Het groene gevoel

tuin "Het groene gevoel" (neemt geen deel aan open tuinen)

Indien u open tuinen wenst te bezoeken kunt u deze vinden op groenagenda

TIP: Maak een mooie uitstap naar de zeer mooie open tuin: www.denbosrand.be

 SFEERBEELDEN '04

SFEERBEELDEN '05

SFEERBEELDEN '06

Kleurrijke, rustgevende en ruime open tuin.

Beschrijving.
Gezellige, rustgevende en ± 7000m² ruime tuin met meer dan 700 plantensoorten waaronder vele speciale of zeldzame variëteiten. Vanuit alle hoeken van de tuin krijg je een mooi overzicht op de prachtig bloeiende vaste planten, heesters, kuipplanten, siergrassen, bamboes,...

Het is nu ongeveer negen jaar geleden dat we hier kwamen wonen.
Van de planten die er oorspronkelijk stonden zijn er nu maar enkele meer terug te vinden. Een mooie grote sneeuwbalstruik is nog de enige stille getuige van hoe het hier toen was.

Eerst werd veel gazon gezaaid met een brede border er omheen. Daar stonden dan vele soorten sierheesters. Daar mijn vrouw en ikzelf beiden tuinbouwleerkrachten zijn, konden we het daar toch niet bij laten. We gingen op zoek naar meer combinaties en planten die zeer mooi of langdurig bloeien. De tuin kreeg er dan ook elk jaar nieuwe planten en borders bij.

In 1999 hadden we o.a. een vaste plantenborder aangelegd met allemaal planten die speciaal gekozen waren voor hun zeer lange bloeiperiode. De planten werden in deze border ook nog eens geplant volgens hun bloemkleur. Reeds het eerste jaar gaf dit mooie resultaten.

In het voorjaar van 2001 werd de voortuin eens grondig aangepakt. Voor het huis kwamen er 3 borders, elk met planten er in geplaatst volgens hun bladkleur. Zo is er een border met donkerbladige planten, een met grijsbladige - en een met bondbladige -.

In de achtertuin werd er een tuinkamer met een zitput gemaakt. Hierin kunnen we rustig zitten mijmeren over hoe de tuin steeds verbeterd kan worden. 

In 2002 hebben we onze oudste borders eens grondig aangepakt. Sommige hebben een andere vorm gekregen om meer lijnen en structuur in de tuin te verkrijgen. Daarnaast hebben we geprobeerd om deze borders volgens kleur aan te planten. Andere borders werden uitgebreid om nieuwe planten een plaatsje te bieden.

In 2003 werden er vele planten volgens bloemkleur aangeplant. Het bomenpark hebben we toegankelijk gemaakt. Dit sfeervolle park is dan weer een ideaal vertoeven voor onze schaduwminnende planten en verschillende groepen van sierheesters vinden er eveneens hun vaste stek. Steeds vaker proberen we ook van vaste planten in grotere groepen aan te planten zodat deze veel meer tot hun volle recht komen.
In het najaar hebben we een in een aparte tuinkamer een ruime koepelserre neergezet die 's winters kan dienen als opslagruimte voor de schommelbank en 's zomers als huisvesting voor sla, tomaten, radijzen,...

In 2004 werd een siergrassentuin aangelegd. De blauwe border werd herschikt en uitgebreid. Een klein kwekerijtje werd aangelegd. Een aanpalende weide werd van een nieuwe afrastering en hekje voorzien zodat we vanuit onze tuin op de schapenweide kunnen. In de weide werden hoogstam fruitbomen aangeplant en sierappelbomen. In het najaar werden verschillende nieuwe borders aangelegd.

In 2005: aanleg van een nieuwe tuinkamer. Er bevindt zich een zitterras van klinkers met daarrond rozen en buxushaagjes. Verscheidene bloemenborders werden verbreed of van vorm aangepast zodat ze meer structuur konden geven aan de tuin.
 

De planten waar ik het meeste plezier aan beleef zijn de verschillende Persicaria-soorten.
Van deze Persicaria's zijn er heel wat soorten en cultivars in de tuin te bezichtigen. Al vrij vroeg in het voorjaar beginnen de groepjes Persicaria bistorta met vrij dikke roze bloeiaren te bloeien. De gewone Persicaria affinis begint ongeveer gelijktijdig te bloeien maar deze stopt pas in september. De eenjarige duizendknoop of de Persicaria capitata wordt ook vaak als kuipplantje of in hangpot gekweekt. Dit prachtige lage bodembedekkertje bloeit vanaf april tot de vorst met honderden roze bolletjes. Later in het seizoen, rond half juli, beginnen de P. amplexicaulis te bloeien. Deze vrij hoge planten bloeien dan met witte, roze of rode bloemen tot eind september. In de tuin staan o.a. ook nog de P. virginiana, P. filiformis, P. virginiana. “Painters Palete”,...
 
Toch nog even onze persoonlijke planten TOP 10 meegeven:

Kurt

 1. Persicaria soorten

 2. Verbena hastata

 3. Nepeta sibirica 'Souvenir d'Andre Chaudron'

 4. Viburnum tinus

 5. Geranium hybride "Ann Folkard"

 6. Meconopsis betonicifolia

 7. Hydrangea paniculata

 8. Buddleja globosa

 9. Lavatera 'Barnsley'

 10. Cosmos atrosanguineus

Bianca

 1. Verbena hastata

 2. Scabiosa ochroleuca

 3. Scabiosa caucasica Alba en "Stäfa"

 4. Nepeta sibirica 'Souvenir d'Andre Chaudron'

 5. Cotula hispida

 6. Silybum marianum (mariadistel)

 7. Phlomis russeliana

 8. Salvia sclarea

 9. Bulbine

 10. Liriodendron tulipifera

Tuinieren met TuinadviesKurt Vossaert en Bianca Vanhamel