Terug naar de
 homepagina
STUDIEBEZOEK
Hydrocultuur van witloof
Witloofbedrijf De Visscher
Pastoor De Vosstraat
Balegem (Oosterzele)

 thema: Water levensnoodzakelijk

Reeds 4 generaties witlooftelers .

Oorspronkelijk molenaarshoeve.

14 Ha witloof

1ha = 200.000 wortels.

Gerooide wortels worden gesorteerd en in houten containerbakken gedaan.
Deze worden gestapeld in frigo’s (0°- 1°C) voor een rustperiode (spreiding oogsten).

5 Ha wortels per frigo.


Witloofwortels in bakken in de frigo's.


intafelen in kweekbak

Ongeveer 700 wortels per kweekbak (200kg).
De bakken worden in donkere kweekcel boven elkaar gestapeld.

Kweekbakken zijn onderling met elkaar verbonden en het water wordt er voortdurend rond gepompt.

De wortels staan voortdurend in 5 cm water.

Het witloof 1 week oud in de kweekcel

Oogst 21 dagen na het intafelen.

witloof 1°week

zuurstof NPK
Het water wordt computergestuurd opgewarmd (16°C) en meststoffen en zuurstof toegevoegd.Constant opgepompt en later gerecycleerd gezuiverd via zandfilters.

Na 21 dagen verblijf in de kweekcel kan begonnen worden met de oogst.


aanvoer witloof


oogsten

 

Het witloof wordt geoogst .1 kweekbak levert ongeveer 100 – 150 kg witloof

 

De witloofkrop wordt machinaal afgesneden van de wortel. Kroppen gaan via transportband naar kuisplaats , wortels via transportband in bakken als veevoeder.
afsnijden


kuisen

 

Het witloof wordt droog geschoond en gesorteerd volgens 6 kwaliteitscategoriën.

Het witloof wordt verpakt in plastiekkistjes ( statiegeld) en gewogen tot 5 kg netto.Voor Frankrijk en Duitsland in kartonnen dozen. Inpakken 5 kg

terug naar boven