25/5/2017: La Champagnarde -  Saint Hubert

 

 

Vandaag ben ik als enig clublid aan de start, andere leden rijden lokaal of niet, het is een wat speciale dag, feestdag midden in de week en de dag van de kindercommunies.

Saint Hubert ligt in het hart van de Ardennen en is gekend om zijn dichte en uitgestrekte wouden en natuur, ik ben hier al eens komen rijden en ook in de nabije buurt en ik ken dus de streek al een beetje. Rond 9h ga ik van start vanuit de plaatselijke sporthal niet ver van het centrum, eerst nog wat prutsen aan de achterrem die sleept, want ik had gisteren de rem ontlucht en gedemonteerd, voila alles in orde en we kunnen er tegenaan gaan.

De zon schijnt vollebak en ze geven 25 graden, dus een goed gevulde camellbag zal dus nodig zijn en uiteraard smeer ik me goed in tegen verbranding, ik heb zelfs nog 2 hechtingen van recente huidoperaties, dus let op voor de zon hé mannen?

Ik ga uiteraard voor de 65km,ik betaal 5 euro en er zullen 4 bevoorradingen staan onderweg. Voor deze tocht is er maar weinig reclame gemaakt, op internet was er niet veel te vinden, en dus verwacht ik niet veel volk, nogthans staat deze omgeving altijd garant voor mtb plezier

De eerste kilometers praat ik nog even met een Waalse biker, we zouden elkaar regelmatig tegenkomen onderweg, ook omdat hij geregeld verkeerd rijdt en ik hem dan zie terugkomen, het is even wennen aan de krijtkijnen en die zorgen soms wel voor verwarring, zeker straks in de buurt van Mirwart waar er een grote wandeltocht bezig is die onze toertocht regelmatig kruist, tegengesteld of in onze richting meeloopt, gelukkig hebben ze hier en daar orange merktekens erbij gespoten opdazt we toch er zouden aan uit geraken, soms moet ik even stilstaan om alles te begrjpen waar ik naartoe moet.

De eerste 20km vallen goed mee en bollen redelijk goed, maar het is altijd klimmen en afdalen over prachtige boswegen, snelle rotsachtige afdaling waar ook soms veel water naar beneden stroomt en hier en daar toch een paar modderige passages maar zonder ploeterwerk. Na 20km komen we in de buurt van Mirwart met zijn vijver en riviertje, hier is het weeral smullen van prachtige singletracks op en neer, draaien tussen de bomen en we moetn ons evenwicht zien te bewaren om niet in de talluts te sukkelen want een paar meter lager ligt de rivier.

Na 22km staan we aan de tweede bevoorrading en daar draaien we af naar links, even verder kunnen we kiezen tussen easy of terminator, uiteraard kiezen we voor terminator, veel meerwaarde heeft dit terminator-stuk niet, het is gewoon heel steil omhoog waar bijna geen pad te zien is, lage struiken, gras en al vlug sta ik te voet want het is te steil en in de volle zon duwen we ons naar boven, even later sluiten we terug aan bij de andere bikers, zij hebben een regelmatige klim achter de rug.

Op de 65km is er maar weinig volk te zien, na 38km is er bev voorzien waar wij alleen langskomen. We passeren door Awenne en de afdaling voorbij de grot, beneden rijden we door het rivierdal en de prachtige singletracks. We krijgen stevige klimmen onder de wielen geschoven, echt steil waar niemand boven geraakt, mijn hart gaat soms ferm te keer en het begint warm te worden zeker waar de zon vrij spel heeft.

Na 47km komen we terug in de buurt van Mirwart en dat zullen we geweten hebben aan de leuke singletracks, stevige klimmen en afdalingen, we rijden opnieuw over een strook die we daarnet voor de 2de bev gedaan hebben 1,5km, maar dit stuk is wel heel tof en technisch, de 4de bev is ook de 2de, maar nu rijden we straks rechtdoor naar de aankomst, nog 15km te doen.

Aan deze laatste bev.is bijna alles op, ik durf amper een half glas de drinken en een klein stuk banaan te eten uit respect, ik heb zelf nog genoeg drinken en een gelekke om binnen te geraken dus geen probleem. We genieten nog kilometers van fijne bospaden, singletracks, vanalles een beetje, maar oo zo mooi.

Hets was een mooie rit door prachtige bossen, het provinciaal domein van Mirwart(1350ha loofbossen), veel single tracks en weinig bosautostrades.

Op 500m voor het einde nog een soort van jeneverke gedronken en dan was er nog een soort van hinderissenparcours in een klein bos, zeer leuk.

Gps track  -->  klik

Afstand 65km -1520hm

Ivan Dehertogh 25/5/2017