HISTORISCHE TEKSTEN

 

Patrice Lumumba (1925-1961, eerste premier Congo 1960) :

Toast uitgesproken op de lunch aangeboden aan koning Boudewijn (Kinsjasa, 30 juni 1960)

(enkele uren na zijn ophefmakende redevoering)

 

Sire, excellenties, dames en heren,

Op het ogenblik dat Congo de onafhankelijkheid bereikt, houdt de ganse regering eraan een plechtige hulde te brengen aan de Koning der Belgen en aan het edele volk dat hij vertegenwoordigt, voor de hier volbrachte taak gedurende drie kwart eeuw. Want ik zou niet willen dat mijn gedachten verkeerd zouden geïnterpreteerd worden.

Het staatshoofd en de leden van de regering hebben samen met Zijne Majesteit de Koning hulde gebracht aan de graven van de pioniers, evenals aan het standbeeld van Leopold II, eerste soeverein van de onafhankelijke Congostaat. Sinds hun tijd werd een stad opgebouwd waarop wij fier zijn, (een stad) die de leden van buitenlandse delegaties hebben kunnen bewonderen en die slechts één aspect is van het moderne Congo. Deze schitterende verwezenlijkingen die vandaag de trots uitmaken van het onafhankelijke Congo en zijn regering, danken wij aan de Belgen.

België heeft zonder uitstel of beperking de volledige en totale onafhankelijkheid van Congo erkend.

Wij wensen dat deze realistische politiek uitmondt in een duurzame en vruchtbare samenwerking tussen twee onafhankelijke volkeren, soeverein, gelijk, maar verbonden door vriendschap.

Ik hef mijn glas op de gezondheid van de Koning der Belgen.

Leve Koning Boudewijn,

Leve België,

Leve het onafhankelijke Congo.

 


Bron: http://www.congonline.com/Forum/Bimina23.htm (vertaling J. Philips) terug naar inhoudsopgave