4/6/2017: Viroinvalloise -Oignies en Thiérache

 


We staan met 4 leden aan de start: Ronny,Michael,Luc en ik
, sommigen voor de derde keer.
Iets voor 9h denk ik gaan we van start, Luc gaat voor de 54km en wij voor de 64km, op papier al goed voor 1980 hm en we weten al van de afgelopen edities dat we hier waren dat deze hoogtemeters zwaar en technisch zijn en dus bijna dubbel tellen.

Deze tocht is samen met Olloy sur Viroin en recent ook in Straimont één van de mooiste en technische van Belgie, gelukkig is deze bij het grote publiek niet zo bekend en gelukkig maar ook want hier zijn ze niet tevreden als er meer dan 300 deelnemers komen, de vele moeilijke singletracks kunnen dan niet aan zeggen ze hier, en organisatie zelf hebben ook niet genoeg medewerkers.

Het heeft hier tot afgelopen nacht nog geregend en dus ligt het er nat bij, zelfs al van bij de start, maar in de bossen valt dat nog goed meer, alleen in die uitgereden singletracks is het wat vettig en hebben we problemen om op de korte drops boven te geraken of om ons recht te houden, Luc zal dat even later ondervinden als hij over een kleine greppel rijdt en net niet boven geraakt en achterover valt op de rug, zonder al te veel erg.(wat bloed aan de hand)

Het duurt dus niet lang voor we getrakteerd worden op de eerste leuke singletracks, maar hier is het soms wat aanschuiven.

We rijden richting Fumay (fr)een gemeente aan de Maas en in de diepte zie je het door de bomen al liggen, en als je hier in de diepte iets zie liggen dan weet je wel genoeg, dus cheesen we straks wel ergens steil naar beneden. Ik weet welke afdaling er zit aan te komen, vandaag heb ik mijn zadeldropper er terug opstaan, maar toch als ik aan het begin van de fameuse afdaling kom slaat de twijfel weer toe, sinds mijn ongeval van vorig jaar is blijkbaar het trauma nog niet weg, ik zal terug moeten leren om echt steile afdaling weer onder de knie te krijgen

Daarna klimmen we terug uit de vallei over prachtige paden en singletracks met ineens weer dik 200hm op 5km en met op het einde gaat het heel steil omhoog met tot 20 procent, de meeste gaan hier te voet, ik moet er ook af nadat het achterwiel slipt op de gladde stenen maar ineens ben ik wel terug bij Michael, ik stap even stevig door en ga hem voorbij, even verder volgt een singletrack-afdaling om duimen en vingers af te likken, we wanen ons in de roc azur of de alpen, het gaat voor sommigen niet rap genoeg, Michael rijdt me ergens voorbij zonder dat ik het merk, sommige bikers vlammen tussen de struiken en bomen door en volgen het pad niet, nogthans ben ikzelf bergaf niet van de traagste.

We rijden nu een stuk over een Ravel (asfalt) en in de waan dat iedereen achter mij rijdt stop zelfs even voor mijn zonnecreme te smeren, samen vervolg ik mijn weg met Ronny en na een mooi steil begin krijgen we nu wel even een lange brede en saaie weg over steentjes, wel door een mooi bos, maar het gaat ondertussen wel 6km licht bergop en weer krijgen we er ineens dik 300hm erbij, maar even verder worden we dan toch dik beloont met knappe technische singletracks en een enorm mooie snelle en technische afdaling naar het dorp Revin (fr) aan de Maas, zo heb ik ze graag en het is genieten.

Ik sluit beneden terug aan bij Ronny, de volgende klim brengt ons naar de 2de bevoorrading en duurt lang en is heel steil, we sleuren en puffen ons naar boven, het vergt veel kracht maar het lukt ons. Boven gekomen aan de bev. is er dat fantastische uitzicht over de Maasvallei. We vertrekken en even verder gaat het voor de 54km bikers rechtdoor + retour, de andere afstanden slaan af naar links, zo ook wij.  Ik dacht dat we vandaag het beste al achter de rug hadden, maar dan komt de volgende singletrack afdaling eraan, man man man wat was dat mooi en dee duurde lang , hier kom ik zelf nog eens terug om te wandelen en te biken.

Nadeel is dat we wat verder terug dezelfde lange en bij momenten steile klim van bijna 5km op moeten tot aan de eerdere bevoorrading, maar we hebben toch onze beloning gehad, spijtig voor degenen die daarnet na de bev. rechtdoor zijn gereden, wij hebben dus een extra lus van 8km gereden. We hebben nu 43km en de echt steile klimmen waar ik soms het verschil kan maken zijn nu achter de rug, RR en MN willen blijkbaar snel binnen zijn, gisteren voelde ik me nog grieperig en ik besluit om me niet meer te forceren want de benen doen pijn, ook de armen en polsen van al die moeilijke singletracks met de talrijke drops en andere hindernissen in de vorm zoals dikke boomwortels, bomen en rotsen, en de steile talluts waar je liefst niet wil invallen.

Nu komt er een bijna moerasstrook, een soort drassige Venen, een gekapte strook door het bos, en of er nog niet genoeg modder en vettigheid is komt er nu nog een fikse regenbui over ons heen, zelfs de drogere paden veranderen nu in een natte brij, de wielen draaien amper nog rond door al de modder die aanplakt, en we worden ook nog goed nat en het wordt nog vrij fris ook, op deze drassige strook moeten we soms door diep water, zijn er diepe greppels om het water af te voeren, ei zo na ontwricht ik bijna mijn schouders als ik te voet naar de overkant spring en mijn fiets in de greppel achterbliijft.

De laatste 15km is het af en toe serieus ploeteren bergop en bergaf, en dan is het nog opletten om in de glibber niet onderuit te gaan, en het blijft nog wat druppelen tot nabij de aankomst waar het terug droog is.We hadden 60km op de teller en blijkbaar hebben we dan toch ergens 3-4 km gemist.

Deze tocht was weer top, ongelooflijk mooi

 

Gps track -->  klik

Afstand 60km - 1670hm

Ivan Dehertogh 4/6/2017