Terug naar homepagina

STUDIEBEZOEK : Water levensnoodzakelijk

Van bron tot tafelwater : Water- en limonadefabriek  Ginstbronnen  .

Ginstbronnen
Van De Velde

Van Thorenburgln 21  9860 Scheldewindeke

www.ginstberg.be


Natuurlijk bronwater sinds 1898 uitgebaat op de  Ginstberg . Ginst, een andere naam voor de gele brem, die veelvuldig voorkwam op de heuvel. En van de nog weinige natuurlijke drinkbare bronnen in Vlaanderen.

De bron

Is een opwellende bron (60 m diepte) die zoutarm en nitraatvrij water levert. In noodsituaties (vervuiling , drooglegging bron) kan men overschakelen op geboord putwater (250 m diep) dat wel zuiver is maar niet zoutarm = mineraal water

 Leeggoed uit

Het leeggoed wordt met een heftruck aangebracht en de bakken komen automatisch op de transportband.

Lege flessen uit bak

De lege flessen worden automatisch uit de bak genomen en op een aparte transportband geplaatst. De lege bakken worden via een aparte lijn schoongemaakt.

Oude doppen

De doppen worden automatisch van de flessen afgenomen en belanden daarna in een container. Dit om later te recycleren tot o.a. plastieken bloempotten

Wassen fles

De vuile flessen worden automatisch gereinigd door middel van stoom en detergenten in een afwasmachine, dit duurt een uur, daarna worden ze gespoeld met zuiver water. Gebroken flessen worden verwijderd en verzameld voor latere recyclage (volledig computergestuurd !).

Vullen flessen

De flessen worden opgevuld (bottelen) met plat water, bruisend water (= plat water met koolzuurgas), limonades. Per dag zijn dat ongeveer 80.000 literflessen = 6.500 bakken

Gevulde flessen in bak

Na het sluiten van de flessen met de doppen en het etiketteren worden de flessen automatisch in de bakken geplaatst, daarna vinden ze hun definitieve plaats op de paletten.

Inladen camion

De gevulde bakken worden via een heftruck op de vrachtwagen geladen, waarna ze afgeleverd worden bij o.a. ziekenhuizen en in drankencentrales.

Waterzuivering

Al het afvalwater wordt overdag opgeslagen in opslagtanks, s nachts gezuiverd, daarna wordt het geloosd in de nabije beek, dit laatste uit eerbied voor het milieu.