selder siroop maken seldersiroop tijm suiker rum blokdrop groen selder

Met zelfgemaakte kruidendrankjes de winter tegemoet.
deel 3: seldersiroop.

Seldersiroop :

Selder in combinatie met tijm, blokdrop en rum: een uitstekend en lekker hoestdrankje.

Op een koude winteravond, voor het slapengaan of na een fikse wandeling in de sneeuw, bij een winters griepje, een zware verkoudheid:  seldersiroop verlicht en heelt!

Ingrediënten :

Bereidingswijze :
Spoel de selder en snij hem in stukken van 3cm. Doe hem samen met de vers gespoelde tijm in een grote ketel en giet er het water bij. Laat nu alles gedurende anderhalf uur op een zacht vuurtje inkoken. Giet daarna het ingekookte sap door een fijne zeef of neteldoek, doe het  in een kookpot en doe er per liter sap 2 blokken blokdrop (van 100 g) en 1 kg suiker bij.

Laat  alles koken tot een vloeibare massa. Voeg na afkoeling  « eventueel » een halve liter rum van 40° toe en giet  alles in  steriele flessen, dicht ze en  bewaar op een donkere, koele plaats.


Hoe en waarvoor  gebruiken ?
Seldersiroop is een uitstekende siroop tegen de winterse kwaaltjes. 
De ingrediënten samen maken dat er  een lekkere siroop tevoorschijn komt die nog helend is bij hoest en bronchitis. Dit laatste door de slijmoplossende, ophoestbevorderende, ontstekingsremmende en vochtafdrijvende eigenschappen.  
Bij keelpijn en griep verlicht het de ongemakken.

De siroop kan puur ( 1 soeplepel 3 x daags)  ofwel met warm  water aangelengd  (1 op 4) vóór het slapengaan gedronken worden.

*Zoethoutwortel en Blokdrop

Zoethoutwortel die vroeger veel gebruikt werd als kauwsnoep is afkomstig van de subtropische struik Glycyrrhiza glabra . Het bevat saponinen, stoffen die 50 maal zoeter zijn dan rietsuiker.  

Blokdrop
, misschien  beter gekend als: « Klissenbrood » is het ingedikte extract van de zoethoutwortel die bij verwerking in blokken gegoten wordt.

Behalve zijn zoete smaak bevat het ook geneeskrachtige eigenschappen. Blokdrop is tevens het voornaamste ingrediënt van drop. Stukken blokdrop verkrijgbaar in blokken van 50 g en 100 g  kan men vinden in snoepwinkels, bij  drogisten en in bepaalde reformzaken.

Gezondheid !

deel 2: mierikswortelsiroop

deel 4: tijmsiroop
       
Van Hecke Wilfried
redacteur tuinadvies.be 

Alle rechten voorbehouden. Overname van foto’s en/of tekst van deze site is niet toegestaan.

Terug naar de
homepagina