Paasei paaseieren pasen lente maken bloemen nest tuin bloemschikken

bloemschikken thema:

Pasen

Een variatie tussen Pasen en lente van bloemen en groenterug naar overzicht 
van alle bloemstukken

 


BASISGEDACHTE
Met bloemen en materialen uit de tuin kan het volgende paasbloemstuk perfect gemaakt worden, met een beetje creativiteit lukt het om van dit werkstuk iets unieks te maken, de bloemen zijn vrij te kiezen, naar eigen smaak, kortom dit lentebloemstuk wordt een echt verrassingsstuk!       

Drie technieken worden gecombineerd en verwerkt (vlechttechniek, wikkeltechniek en ajourschikking). Het nest en het ei, samengevoegd tot één geheel - de rust van de natuur met daarbovenop de eerste ontluikende bloemen, de eerste sprietjes gras – geven onze woonkamer een  lentegevoel!

BENODIGDHEDEN

Niet plantaardig materiaal

 •  een grote, platte schaal

 • snoeischaar, scherp mes

 • droog (grijs) en  groen steekschuim, prikkers, lijmpistool

 • wikkeldraad, pluimen, eieren, raffia,...

Plantaardig materiaal

 • Voor het nest:

  • enkele soepele berkentakken

  • Groen: Hedera (klimop) met of zonder bessen, Forsythia,

 • Voor het ei:

  • bloemen:enkele takjes Pieris, Septemberkruid, Forsythia, Freesia, een tulp, roos, Limonium, …

  • mos: kussentjesmos of mos uit tuin of bos


   

UITWERKING

·        Neem 2 blokken droog grijs steekschuim (Oasis sec) en steek deze in elkaar met behulp van enkele stokjes zodat een grote blok bekomen wordt. Snij met een mes een eivorm uit het steekschuim.

·        Snij bovenaan het ei een opening uit de droge oasis om later bij de afwerking een stuk groen steekschuim in te plaatsen waar later de versiering met verse bloemen in verwerkt zal worden (diepte van de opening: ongeveer 5 cm ).

·        Neem het mos en met behulp van wikkeldraad gaan we het mooi rond de vorm wikkelen. Respecteer de eivorm! Men kan ook met enkele krammen mos aanbrengen op oneffenheden of plaatsen waar het moeilijk werken is met wikkeldraad. Zorg er wel voor dat de holte bovenaan open blijft (groene oasis).

·        Maak met soepele berkentakken een nest en leg het op de platte schaal. Binnenin het nest een opening laten om er later een stuk groen steekschuim in te plaatsen. Zorg voor de juiste verhoudingen.

 

·        Plaats een blokje met water verzadigd steekschuim in het midden van het nest. Steek onderaan en tussen de takken van het nest takjes Hedera in het steekschuim gelijk verdeeld over het nest.

 

 

·        Werk het nest af met ‘eventueel’ enkele Forsythiatakjes die men eveneens in het steekschuim plaatst. Leg in het nest en rond de groene oasis raffia of stro.

 

·        Plaats het ei op de groene oasis in het midden van het nest. Zet ze vast met enkele stokjes die onderaan het nest bevestigd zijn. Leg onder en rond het ei enkele pluimen.

 

·        Breng bovenaan het ei de met waterverzadigde oasis in de opening. Hier is wat meet- en paswerk nodig. Het steekschuim een 2-tal cm bovenaan het ei laten uitsteken.

 

·        Steek de bloemen te beginnen met de Pieris in de oasis. Werk zo laag mogelijk en tracht zodanig te steken dat de bloemen als het ware uit het ei vloeien. Zo blijft de vorm van het ei behouden.

·        Werk af met de tulp, Freesia en de rest van de bloemen en maak dat er geen groen steekschuim meer zichtbaar is. Men kan, wanneer het bloemstuk minder fris oogt de bloemen vervangen en verversen. Leg onderaan het ei gebroken eierschalen, met een lijmpistool kan men ook op het ei enkele stukjes eischaal kleven.

EEN MOOI PAASNEST OP EEN LEUKE PLEK, DE LENTE OP HAAR BEST!

Van Hecke Wilfried, 
redacteur
tuinadvies.be 

Alle rechten voorbehouden. Overname van foto’s en/of tekst van deze site is niet toegestaan.terug naar overzicht 
van alle bloemstukken