20/5/2018: 24e La Champetre- Libin

 

 

We staan in Libin rond 8h15, het is nog fris amper 8 graden, onderweg naar hier hing er dichte mist maar hier schijnt volop de zon en ze geven 20 graden, ideaal dus.

De feesttent staat er al klaar en het varken aan het spit mag niet ontbreken, dat is blijkbaar de traditie hier.

Amper 2 weken geleden hebben we hier in het nabij gelegen Arville nog gefietst en als deze toertocht even mooi is dan ben ik dik tevreden.

Vandaag ben ik alleen als clublid, den oude bompa verdedigt de clubkleuren !

Het duurt niet lang of we duiken de bossen in, de veel ander zullen we vandaag niet zien

Het duurt niet lang of de prachtige singletracks vliegen ons om de oren, ze lopen zig zag door de hoge of lage begroeiing, gewoon door de wilde natuur, hier mag blijkbaar nog heel veel.

Als dit zo blijft duren dan is deze tocht nog mooier dan Arville.

De paden staan niet op mijn topokaart, kris kras biken we langs de bomen, over wortels, en dan een paar keer over  prachtige mostapijten bezaaid met wortels, takken en diepe putten.

Het parcours heeft amper technische afdalingen maar de singletracks maken het dan wel moeilijk, dat draaien en keren over putten en andere obstakels vereist heel wat stuurmanskunst, techniek en kracht.

Als er dan een lang recht stuk licht bergop gaat dan bolt het niet goed, mos, lang gras en putten maken het ons niet gemakkelijk.

Er zijn 3 bevoorradingen, ze zijn goed voorzien, en de afpijling geef ik een tien op tien, veel krijt en zelfs heel wat pijlen die geplakt zijn op bomen en palen, het staat allemaal overvloedig aangeduid.

Even in de buurt van Mirwart rijden we over een paar stukken die we op de TT van Arville zijn tegengekomen, alhoewel niet veel.

Niet ver van het kasteel te Mirwart rij ik even verkeerd, ik was aan het gapen naar een biker die met pech aan de kant staat en uit gewoonte rij ik het pad in dat ik ken uit o.a. de tocht van Arville, dat is wel een schitterend stuk, paden en singletracks op en af, over de bekende houten paden die ons uit de modder moeten houden,er staan krijtlijnen maar ze zijn al wat geelachtig ipv wit en ik zie geen pijlen meer die omhoog hangen, maar ik rij door omdat ik veel krijt zie, het blijkt nog krijt te zijn van een vorig tocht.

Ik maak een ommetje bergop via Mirwart, 4km erbij en wat hoogtemeters en dan kom ik terug op het parcours aan de rand van de vijvers van Mirwart.

Bos en nog eens bos, het houd maar niet op en als ik op mijn gps mijn bestemming zie, dan duiken we opnieuw een donker bos in waar zelfs het krijt rond de bomen hangt, we slingeren tussen de bomen en ik zie tussen de bomen het bos niet meer en dus kom ik terug het bos uit waar ik net ben ingereden, ik probeer het opnieuw en nu kies ik een andere boom met krijt uit en kom ik op het juiste spoor terecht om mijn weg te vervolgen.

Maar het blijft maar duren, in het volgende bos kan je kiezen voor moeilijk of gemakkelijk, uiteraard kies ik het eerste, we rijden door een soort van kraters over een singletracks dat zich weeral slingert tussen de bomen, er komt wat behendigheid bij kijken, maar in Straimont of Olloy sur Viroin heb ik al veel straffer meegemaakt.

De bossen en mooie paden blijven maar duren tot op het einde, ik denk dat ik vannacht ga dromen van deze bossen !

Dit was een schitterende echte mountainbiketocht, zelfs nog beter dan Arville,het moet niet altijd zo technisch zijn waar de meesten dan niet durven naar beneden te rijden, ik heb weinig vlamingen gezien vandaag, gelukkig is deze tocht niet zo bekend, houden zo !

 

67km - 1410hm

 

Gps track  -->  klik

 

Ivan Dehertogh 20/5/2018