21/5/2017: Boetingenraid - Raid des Pénitents (Straimont)

http://www.penitents.be/

 

Rond 8h al sta ik samen met Ronny en Michael aan de start te Straimont,indien we de 85km rijden dan moeten we voor 8h30 inschrijven. Straimont-Herbeumont is een dorpje niet ver van Neufchateau, ver in de ardennen omringd met weelderige wouden en de prachtige valleien van de Semois en de Vierre.

Deze tocht wordt nog maar de 3de keer georganiseerd, ik had er al wat over gehoord als zijnde de max wat wilde natuur, techniek betreft. We schrijven ons in voor de 85km km maar iedereen zit toch wat met twijfels moest het te zwaar zijn om dan onderweg nog voor de 65km te gaan en we betalen 8 euro, dat is wat anders dan bv. in Aywaille om een kleine chrono te rijden en daar 35 euro neer te tellen, voor dit geld krijgen we 5 bevooradingen, een bootovertocht enz ..., en natuurlijk een wondermooie tocht.

Er zij heel wat vlamingen aan de start, sommigen brengen het weekend hier door en hier vlakbij konden ze naast de rivier gratis kamperen, ook kon je ook een reservatie maken in het adepscentrum hier nabij te Neufchateau voor een kamer met avondmaal en ontbijt

We rijden eerst een makkelijk lusje van 5km ten noorden van het dorp als opwarming om daarna terug in Straimont door te komen met aldaar een zeer steile technische afdaling waar ik bijna het decor invlieg, de eerste verwittiging dat ik mijn hoofd er moet bijhouden, de meesten gaan hier al te voet naar beneden, ik ook, de wortels en rotsen liggen er glad bij, het heeft hier vrijdag nog bijna de hele dag geregend.

We rijden veel in de ongerepte natuur, veel singletracks, speelse en onvergetelijke passages .Na 23km passeren we aan het kasteel te Herbeumont bovenop een heuvel, eerst een kleine klim en dan een hele lange singletrack in de vorm van een richelof goot, het is oppassen voor uitstekende rotsen en dat heeft mijn pedaal ook gevoeld, veel boomwortels. We maken een lus van 5km op het Graf van de ridder(later meer) om onze mountainbikeduimen en vingers af te likken, we rijden even naast de Semois steeds onverhard om daarna terug nabij het kasteel uit te komen.

Af en toe is er natuurlijk een streepje asfalt of brede grind en boswegen maar dat nemen we erbij want we worden steeds beloond met echte mtb stukken, puur plezier, fun, en super uitzichten vooral over de kronkelende Semois. Na een kleine 35km hebben nog maar 600hm van de beloofde 2000hm en dat wil zeggen dat op 50km we nog 1400hm zullen moeten uitzweten, we reden tot nu toe vooral in de valleien nabij de rivieren en vijvers, en daar zijn dan meestal de mooiste en technische stukken te vinden.

Na dik 40km begint dan het zwaardere klimwerk en hebben we de hoogtemeters gevonden, steile langere klimmen, een passage over trappen doorheen rotsen, steile drop waar je amper boven geraakt, spek voor de bek van RR.

Boven op de heuvel na een prachtige klim op een singletrack tussen de rotsen we zien in de verte terug het kasteel liggen dat ondertussen al 17km achter ons ligt, we staan voor het beroemde uitzicht op de "Tombeau du Chevalier", of ook genoemd het "graf van de ridder" omdat die vorm doet denken aan een graf.

We rijden over wilde bospaden waar soms geen pad te zien is, één keer was het even zoeken maar RR is een goede spoorzoeker, alles is aangegeven met krijt, maar in de bladeren en tussen de gewassen is het soms even zoeken , Michael rijdt even verkeerd, iedereen roept maar zonder resultaat,hij slaat een klimmetje en afdaling over en even verder zien we hem weer, RR hetzelfde maar op dan op die lus die Michael gemist heeft

Na een 57km is er dan de onvergetelijke oversteek per bootje over de Semois, ik had al foto's gezien maar we wisten niet we dit op onze afstand zouden meemaken, we zitten met 5-6 man en onze bikes in een klein bootje en de man stuurt ons met zijn lange stok naar de overkant, een beetje zoals in Venetië.

In de laatste 30km komt heel wat klimwerk, zeer steil en vrij lang, percentage 11-12 procent en meer en voor de rest is het veel te veel om op te noemen,adembenemde afdalingen, singles zonder einde, technische trails, ook Strava punten in een paar uphill en downhill punten.

Het was fysiek zwaar,super uitzichten en bij momenten zeer technisch en prachtig, veel singletracks, volledige bervoorradingen, steil bergaf liet ik het soms helemaal afweten, nog altijd schrik na mijn val ?, of omdat ik nu een bril draag want ik kan 3 maanden geen lenzen dragen, bij RR gaat dat allemaal als vanzelf die supersteile en technische afdalingen, soms rijdt hij als enige ergens af en op, Michael heeft daar ook wat problemen mee, misschien moest ik vandaag mij dropper er terug opsteken ?

Het was hier vandaag de hemel op aarde voor het echte mtb-werk., de vreugdekreet onderweg van Ronny zegt genoeg.

 

Gps track (veel privéstukken) -->  klik

Afstand 88km -2051hm

Ivan Dehertogh 21/5/2017