deurkrans kerst advent zelf adventskrans maken kerstkrans
Bloemschikken:

thema: deurkrans

Een deurkrans met versiering uit de natuur.terug naar overzicht 
van alle bloemstukken

 

 

BASISGEDACHTE

Een warme verwelkoming in deze donkere periode voor Kerstmis kunnen we best gebruiken: de deurkrans is hiervoor ideaal, hangend aan onze voordeur, in het portaal of elders, altijd is de onderliggende gedachte: welkom, hier is vrede en rust. Rustige tinten groen, worden gecombineerd met bessen, vruchten, kleine geschenkjes, kerstballetjes, gekleurde bladeren.

Deze krans kan op verschillende manieren gecreëerd worden, de krans hierna beschreven wordt gemaakt met enkel versieringen die de natuur ons te bieden heeft.
Deze krans symboliseert de eindeloosheid van de seizoenen en het terugkerende ritme van de jaargetijden waar het einde in het begin vloeit. 

De kransschikking
is één van de oudste vormen van bloemschikken in onze streken (denken we maar aan de lauwerenkransen bij de Grieken en de Romeinen.
Van origine was deze krans in onze streken meer een heidens ritueel om boze geesten af te weren, nu is deze echter algemeen aanvaard in onze maatschappij, louter als versiering maar ook als beleving van de liturgische periode vóór Kerstmis (adventskrans. 
Een adventskrans wordt in tegenstelling tot onze deurkrans in één richting gemaakt.
BENODIGDHEDEN

Niet plantaardig materiaal :
- Rood lint (jute, sierlint ….)
- Steekkrammen (minimum 1,5cm)
- Snoeischaar – tang – mesje - ijzerdraad


 

Plantaardig materiaal :
- Strokrans (ong. 30 cm. diameter)
- Coniferengroen (bonte mengeling in verschillende kleurtinten)- Blad van groenblijvers (bonte hulst met rode bessen)- Bessen en vruchten (rozenbottels, aardbeimaïs, kleine rode appeltjes, gedroogde lotusvruchten en zwammen, vruchten van de plataanboom, busseltjes gemaakt van rode cornustakken enz ...).

Al deze materialen zijn te verkrijgen in tuincentra en gespecialiseerde winkels van kerstartikelen.


 

UITWERKING
Een deurkrans wordt gemaakt in twee richtingen die naar mekaar toe komen te beginnen van één punt.

De strokrans wordt bestoken met toefjes sparrengroen (verschillende kleuren door elkaar) door middel van krammen en dit ring per ring naar boven toe. Zorg ervoor dat de krammen steeds door het groen bedekt zijn en dus onzichtbaar zijn.


 

Het groen, het hulstblad met bessen wordt dakpansgewijs op elkaar gelegd en vast gestoken, opgelet: de achterkant niet vergeten – ook versieren volgens dezelfde methode. 
Eindig dit werkje wanneer de krans voor de helft bestoken is. 


 

Vanaf hier beginnen we waar we het eerste deel van de krans begonnen zijn en werken we in de tegenovergestelde richting tot we tot één geheel komen (de cirkel is rond!). 


 

Nu begint het leuke werk: onze krans versieren!

Gebruik hiervoor schatten uit de natuur en steek alles vast met krammen, dit naar eigen smaak en verbeelding. 


 

Versier de krans bovenaan met een mooie strik, hiermee kan men ook de opening waar beide helften samenkomen camoufleren , nu nog een klein haakje of touwtje achteraan om onze krans op te hangen en ons kunstwerkje is af.

Met onze nieuwe creatie hebben we de eerste stap gezet en kijken we even uit naar de komende feestelijke eindejaarsperiode waar we zeker gaan kennismaken met een thematisch stuk of ontwerp, ondertussen hartverwarmende groeten en tot dan.


Van Hecke Wilfried, 
redacteur tuinadvies.be 

Alle rechten voorbehouden. Overname van foto’s en/of tekst van deze site is niet toegestaan.terug naar overzicht 
van alle bloemstukken