Enten van Wisteria (blauwe regen)

Terug naar de
homepagina

 

Geschiedenis

Enten van planten is reeds eeuwenoud. Bij de Romeinen werd de techniek toegepast voor het bekomen van goede olijfbomen. Toen er rond de jaren 1500 na Christus veel planten vanuit alle werelddelen kwamen paste men vooral de spleetent en de Engelse plakent toe. Als afdekmiddel nam men vochtige klei. Vanaf 1600, toen er veel hoogstambomen werden aangeplant begon men met oculeren en het gebruik van onderstam, tussenstam en goede variŽteit.

Wanneer spreken we van enten?
Enten is een vorm van vermeerderen (vegetatief) waarbij men een knopdragend deel (de ent genoemd), laat samengroeien met een worteldragend deel (de onderstam genoemd).
Er bestaan, naargelang het geslacht, de soort van de plant en ook naargelang de dikte van de onderstam verschillende entmethoden.
Even een korte opsomming: de plakent, de Engelse plakent, terzijde enten onder een lip, terzijde enten op voet, de driehoeksent, het kroonenten, de spleetent, het zoogenten, het zadelenten. Oculeren en oogenten (chipbudding) is in feite ook een vorm van enten.

Waarom enten?
Daar zijn verschillende redenen voor waarvan ik er hier slechts een viertal opsom:
  1. Wanneer men zaailingen neemt van planten, dan komen deze niet noodzakelijk soort echt en "allemaal gelijk" terug na het zaaien. Bijvoorbeeld: Als we een appelpit uit een Jonagold appel zouden zaaien dan bekomen we geen Jonagold fruitboom.
  2. Als men enten toepast, kan men zeer goede "moederplanten" kiezen. De goede eigenschappen van deze moederplanten komen terug in de nakomelingen.
  3. Door de keuze van de onderstam, een specialiteit op zich, kan men de bloei, bloeikleur, groei en vruchtdracht van de plant beÔnvloeden. Ook hier gebeurt er vaak onderzoek naar om te weten welke de beste onderstammen zijn.
  4. Men past het enten toe om speciale bolvormen en treurvormen "op stam" te kweken.

Wisteria of blauweregen enten door gebruik van de spleetent.
Wisteria of blauweregen is een winterharde, bladverliezende klimplant. Deze populaire, sterke klimplant overstelpt ons met prachtige bloemtrossen in de maand april, mei. Alle blauweregens groeien graag op een zonnig plaatsje. Ze stellen geen bijzondere eisen aan de grond, toch houden ze van een goede humusrijke tuingrond. De klimplant heeft zeker een steun nodig. Als je zou denken dat alle "blauweregens" blauwe bloemen hebben, dan heb je het verkeerd voor.

Ze bestaan ook in wit en roze bloemtrossen. De plant behoort tot de familie van de vlinderbloemigen (Fabiaceae). De bloem vormt soms een peul en daarin zitten de bruine, platte, ronde en mooie zaden 

Gespecialiseerde boomkwekers gaan deze zaden inkopen en zaaien. Op deze manier bekomen zij de zogenaamde onderstammen waarop wordt geŽnt. 

Het enten van de Wisteria's is een typisch voorbeeld van enten op de wortelhals. Men ent zo laag mogelijk om het probleem van wortelopslag te vermijden. Wortelopslag zijn de "wilde zaailingscheuten" die onderaan de plant durven uitgroeien. 
Bij alle geŽnte planten moeten deze scheuten worden verwijderd.

De onderstammen kunnen op de hand geŽnt worden; dit betekent met blote wortel. Men kan de onderstammen ook een jaartje in pot laten groeien om mooiere en dikkere onderstammen te bekomen.

Vanaf januari kan men binnen met het enten beginnen. Het gezonde enthout wordt vers van de moederplant gesneden en geŽtiketteerd. 

Bij het enten gaan we de onderstam een beetje schuin afsnijden, een vier- tot vijftal centimeter boven de grond. 
Daarna gaan we met ons scherpste entmes een verticale dwarse snede in de onderstam maken, een drie tot vier centimeter lang.

De onderstam is nu klaar en daarna snijden we de ent van onze goede variŽteit. 
De ent zelf bevat uiteraard twee, soms drie mooie knoppen, die naar buiten worden gericht. Onderaan de ent snijden we deze schuin af, bijna gelijk een spie. De achterkant van de ent moet iets dunner zijn gesneden. 
Daarna plaatsen we de ent in de onderstam. Hierbij moeten we er zeker op letten dat de plaats waar het wondweefsel en cambiumlaag van de ent en de onderstam zullen aan elkaar groeien, mooi op elkaar passen.

Om dit fijne werkje af te werken, gaan we ent en onderstam samenbinden met een elastiekje
De wonden en zelfs de ent wordt bestreken met bijenwas, entwas of paraffine. Dit is nodig om de ent te beschermen tegen uitdrogen, insijpeling van vuil of water.

De geŽnte planten kunnen nu onder dubbel glas en eventueel op bodemwarmte worden geplaatst om aan elkaar te groeien.

Na deze vermeerderingstechniek worden de jonge planten gestokt, aangebonden en verpot in een groter pot van ongeveer drie liter. Na het bemesten en verdere onderhouden worden deze planten geŽtiketteerd en zijn ze klaar om verhandeld te worden.


zaden


onderstam


Wisteria enthout


spleetent snijden


entwas en rekkertjes


plant met ent en was

Wisteria's of blauweregens die op deze manier zijn gekweekt en vermeerderd geven ook de garantie van soortechtheid en goede bloei. Men kan nu begrijpen dat deze planten iets duurder zijn in aankoop. Daartegenover staat dat men zeker is van de kleur en de groeiwijze van de blauweregen die je koopt. Het aanschaffen, planten, snoeien en verzorgen van een blauweregen is zeker de moeite waard. Vooral als deze plant al ons werk beloont met een jaarlijkse, overweldigende bloemenpracht.

Van den Broecke Piet, 
redacteur tuinadvies.be 

 

Alle rechten voorbehouden. Overname van fotoís en/of tekst van deze site is niet toegestaan.

Terug naar de
homepagina