11/11/2019: Toertocht Stal-Koersel

 

 

Een toertocht nabij Beringen in Limburg, heb er al veel van gehoord, de filmpjes op youtube zien er goed uit.

Vanmorgen David eerst gaan afhalen te Tildonk, onderweg is plots mijn linkerooglens gescheurt en ik heb geen bril of reserves mee, ik twijfel even om terug naar huis te rijden mee ik rij toch door tot bij David, en de pijnlijke rug van gisteren was ook nog niet helemaal in orde, David neemt het stuur over, rond 8h30 komen we aan de start.

We schrijven ons in voor de 66km, 8 euro met licentie, niet echt goedkoop, maar hopelijk krijgen we iets in ruil, de inschrijving verloop vlot en goed georganiseerd ondanks de grote toeloop.

Het is vrij koud, amper 4 graden en de zon komt erdoor. De eerste 20-30km bollen vrij goed, veel smalle zanderige boswegen die er goed bijliggen en ook een pak singletracks. Ik moet toe wat mijn snelheid aanpassen met mijn berperkte, in feite rij ik maar met 1 oog !

David kan hier zijn krachten goed kwijt en rijdt een stevig tempo, dessen noem ik dat, ik moet hem toch even laten gaan want ik weet ook wat er nog komt en 66km mtb is geen wegritje.

Op de meer technische stukken kom ik gemakkelijk terug want daar heeft hij nog wat bij te leren.

We blijven uitsluitend in de bossen, we rijden van het ene bosje naar het andere, af en toe kruisen we een brede asfaltweg die naar het miltair domein leidt, het zonnetje schijnt en we moeten zelfs iets uittrekken.

En ze hebben er werk van gemaakt, een paar speeltuinen hebben ze in elkaar gestoken, eentje puur in het zand, op en af en draaien en keren, amper te doen om op de fiets te blijven, specialistenwerk in het zand, op een paar andere plaatsen ook draaien en keren tussen de bomen, steile drops naar boven en beneden en toch technisch geladen

De bepijling is echt uitstekend, bevoorradingen zijn rijkelijk voorzien, ook soep en aan de 2de zelfs geplakte boterhammen met choco. Mijn oogzicht past zich wonderlijk aan naar mijn rechteroog met lens.

En het ging maar door, veel singletracks, sommige verdoken in de grond alsof je door loopgraven rijdt, af en toe wat technisch, hier je moet wat stuurbehendigheid hebben en niet stilvallen in de bochten, en de vele uitstekende afgezaagde takken in de grond tijdig opmerken om niet met de pedalen te blijven achterhaken, het brede stuur passeerd soms net tussen 2 bomen.

De vele steile heuveltjes waar je net of net niet boven geraakt kruipen in de benen, het is soms echt interval en werken op de fiets, in tegenstelling tot de eerste helft van de tocht is er nu weinig recuperatie.

En dan komt de kers op de taart van deze tocht, de mijn-terril nabij Beringen, je kan kiezen, met of zonder, David zit er door en heeft al wat krampen, ik por hem aan,ik denk ook wat te weinig gedronken en wat snel van start gegaan, maar we zijn hier nu toch om toch eens een terril op te rijden.

De klim is voor sommige rijders zwaar en zeker na 60km zijn de benen niet meer fris en is voor sommigen de energie bijna op, en de klim ligt er zwaar en modderig bij, steil en een paar scherpe bochten.

De afdaling is mooi, een paar houten brugjes, toffe drops en bochten, maar dan kom aan de andere kant van de terril nog een zwaar stuk door een bosje, steile stukken berop en af over singletrack, Ardense toestanden en het ligt er wat nat, modderig en glad bij, vooral de laatste afdaling.

En tot bijna ramp begint het nu wat te regenen, maar dat had ik verwacht, het is al 13h, het valt nog mee, we houden het de laatste 6km nagennoeg droog over nog eeen paar boswegen en singletracks.

Het was een prachtige tocht, moe, voldaan en met zere beentjes keren we terug naar huis

 

66km - 500hm

 

Gps track  -->  strava

 

Ivan Dehertogh 11/11/2019