Teelt van plantajuin.

Overzicht van alle groenteteelten.

Terug naar de
homepagina

Planten van plantajuin:

grondbewerkingen :

 • ploegen of spitten

 • meststoffen strooien : 

 • blauwe korrel (12-12-17) 

 • patentkali (30K-10Mg)

een hoog potasgehalte (K) is nodig voor de smaak en een lange en goede bewaring.

 • frezen

 • plantbedden aanleggen

plantbed = 120 cm

tussenweg = 50 cm


Plantajuintjes


Eerst wordt het perceel gefreesd.

het planten zelf :

 • plantdatum : 28 – 29 maart 2002

 • plantafstand : 25 cm tussen de rijen

 


Plantbed wordt aangelegd met schop, (gazon)hark, meter, plantkoorden en steekpinnen.

plantdiepte : plantajuintje planten juist onder de grond zodat het gedroogd uiteinde onzichtbaar is voor de vogels die dit aanzien als stro om hun nest ermee te bouwen.

Plantajuinras: STURON

 • 10 cm op de rij

 • 25 cm tucsen de bijen. Er zijn 5 rijen per plantbed van 1,2 m


Een plantbed: 120 cm breed.
 


10 cm op de rij en 25 cm er tussen
 


De ajuintjes worden in de grond geduwd tot
 ze net niet meer te zien zijn.


Leerlingen aan het planten.
Plantdata: 28 en 29 maart 2002

- zorgen na het planten :

 • hakken en wieden

 • eventueel chemische onkruidbestrijding

 

Ajuinplantjes: 3 weken na het planten

ajuinen eind juni

Ajuin begint te bollen.


-
  
het rooien , oogsten en bewaren

        wanneer de ajuin begint te verwelken (het groene loof wordt bruin) wil dit zeggen dat de ajuinbol ophoudt met verdikken. Dan is de tijd aangebroken om hem te rooien.

• we trekken de ajuin uit en leggen hem op rijen om hem in de zon vlugger te laten afrijpen en te drogen. Wanneer we dit niet doen bestaat de mogelijkheid dat hij na een regenperiode terug in groei schiet en dat is nefast voor een goede bewaring.

• indien de ajuin nu droog  geworden is op het veld , leggen we hem in droge toestand op een luchtige , vorstvrije en droge plaats (zolder, serre) en verwijderen we enkel de losse pellen  en doen we hem in bakjes. Men kan hem ook in bussels binden en hem onder een dakgoot of afspanning hangen en hem binnenbrengen bij de eerste vorst.


Gerooide ajuin op het veld.

Ajuin binnen gebracht in de serre.

ajuinen kuisen

 

 

 • wekelijks worden er bestellingen keukenklaar gemaakt.


Men heeft verscheidene ajuintypes naargelang de kweek- en verbruikswijze:

 1. zaai- of bewaarajuin :de meest geteelde en commerciele ajuin die vooral op grote schaal gekweekt wordt in zware gronden (Polders) en dit vooral om zijn lange bewaartijd en zijn hoge productiviteit. Deze is voor de liefhebber moeilijker te telen gezien zijn gevoeligheid voor de gevreesde ajuinvlieg.
   

 2. plantajuin : is voor de liefhebber de meest aangewezen ajuinsoort.
  Omdat hij vroeg kan geplant worden en reeds een zekere groote bezit is deze veel beter bestand tegen de ajuinvlieg.Op het moment dat deze vlieg gevaarlijk is (mei-juni) bezit onze plantajuin reeds een aanzienlijke dikte wat hem minder gevoelig maakt aan dit insect.Pantajuin bewaart wel niet zolang als de zaaiajuin alhoewel er momenteel reeds rassen bestaan die het bijna even goed doen als hun gezaaide soortgenoot. (zie onze soort « STURON »)
   

 3. inmaak- of zilveruitjes : is een witte zaaiajuin die zeer dicht bij elkaar gezaaid wordt en die klein geoogst wordt om hem daarna in te maken.
   

 4. pijp- of busselajuin : is een ajuinsoort die gezaaid wordt en die vroeg groen geoogst wordt voor onmiddellijke consumptie.De smaak ligt tussen de prei en ajuin en wordt vooral gebruikt in rauwkost en in de eerste soepen.

    -      gewasbescherming

ajuinvlieg : is een vlieg iets kleiner dan onze huisvlieg die aan de voet van de jonge    ajuin zijn eitjes legt. Deze eitjes worden dan larven of maden die in de bol van de ajuin gangetjes maken en ervan smullen. Deze wonden worden dan aangetast door schimmels en de bol rot volledig weg. 
Bestrijding : chemisch door regelmatig preventief te spuiten met insecticide of op natuurlijke wijze door een gaasdoek te spannen na het planten. Tagetes planten tussen de ajuin schrikt de ajuinvlieg ook wel af en plantajuin is wel beter bestand dan zaaiajuin.


 Maden van de ajuinvlieg tasten de uien op het veld aan.

roestziekte: is een schimmel die de volwassen ajuin aantast vooral tijdens een regenachtige periode. De ajuin gaat er wel niet aan kapot  maar de groei en dus ook de bolvorming stopt. Luchtig en vooral op een zonnige plaats planten zijn de beste remedies.
 

Weetje: plantajuintjes werden in augustus vorig jaar gezaaid en in september vroegtijdig geoogst , te drogen gelegd en gedurende de winter koel en droog bewaard (rustperiode). Dit plantgoed die nu aangeboden wordt komt na het planten terug in groei en geven in augustus grote en mooie ajuinen die men gedurende de winter op een koele plaats kan bewaren.

Van Hecke Wilfried, 
redacteur tuinadvies.be 

 

Alle rechten voorbehouden. Overname van foto’s en/of tekst van deze site is niet toegestaan.

Terug naar de
homepagina