar uit te pakken met ritten in lijn ipv een lus, je moest u op voorhand inschrijven en zorgen voor eigen transport, in mijn geval brengt Viviane de wagen naar de aankomst te Straimont,  je kon een formule  boeken waar een bus en camion inbegrepen is.

Een heel gedoe dus, alle afstanden vertrekken op een andere plaats, soms gewoon midden in het bos op een klein asfaltbaantje. Het is vroeg opstaan, 5h, rond 7h15-7h45 worden we aan de start verwacht, ik heb met de post de instructies gekregen en een rood polsbandje (red track 85km), en ook de gps track.

Deze track vertrekt gewoon ergens op een baan nabij Les Hayons nabij Bouillon, het enige wat er staat is een bevoorrading, deze is voor de 100 en 135km die hier voorbijkomt, maar zelfs de 35km, 50 en 65km gaan van punt a naar b, alleen de 15km maakt een lus. Er is dus net zoals vorig jaar op de grote afstanden een oversteek per bootje voorzien over de Semois

Rond 7h20 kom ik toe, de lucht is zwaar bewolkt  en het druppelt zelfs wat, dat ziet er niet goed uit, maar het is al 19 graden, maar het voelt zwoel en vochtig aan.

In de eerste kilometers krijgen we al een paar voorsmaakjes van technische afdalingen waar ik al voet aan de grond moet zetten maar stilaan krijg ik wat meer vertrouwen en rij ik toch enkele zeer steile passages naar beneden, ook dankzij de dropper die ik speciaal voor vandaag gemonteerd heb.

Na nog geen 12km staan mijn benen op ontploffen op een steile lange helling,ik heb gisteren wat te hard gewerkt en dan nog in de hitte, dat voel ik dus nu, ik moet zelf even te voet gaan en ik denk er zelfs aan om al via de asfalt binnen te rijden. Het wordt warm en de zon komt er af en toe door, soms ook wat gedruppel en dat doet goed.

Het is puffen en zweten, de onweders van de afgelopen dagen hebben hier en daar in de lage valleien voor wat modder en water gezorgd, maar alles valt nog goed mee, maar de afdalingen liggen er meestal toch vochtig en gevaarlijk bij

Hier en daar rijden we ons vast in de modder, maar het zijn maar korte stukken. We geven niet op en het gaat stilaan beter, ik forceer zo weinig mogelijk maar dat is gemakkelijk gezegd als je overal op de steile hellingen wil bovengeraken en meestal lukt me dat wel.

Ik kan nu ik alleen ben rustiger rijden op de vlakke stukken, ik moet naar niemand zien, traag maar zeker. Iki sla ook een lus van 4km over, daar zal het nu ook niet op aankomen, uitrijden is de boodschap en liefst voor het voorspelde onweer en ik moet toch ook wat luisteren naar mijn lichaam.

Voor de rest zegt het filmpje alles, geniet ervan

Dit is een raid voor wie houdt van de wilde natuur, een zware tocht, fysiek uitputtend omdat het dikwijls nooit goed bolt, de kilometers gaan traag voorbij door de vele singletracks, zig zaggen door het bos, rond en over boomstammen, grote plassen en modderpoelen waar allicht de everzwijnen hebben in gevroed, heel lange stukken door lang gras waar ervoor wellicht geen pad te bespeuren viel.

Gelukkig heb ik de track op gps, want hier en daar is het toch opletten, zelf ik rij even verkeerd en moet te voet door een donker bos en struikgewas om het pas terug te vinden, op punten waar ze een lus maken en waar er niet altijd bordjes (1e passage of 2e passage staan daar is het soms toch wat ingewikkeld.

Ik heb de indruk dat de meeste afdalingen minder gevaarlijk waren dan vorig jaar, ik had onderweg van de organisatie gehoord dat die afdaling over zwarte gladde leistenen aan het kasteel eruit genomen werd, maar dat was toch niet zo, hier moet je wel afstappen, vorig jaar hebben ze er daar een paar bikers moeten afvoeren.

En ondanks de voorspelde onweders is het droog en zelfs zonnig warm geweest.

Volgend jaar toch liever weer een tocht in een lus, naar het schijnt was er heel veel verwarring aan het aankomst/vertrek te Straimont, sommige biker waren ook niet op de hoogte van deze tochten in lijn.

 

Ivan Dehertogh 27/5/2018

82km en -+2200hm

Gps track --> klik