bloemstukje in een mandje ajourschikking

Bloemschikken

thema:

a
jourschikking

terug naar overzicht 
van alle bloemstukken

 

 

 

Vakantie, zon, vrijheid: een ajourschikking in ieders bereik.

BASISGEDACHTE
Al vakantieplannen, of reeds even proeven van een zuiderse sfeer op ons terras? Dat kan met de mooie zomerdagen waar we in overvloed kunnen van genieten, zomaar gratis voor niets, de romantische zielen onder ons dromen misschien van een picknick in de vrije natuur of een barbecue onder vrienden of een leuk familiefeest, maar had u ook gedacht aan de tafelversieringen, of zomaar gewoon aan een leuk bloemstuk, wel dan heb ik voor u een pasklaar antwoord: de ajourschikking, uitermate mooi in eenvoud, zomaar met « schatten » uit de natuur. Veldbloemen, bloemen uit onze tuin , ze accorderen wonderwel, naar eigen smaak en gevoel. Even kennismaken?

Ajour: het klinkt statig, ietwat adellijk, het doet ons denken aan vakantie, de ruimere betekenis van het woord is evenwel open, luchtig, de bloemen worden hier speels gestoken. Men gebruikt best een valiesmandje (kleine versie van een picknickmand of rotanreiskoffer) en ook al ruikt hier alles naar vrijheid, toch is het alsof het deksel de bloemen op zijn plaats houdt en dat is misschien wel de bedoeling want zo willen we immer zelf onze vakantieavonturen bewaren!


BENODIGDHEDEN


Niet plantaardig materiaal:

Een valiesmandje of minipicknickmandje
Enkele rechthoekige blokken steekschuim (oasis).
Snoeischaar, mes
Lege plastiekdoos(ijscrčme) enkele plastieken boodschappentasjes als opvulling(recyclage!)

Plantaardig materiaal :

Bloemen van vrouwenmantel, kogeldistel, Matricaria of moederkruid, rozen. Zaaddozen van Akelei of aren van siergrassen

  • TIP: Bovengenoemd materiaal kan ook perfect vervangen worden door veldbloemen, grassen (denken we aan papavers, blauwe korenbloemen, kamille,...). Wat onze ajourschikking een landelijk en blij karakter geeft.
    Indrogen lukt echter niet goed, dit kan wel perfect met de hierboven aangehaalde materialen.

UITWERKING
Steek op een regelmatige afstand de vrouwenmantel (Alchemilla), zodat deze 4 ŕ 6 cm uit het mandje steekt.
Tussen de vrouwenmantel steekt men nu op regelmatige afstand de bloemen van het moederkruid (Matricaria). Alles moet wel op de dezelfde hoogte en afstand! 

Om ons bloemstuk luchtig te maken kan men zaaddozen van Akelei luchtig verwerken, hoeft zeker niet op dezelfde hoogte, ze mogen er even uitsteken!
De blauwe kogeldistels maken onze ajourschikking speciaal, dit zowel door de vorm maar ook de kleur accordeert wondermooi met geel en wit.

Men kan het geheel nu afwerken met rozen, ze maken onze ajourschikking af. 
Alleen in vrijheid kunnen we houden van de mensen, de dingen en van elkaar!

Van Hecke Wilfried, 
redacteur tuinadvies.be 

Alle rechten voorbehouden. Overname van foto’s en/of tekst van deze site is niet toegestaan.