26/8/2018 Entre rivieres et forets - Daverdisse

 

 

 

We moeter er nog van profiteren nu het in de Ardennen nog redelijk droog is, de voorspelling voor vandaag is een 18 graden en wat zon.

Als we te Daverdisse toekomen is het amper 5 graden, zeer fris en dus trekken we de trui met lange mouwen en windstopper aan.

Het is even zoeken naar de inschrijving, er staan geen borden naar de start maar in het centre touristique dat wat achteraan verborgen ligt staat een tafeltje en 3 vrouwen, het is nog zeer kalm. Ze vertellen me dat ze hier max 100 deelnemers aankunnen, we krijgen ook een kaart (map) met het parcours, maar niet echt in details, dat beloofd.

Via de asfalt rijden we naar het Lesse-dal en zoals ik had verwacht is het al meteen opletten geblazen om geen pijlen te missen.

De eerste20-25km rijden we meestal over mooie paden en een paar singletracks net naast of in de buurt van de Lesse, weinig technisch maar mooi, de natuur en de bosrijke omgeving doen ons genieten, maar als we ergens moeten klimmen dan is dat over asfalt, een paar mini redoutes midden in het bos, steil en lang maar wel over asfalt of beton.

Het middenstuk van deze tocht is bosrijk maar toch teveel brede schotterwegen en passages door een paar dorpen over asfalt en het is steeds opletten en zoeken naar de bepijling, soms passeer je wel 3 kruispunten in het bos voor je nog een pijl tegenkomt en die hangt dan meestal nog uit het zicht, krijt is er niet gestrooid, wel voor de adeps wandelingen die we agf en toe tegenkomen. Dikwijls moet ik aan kruispunten stoppen en goed kijken.

Rond 50km komt dan toch het onvermijdelijke, ik passeer dus een aantal kruispunten in een donker bos maar nu duurt het wel lang, ik kom aan een asfaltbaan, ook hier geen pijl te zien,ik steek een asfaltbaan over naar een smalle bosweg waar veel takken de weg versperren tot een T, maar nog niets, ik neem de kaart erbij maar ik kan niet echt zien waar ik me nu bevind er staan ook geen plaatsnamen op vermezld

Dus rijden we terug en ik ga alle kruispunten af tot ik rechts een blauw witte pijl zie hangen, de pijlen hangen meestal na een kruispunt of te ver links of recht in de weg

Het was tot nu toe de regel, rechtdoor als er geen pijlen staan en dat zal zo de hele rit blijven duren.

De extra lus van de 75km is saai, het is of ze geen moeite hebben gedaan om er iets mooi van te maken, brede boswegen over grind en ook klimmen steil op asfalt midden in het bos.

We krijgen dan wel 3 bevoorradingen, ze zijn basic maar alles is er en als ik de dozen zie staan dan denk ik dat ze voor 100 deelnemers niet zullen toekomen, de mensen zijn er vriendelijk en ik zeg dat alles ok is, ik durf niet geen commentaar geven, deze kleine organisatie doet haar best, en er zijn ook pijlen afgerukt dat heb ik zelf gezien.

 

De laatste 15km zijn dan weer echt mooi met een paar technische passages in het Lesse-dal, nu rijden we aan de andere kant van de rivier waar we deze morgen gepasseerd zijn en volgen de plaatselijke afgepijlde mtb route, pijlen van de tocht zelf kom ik weinig tegen

Nog een stukje steil bergop door diepe modder, een drop waar ik even te voet sta en me verder herpak, en dan een lange bochtige brede bosweg die ons naar het dorp Daverdisse brengt.

Conclusie; de tocht in zijn geheel was mooi door het hoge bosgehalte maar wel te saai, veel te weinig singeltracks en afdalingen, teveel brede schotterwegen en brede boswegen, teveel asfaltstroken, heel slechte afpijling.

Ondanks dit kom ik nog wel eens terug, het was kalm onderweg, en een beetje overtuurlijk, maar volgende keer vraag ik de track op voorhand, ik had van een paar bikers gehoord dat dit kon.

 

Ivan Dehertogh 26/8/2018

77km en 1577phm

GPS --> klik