kruiden gebruiken om te vermageren: 

 
 


Hoe blijf je op je gewicht? Het is een vraag die al miljoenen keren gesteld is. Maar hoe komt het dat je na een dieet zo vlug opnieuw aan je oorspronkelijk gewicht bent, soms zelfs nog zwaarder wordt?
Telkens als je de voedselvoorraad terugschroeft slaat je lichaam alarm. Zo gauw je, in een onbewaakte periode, dan toch het één en ander naar binnen schuift, houdt je lichaam alles, of toch zeker zoveel mogelijk, lekker vast. Het neemt zo zijn voorzorgen, voor als jij nog eens in je krullen krijgt te gaan diëten. Ze zullen je body niet meer hebben, in perioden van nood is er reserve.
Daarom geloof ik ook niet in diëten. Niet dat ik daarmee bedoel: Hark maar alles naar binnen, het kan maar smaken. Ik wil alleen maar zeggen dat vermageren volgens mij alles te maken heeft met een levensstijl. Eet dus geen twee stukken taart. Eén is meer dan genoeg. Drink geen drie pinten bier. Eéntje geeft ook al smaak. Trouwens moet er elke dag bier of wijn op het menu? Snap je een beetje waar ik naartoe wil?
Ik geloof wel in een vastenkuur. Maar dan vertrek je vanuit een ander uitgangspunt. Dan is je bedoeling je lichaam te zuiveren. Afvallen komt daar op de tweede plaats. Mensen die een tijdje vasten hebben een andere, reine uitstraling. Je merkt het zelf ook, je emoties en gedachten veranderen. De afvalstoffen in je bloed verdwijnen en dat zie je aan de buitenkant. Na zo’n totale zuivering voel je je opgewekt en vol energie. Dan pas snap je hoe nauw lichaam en geest met elkaar verbonden zijn.
Onze voorouders vastten noodgedwongen. In de vroege lente waren de meeste voorraden opgepeuzeld. Overdadige maaltijden waren er zeker, bij de gewone mensen, niet meer bij. Die waren dan ook heel blij, als ze de eerste blaadjes van kruiden, groenten, struiken en bomen, uit het niets zagen geboren worden. Ze gebruikten ze in hun gerechten. En dat was meer dan zo maar vers voedsel. Deze prille blaadjes zorgden voor een stofwisseling en hadden een activerende werking.
Wat denk je van enkele tips om bewuster om te gaan met je voedsel? Ik heb ze hieronder bij elkaar gezet: kruiden, natuurlijke hongerstillers, suikervervangers, zoutvervangers, lichaamzuiveraars enz. Kleine dingen om je leven lang op je gewicht te kunnen blijven zonder dat je het grote woord “dieet” in je mond moet nemen. Onder het motto: AFVALLEN IS EEN LEVENSHOUDING .

Brandnetel (Urtica dioica)
Uiteraard kan je nu niet aan de slag met verse kruiden. Die zitten nog lekker onder de grond hun winterslaapje te doen. Maar heel vlug al zullen de eerste dappere plantjes hun “prik”blaadjes naar boven wringen. Hou ze in de gaten. Want er kan niets boven verse kruiden. Voorlopig kan je je behelpen met gedroogde brandnetel.
Brandnetel zuivert je lichaam, daar kan je zeker van zijn. Brandnetel stimuleert de nieren. Die moeten de vuile troep (stofwisselingsslakken) opruimen. Dat doen ze door meer urine te vormen. Die is in ’t begin van de brandnetelkuur donkerder van kleur en ruikt sterker.
Van brandnetels kan je thee en soep maken. En je kan gedroogde brandnetelblaadjes op je gerechten strooien …
Maar één ding mag je zeker niet doen: overdrijven. Dan zou je een nierkoliek kunnen krijgen. Je nieren willen de boel wel schoonmaken, maar ze willen niet heel de rotzooi in één keer op hun dak krijgen. Hoe zou je zelf zijn.

Heermoes (Equisetum arvense)
Sommigen noemen deze plant akkerpest of akkerpaardestaart.
Attentie: de heermoes die je op akkers vindt (Equisetum arvense) is geneeskrachtig. Zijn grotere broer (Equisetum palustre) groeit in moerassige weiden en is giftig.
Heermoes is een grote bloedzuiveraar. Hij bevat meer mineralen dan de meeste planten en is rijk aan silicium (kiezelzuur). Silicium hebben we nodig voor stevige botten, haren en nagels.
Dit kruid helpt ook bij waterophoping (oedeem), tenminste als het oedeem geen gevolg is van een verminderde hart- of nierfunctie.
Als je thee wil maken van dit kruid kan je het in de lente mengen met verse daslook, prille berkenblaadjes, sleutelbloem en vlierbloesem. (nu kan je gebruik maken van gedroogde kruiden). Meng de kruiden, giet er heet water over één theelepel van deze thee en laat niet langer dan 5 minuutjes trekken.
Lees meer over heermoes.

Paardebloem (Taraxacum officinale)
Net zoals de brandnetel, zuivert ook de paardebloem je lichaam. Ze werkt vochtafdrijvend, helpt bij spijsverteringsproblemen en winderigheid. Deze plant is een weldaad voor lever, gal en pancreas. Paardebloem stimuleert de productie van galsappen en helpt bij problemen tijdens de galafvoer.
Paardebloem gebruik je bij voorkeur vers. De groene, uitnodigende blaadjes hebben het meeste kracht, als je ze plukt voor de plant in bloei staat. Ze smaken een beetje bitter, maar een oud spreekwoord zegt: Bitter in de mond, maakt het hart gezond. Alles wat bitter smaakt, stimuleert de lever.
We kunnen niet het gehele jaar door beschikken over verse paardebloemblaadjes. Gelukkig is er gedroogde paardebloemwortel in de handel te koop. Je kan er thee van maken. Op de verpakking staat hoe dat moet. Ook paardebloemwortel ondersteunt de werking van de lever. Als je de wortel zelf wil oogsten, kan je daar in de herfst mee beginnen. Dan gaan alle waardevolle stoffen naar de plantenwortels. Was de wortels, snij ze in stukken en droog ze op de verwarming. Thee van paardebloemwortel smaakt wel erg bitter. Daarom kan je er beter andere kruiden bij doen.
Maak een mengeling van de hier besproken kruiden onder elkaar, neem 1 theelepel hiervan, overgiet met heet water en laat 5 minuutjes trekken. Deze thee helpt tegen oedemen en vochtophopingen in de weefsels, als je drie koppen per dag drinkt.
Tip: Drie weken lang, dan een week stoppen om weer drie weken te genieten van je gezonde thee. Het is niet goed om dag in, dag uit altijd dezelfde thee te drinken. Dan krijg je gewenningsverschijnselen.

Nog even dit: Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je deze thee drinkt en dan denkt: Voila, ik heb mijn plicht weer gedaan om af te vallen, en dan nu de gebakjes! Zo werkt het niet. Als je wil vermageren en toch slank wil blijven, dan moet je elke dag, je leven lang, letten op wat je eet. Dat wil helemaal niet zeggen dat je moet leven als een kluizenaar. Dat wil wel zeggen dat je moet matigen. Elke dag opnieuw!
zie ook:
koken met paardebloemen

 

Daniëlle Houbrechts
redactrice: www.tuinadvies.be

meer kruideninfo op de site van Daniëlle: www.kruidjes.be

Overzicht van
alle kruiden

Terug naar de
homepagina