26/3/2017: TT Kortrijk - Dutsel

 

 

Vanmorgen vroeg opstaan want het zomeruur gaat weer in, dus is 6h30 in feite maar 5h30, ik twijfel even want ik ben nog zo moe en de rug doet pijn van het werken gisteren onder een prachtige lentezon.

Ook vandaag is de zon van de partij, het is nog vrij fris, 3-4 graden als Ronald en ikzelf rond 8h15 aan de start staan, eindelijk nog eens de korte broek aangetrokken, er staat een grote tent opgesteld naast de Chirolokalen, de chiroleden helpen mee en dus hebben ze hier veel helpende handen.

We betalen 5 euro en krijgen een stuurbordnummer, inschrijven moet niet, wellicht vragen ze onze naam dan wel indien er iets gebeurd onderweg ? Ronny heeft vanmorgen nog moeten afzeggen wegens rugpijn,normaal was hij erbij, hij zal gebaald hebben in zijn zetel.

Na een 7km krijgen we al een steile klim max 17,2%, maar de ondergrond ligt er droog bij, dus vandaag geen geslip achteraan en geen modderbanden nodig en we zullen nog veel van die steile klimmekes voorgeschoteld krijgen, zo van die steile dingen waar je voorwiel niet aan de grond wil blijven en waar sommige bikers met hun fiets en al terug naar beneden schuiven, echte kuitebijters dus, de afdaling zijn  meestal ook steil en soms technisch.

De eerste helft van het parcours en dus gedurende 30km krijgen we de ene klim na de andere, soms wel een muur, zeer steile stukken door de bossen rond Holsbeek en Kessel-Lo, het Lindenbos en het Chartreusebos. De klimmen zijn aangegeven met bordjes, met een naam en alle nuttige gegevens, gevaarborden zijn er ook in overvloed.

Ronald geraakt bijna overal zonder strafpunten boven, tenzij er bikers de weg versperren, ikzelf moet af en toe te voet gaan, de techniek en ook kracht ontbreekt mij op die zeer steile stukken, maar ik verlies hiermee niet echt veel meters. De eerste helft van de tocht zijn echt mooi, subliem, af en toe waan ik me op een afdaling in de Ardennen. Het is constant op en af en weinig recup of pauze, het veranderen naar de kleine verzet vooraan moet je soms al in de afdaling doen want de klimmen of steile drops duiken plots op.

Na 30km staat de bevoorrading en nu zijn we wat meer in het veld aan het biken en speelt de koude tegenwind een rol, ik blijf meestal in Ronald zijn wiel, want ik kan niet beter maar Ronald wil denk ik persee op kop om zijn tempo te bepalen.We rijden nu meer richting Tielt-Winge en Aarschot, maar regelmatig duiken we nog de bosjes in met heel wat mtb plezier, o.a. het mooie Troostembergbos nabij het kasteel,Regelmatig passeren we nu door wijn en boomgaarden, typisch het Hageland

Nabij Nieuwrode ligt er naast de e314 een klein bosje waar we bijna iedere meter benutten, draaien en keren, op en af met zelfs een stuk waar de bikers elkaar passeren enkel een paar dikke takken als scheiding. Gelukkig heb ik de track mee van deze tocht, zodat ik beter het parcours kan inschatten om niet verkeerd te rijden.

50km en dus nog een kleine 20 te gaan en de beentjes voelen zeer vermoeid aan, de wind staat nu meer in onze rug, Ronald bepaald nog altijd het tempo.

We rijden rond het natuureservaat Beninksberg over mooie wegen, even verder rijden we onder de e314 richting Wezemaal met nog een paar leuke steile klimmen, singletracks en mooie bos en veldwegen aan de rand van de Wijngaardberg nabij Wezemaal

De laatste 8km aan de rand van het Dunbergbroek mogen er ook zijn, alhoewel Ronald het 3km lange pad dat zich slingert langs de beek niet erg leuk vond, ik toch wel want het is een mooi pad, hobbelig en tempobrekend.

Deze toertocht was bijzonder knap zoals edities in het verleden ook het geval was en is me uitstekend bevallen, een afwisselende parcours met bij aanvang en aan het slot veel bos en met een genietbaar tussenstuk in een meer open landschap, met enkele zeer knappe holle wegen en zeer stevige klimmetjes

 

Gps track -->  klik

Afstand 69km

Ivan Dehertogh 25/3/2017