12/3/2017: TT 17e Drie Valleientocht Bertem

http://www.wringers-bertem.be/site/

   

We konden kiezen, ofwel met de auto naar Bertem rijden of inpikken op het parcours want de tocht passeert hier niet zo ver vandaan, namelijk aan de spoorweg te Pecrot(Florival). We hebben afgesproken aan de woning van Ronald te Ottenburg op amper een goede 3km van de tocht, ik rij naar ginder 6km van hier, zo doen we ook een goede zaak voor het milieu.. Ronny, Jo, Filip,Ronald en ikzelf vertrekken we rond 8h45.

Even doorspoelen, om 11h schrijven we ons in te Bertem, de inschrijvingen zijn al wel gesloten en de organisatie verwittigt de bevoorradingsposten en de pijlen hangen er ook nog, dus geen probleem.

Terug naar het begin, 9h , de zon schijnt vollebak, het is nu nog fris, amper een paar graden, we pikken in te Florival, al meteen een mooie stevige klim door het bos, bekend terrein van onze aanstaande toertocht in de maand Mei. Mijn benen voelen slap aan, heb al een paar dagen last van de maag en voel met niet super maar we zien wel waar we uit komen.

Filip en Jo zijn niet van de minste, zeker Jo niet en ze rijden van ons weg. Via de velden nabij Nethen komen we aan het Meerdaalwoud en iets verder het Heverleebos, af en toe krijgen we een mooi klimmetje onder de wielen maar meestal zijn het brede boswegen, deze zijn allom bekend op andere toertochten zoals Oud Heverlee, Bierbeek enz., de eerste bevoorrading rijden we voorbij.

Even krijgen we Filip nog eens te zien, hij was samen met Jo in het Heverleebos verkeerd gereden.

Na veel brede paden krijgen we eindelijk nog eens een mooi singletrack naast de de e40 en even verder via het Egenhovenbos gaat het langs asfaltbanen naar de velden nabij Bertem, de toren van de Brandweer en Gasthuisberg zijn in de verte te zien, we stoppen nabij Egenhoven aan de 2de bevoorrading.

Even verder staat een plakaatje extreme of wel soft, we kiezen extreme, maar dat stelt dus helemaal niks voor, gewoon een pad steil bergop door een grasland, ik versta het niet. In het Bertembos krijgen we dan eindelijk nog wat moois onder de wielen maar niet echt moeilijk, hier en daar wel even schuiven en ploeteren in de modder, steile knikken en steil bergaf, een paar snelle kanppe afdalingen over holle wegen en boswegen

Na een 50km staan we aan de start, zoals al gezegd schrijven we ons in, van Filip is geen spoor. De start is saai, eerst veel asfalt dan brede veldwegen richting Korbeek-Dijle, Jo Vertongen rijdt nu al een tijdje met ons mee, een rustige training zegt hij, Jo bereidt zich voor op het marathonseizoen, en hij heeft vorig jaar knap gereden in de o2mc competitie met zelfs een podiumplaats

Het beste is er nu af bij mij, ik heb tot nu toe altijd kunnen volgen maar berop krijg ik het moeilijk, op de singetrack-klim naast de spoorweg en nabij het Don Bosco-instituut van Oud Heverlee krijg ik het moeilijk en moet ik ze even laten rijden. We rijden voorbij de Zoete waters richting Sint Joris Weert en terug in het Heverleebos krijgen we een paar mooie stukken singletrack, naarmate we korter bij onze eigen streek komen des te uitdagender het parcours wordt.

Op de klim aan de fontenelle te Pecrot kan ik de anderen terug volgen, maar de slotklim door het Rondebos naar de Tomme in Ottenburg daar sta ik bijna stil, ik ben leeg en uitgeput, 75km en ik moet nog een 5-6 km naar huis fietsen.

Het was een mooie zonnige dag, ondanks de hevige regen afgelopen woensdag lag het er nog goed bij, de tocht had weinig uitdagende stukken, maar het was goed, afwisselend en na een lange winter moet dat nu niet meer zijn.

 

Gps track -->  klik

Afstand 81km - 1001hm

Ivan Dehertogh 12/3/2017