12/8/2018: 23e Rando VTT Glaireuse (Libin)

 

 

Het wordt vandaag weer een zonnige dag, in de Ardennen wordt het vandaag een aangename 24 graden, nu is het moment om nog te profiteren van het goede weer om in deze mooie streek te komen rijden, we kunnen als het weer slechter wordt nog genoeg dichterbij huis blijven.

We komen toe rond 8h te Glaireuse-Libin, het zijn er dit weekend en dus ook nog vandaag kermis/dorpsfeesten, de grote feesttent staat er nog, 6j jaar geleden ben hier hier ook al geweest, toen nog met een pak clubgenoten.

Aan de inschrijving kom ik Danny Taymans tegen, rond 8h20 vertrekken we samen. Er is ook een wandeltocht, Viviane en Laila schrijven zich in voor de 15km.

De eerste 20km bollen ontzettend goed, veel vlak, bergaf en lichtjes bergop,maar wel uitsluitend in de bossen, draaien en keren, wondermooie stukken, veel singletracks en wilde natuur, het doet me denken aan de tocht een paar maanden geleden in Libin zelf, toen ook ontzettend mooi, maar ook al rijden we de eerste 25km als een circel rond Libin, we rijden amper op hetzelfde parcours dan toen.

Pas na een 33km komen de steilere hellingen eraan, eentje met wat dikkere stenen in de buurt van de Lesse nabij het dorpje Lesse, hier moet ik even voet aan de grond zetten maar voor de rest alles is te doen, geen gesukkel op technische stukken, maar plezant en zonder veel gevaar, genieten dus.

Alhoewel dat Danny op de snelle afdalingen mij serieus onder druk moet ik ook sneller  gaan en meer risico's te nemen, want soms gaat het heel snel over de breder bospaden en singeltracks

En singletracks zijn er veel, slingerend tussen de hoge en nog wilde begroeingen waar je in feite geen pad ziet, beekjes oversteken via een paar brugjes.

Het tempo is prima voor mij, strak maar het gaat, en ik blijf meestal in het wiel zitten, de conditie is niet top maar het gaat wel,tenzij het op de steilere stukken wat te traag gaat voor mij dan neem ik even het tempo over.

Er is maar 1 afdaling die echt steil gaat en ik toch met een slepende achterband naar beneden rij maar gelukkig zijn er geen bochten en komen we beneden eindelijk te stilstand

We maken een lus nabij en in het dal van de Lesse, ondertussen hebben we amper een stuk brede weg of asfalt gezien, uren aan een stuk de geur van dennebomen, af en toe het geluid van kabbelende beekjes en er is vooral de stilte.

Net voor het dorpje Lesse midden in de bossen rijdt Danny lek, zijn reserveband is ook stuk en dus help ik hem uit de nood, we staan hier en een tijdje stil en Luc Scheepmans komt eraan, met z'n drieen rijden we de laatste 17km.

Er zijn 3 bevooradingen, simpel en soms bemand met maar 1 persoon, maar alles is voorhanden, de splitsingsborden in het bos zijn enorm en daar kan je vind ik niet naast kijken, met net na de splitsing nog een herhalingsbord met de kruisjes over de afstanden die je niet nodig hebt.

De laatste 3km zijn over bredere veldwegen en wat asfalt maar dat is omdat Glaireuse buiten de boszone ligt in meer open veld.

Het was een sublieme tocht, niet te druk, kleine organisatie, een leuke tent om in te douchen, lekkere pain saucisse en voor ons' Viviane,Laila en ik ' nog een leuke namiddag op een kalm plekje in het bos.

 

62km - 1300hm

 

Gps track  -->  klik

Ivan Dehertogh 12/8/2018