3/6/2018 1e Raid Hardoise - Oignies en Thierache

 

 

Rond 8h15 kom ik toe te Oignies en Thierache vlakbij de Franse grens, nabij Givet en ook niet ver van die andere prachtige toertocht te Olloy sur Viroin.

Er is al veel volk aan de start, er hangen twee grote borden met de parcoursbeschrijving, en we krijgen ook een uitleg, maar het is wat ingewikkelt vind ik, in feite kan je zoveel lussen doen als je wil, maar ik vraag me af of je op den duur nog weet welke afstand je aan het doen bent.

Ik schrijf me in voor de 65km, we krijgen een mooi bordje voor op het stuur.

Vandaag ben ik hier weer alleen, na een reeks van, prachtige tochten te Arville, Straimont en toppunt te Libin zal deze tocht me welicht niet ook niet ontgoochelen, hij staat bekend als 1 van de beste en technische. De afgelopen week heeft het hier en daar serieus geonwederd en zelfs met afgelopen vrijdag de hele dag regen, dus ben ik benieuwd wat dat zal worden.

Bij het vertrek wordt al meteen duidelijk dat we geen droge tocht zullen krijgen, de eerste modder en grote plassen staan ons al op te wachten . Na de passage door  het dorp klimmen we uit het dorp en al meteen komt de eerste singletrack er vlug aan in de vorm van een prachtige afdaling door het bos. Het is soms glad en er ligt hier en daar modder, dus uitkijken

De eerste kilometers vliegen de singletracks ons al ronde de oren, zeker dat stuk boven op de heuvelkam dat rechts van ons steil afloopt naar het dorpje Haybes(fr) aan de Maas, dit singletrack duurt een dikke 3km en ligt hier en daar bezaaid met dikke stenen en rotsen en een paat drops

Na een 10km is er al een lus, ik neem per ongeluk de 17km lus van de 90km, voor de rest zal er onderweg nergens meer een afstand aangeduid staan, ik zit dus op de 90 en deze lus is een stuk dat ik nog nooit gedaan heb, ik rij ineens alleen en we rijden richting Montigny sur Meuse, we blijven altijd in de bossen, er zitten een paar heel steile klimmen (een muur) en afdalingen in, en een heel lang singletrack eveneens boven op een heuvelkam van dit dorpje, wel prachtig en door de wilde natuur.

We rijden naast een wilde beek rechts van ons op een een pad bezaaid met rotsblokken, en dan zijn er nog de vele boormwortels, en we rijden hier en daar door dikke porties modder en waterplassen. Vele malen moeten we wel eens van de fiets over rotsblokken of we glijden weg over boomwortels.

Na deze lus en bevoorrading kom ik terug op dat eerdere singletrack boven op de heuvel nabij Habay en even verder duiken we naar beneden, ik neem wel de soft afdaling, ik heb het wat gehad met al dat steil gedoe, zeker nu het glad en nat is.

We rijden over Maas te Haybes om zoals bij eerdere edities klimmen we naar het uitzichtspunt van het dorpje Fumay (fr) waar de tweede bevoorading staat, ik vind het allemaal maar niks die lussen, je weet nooit op welke afstand je zit en hoever je van de aankomst bent, op de borden staan ook geen afstanden aangegeven.

Ik sla alle lussen over, ik zal wel mooie stukken gemist hebben, maar vandaag neem ik mijn tijd, ik schat dat ik zo op ongeveer 50km ga uitkomen, het wordt al laat en heb toch al wat hoogtemeters.. Trouwens met al dat technisch gedoe onderweg, modder, wortels, drops, gaan de kms niet vlug voorbij en het is fysiek ook zwaar.

Ik heb een foto gemaakt van het bord aan de start en zelfs daar geraak ik niet goed aan uit en als ik aan het laatste bord staat met de vermelding lus 7km dan staan er ineens ook een pak bikers zich af te vragen hoever het nog zou zijn ?

De rest van de tocht ken ik dus ondertussen wel, we passeren door Fumay, klim naar boven naar terug mooie paden en bossen. Ik keek eens op de gps en die geeft aan dat ik op ongeveer 5km ben van Oignies, dus rijden we gewoon binnen, het is goed geweest, het mag vandaag wat minder zijn.

We rijden door het beekje naar binnen waar de fotograaf staat, de pain sauscisses staan al te roken, noig even een babbel met Danny Taymans, frisse douche en erna op een kalm plekje onze picnic en wat chillen onder onze parasol

Het was weer een super tocht, enorm veel bos, amper asfalt, veel singletracks, wat zijn we de laatste weken verwent.

 

Ivan Dehertogh 3/6/2018

51km - 1355hm

Gps track --> klik