20/7/2014: 7e L'Ardenne Coticule, Sart-Lierneux

http://users.skynet.be/sky78392/

 

Opgestaan rond 6h15, op de weer-radar gekeken en dan maar gekozen voor Sart-Lierneux, het blijkt op de beelden dat het ginds de afgelopen nacht niet geregend heeft en de aankomende onweders trekken vooral richting Brabant en de rest van Vlaanderen, hier in Overijse is het onweer nog niet helemaal voorbij en regend het momenteel nog. 6h30,sms gestuurd naar Jean-Pierre om te zeggen dat ik naar Sart-Lierneux kom, hij had me dat gisteren gevraagd.

Op de e411 staan er nog pakken water en zie je amper een steek maar even voorbij Namen te Andenne wordt het droog en in de buurt van Luik schijnt zowaar de zon en hopelijk blijft dat zo. Om iets na 9h ben ik ingeschreven voor de 65km, normaal kan de 65km en 85km alleen per chrono(o2mc) gereden worden, maar hier maken ze gelukkig een mooi gebaar en kan je de 65 en 85km ook als toertocht rijden en betaal ik 6 euro inschrijving.

Rond 9h15 eindelijk antwoord van JP, hij is er pas binnen een uurtje,om 6h30lag hij nog te slapen en hij had nog lang getwijfeld om te komen want in Geel regende het nog fel, dus vertrek ik alleen. Jean-Pierre rijdt wel de 85km en zal een klein uur na mij vertrekken, de 85km is voor mij momentaal wat teveel want fietsen heb ik de laatste weken niet veel gedaan.

De tocht vertrekt in het kleine dorpje Sart eerst richting Baraque Fraiture op een 12-13km hier vandaan, daar rijden we vlak naast de skiliften door het gras omhoog, de zon schijnt en het is vrij warm, het zweet druipt van mijn gezicht.

De eerste 16km zijn altijd golvend , afwisselend brede bos en veldwegen, soms een donker woud met prachtige paden en   hier en daar toch serieus wat water en modder vooral in de valleien, maar vele wegen liggen er kurkdroog bij. Ik maak een rustige start, zalig, geen stress en genieten.

Iets over 27km wordt het parcours interessanter als we richting Vielsalm rijden en meerbepaald door het plaatsje Salmchateau waar de tweede bevoorading staat. Nu zijn er ondertussen meer boswegen en stukjes dennenwoud met een paar singletracks en prachtige steile afdalingen over wortels en losliggende stenen (schaliŽn) waar ik me met de fully 29er kan uitleven. Asfalt is er amper bij en soms zijn er de typische brede Ardense schotterwegen maar deze duren nooit te lang en het wordt het dus nooit saai, er is altijd wel regelmatig afwisseling met snelle afdalingen over stenen, wortels, lang gras en hier moet je toch altijd uw gedachten erbij houden.

Het is dus warm, de lucht voelt vochtig aan en ik voel dat er minder zuurstof is en dus is veel drinken en doseren de boodschap. De beentjes zijn goed, wel heb ik na 40km al het gevoel dat ze wat verzadigen en moet wat dimmen,maar in de laatste 15km heb ik nog energie over en gaat het weer beter.

Ik ken vele stukken van dit parcours want ik heb hier in het verleden al veel banden verleten, de vroegere marathons van Vielsalm, de Lcmt enz, allen hebben hier al stukken van dit parcours aangedaan.

In de verte zie ik donkere wolken hangen en ik steek een tandje bij, want als het hier op deze boswegen nat wordt dan is het de hel, dat hebben we vroeger in de LCMT 4 daagse al mogen meemaken. De zon verdwijnt nu soms maar het blijft zwoel en warm.

Vlak is het nooit behalve soms na een klim of in de vallei, maar daar is het dikwijls draaien en keren tussen omgezaagde bomen waar traktors hebben gewerkt en er stukken takken en boomwortels het ons wat moeilijk maken en beneden in de valleien moet we soms water en modder trotseren en zelfs van de fiets stappen en aan de zijkanten tussen de bomen laveren om de voeten min of meer droog te houden.

De laatste 15km waren mooi met veel afwisseling, amper asfalt. Er was daar nog een fameus brugje, 3 vrij smalle palen samengehouden met panlatten liggen er over een riviertje, het ligt er glad bij en hierover stappen is een hachelijke en gevaarlijke onderneming.

Het was een mooie tocht, niet te technisch, overal kon je makkelijk naar boven rijden, soms steil maar niks bijzonder, amper asfalt, goed afgepijld door kalk en gele pijlen.

Erna nog een afterbike gedaan met Jean-Pierre,Alex en Ann samen met mijn vrouw, nog iets gegeten aan de Baraque Fraiture, en belangrijk was dat het de hele dag droog en vrij zonnig gebleven is.

 

Afstand  64km - 1390hm

Gps Track --- klik

Ivan Dehertogh 20/7/2014