De dubbele dood van Tasha Yar


Tasha Yar

De jeugd van Tasha
Starfleet
Enterprise
Noodlot
De Enterprise van gisteren
Tasha's dubbele dood
Sela


De jeugd van Tasha

De kolonie op de planeet Nieuw Parijs werd gesticht met de bedoeling er een bloeiende samenleving van te maken, waar kunst en vrede hoogtij zouden vieren, en oorlog niet zou bestaan. De mensen die met dit ideaal op de planeet landden, waren ten tijde van de Post Atomaire Gruwelen met sublichtschepen van de Aarde gevlucht, en wilden nooit meer dergelijke oorlogen en ellende meemaken.
Jammer genoeg hebben de tijd en de menselijke natuur hen ingehaald, en hun prachtige beschaving is ten onder gegaan in een nucleaire oorlog. Het contact met de Aarde ging verloren, en de ruÔnes van de steden worden geregeerd door drugsbendes.

In die wereld groeit een jong meisje tussen het puin op. Ze heet Tasha. Haar moeder, verslaafd aan de drug pretsneeuw, laat haar op vijfjarige leeftijd in de steek. Ze wordt opgevangen door een zwakke oude vrouw, die haar leert om voor haar te stelen, en hoe te overleven tussen de ruÔnes. Als Tasha twaalf jaar oud is, sterft de vrouw en staat Tasha er alleen voor. In de jaren die volgen leert ze hoe zich te verdedigen als vluchten niet meer gaat ; verkrachtersbenden vergrijpen zich aan ieder meisje dat ze tegenkomen.

Op vijftienjarige leeftijd wordt ze tenslotte gegrepen door een bende, maar ze wordt op het nippertje gered door een op de pas herontdekte planeet neergestraald Starfleet-team. De leider van het team is Darryl "Dare" Adin, en hij neemt haar mee, weg van de planeet, naar de Aarde.

Wanneer haar naar haar naam gevraagd wordt, kiest ze als achternaam de naam van de oude vrouw ; Yar, als herinnering aan die planeet waar ze nooit meer zal terugkeren, maar die haar leren vechten heeft.

Naar het begin.

Starfleet

Dare zet Tasha Yar af op Aarde en trekt verder. Ze wordt toegelaten tot Starfleet Academy, en begint aan een schitterende studentencarriŤre. Starfleet zal de enige familie zijn die ze ooit gekend heeft.
Wanneer ze 23 jaar geworden is, komt Dare terug. Tasha is een beeldschone vrouw geworden en ze worden verliefd. Ze besluiten te trouwen en aan te monsteren op een Galaxy-klasse Starship, waarop ze als gezin kunnen samenblijven. Maar voor het zover is slaat het noodlot toe.

Tasha slaagt cum laude voor het eindexamen van Starfleet Academy, en ook haar trainingsmissie (onder leiding van kapitein Jarvis, en met Dare als chef Beveiliging) aan boord van de USS Starbound is een succes. Daarom neemt de Starbound op de terugweg van Starbase 36 een geheime lading dilithium-kristallen mee naar de Starfleet-werf op Mars. De Starbound wordt echter overvallen door OrioniŽrs en de lading dilithium gestolen. Er vallen 21 doden, waaronder alle officieren, waaronder ook de kapitein, behalve Dare.
Hoewel het Dare is die de cadetten genoeg motiveert om met het kreupel geslagen schip starbase 18 te bereiken, wordt hij daar gearresteerd en veroordeeld voor verraad. Dare en Yar scheiden als vijanden, en een tijdje later ontsnapt Dare en verdwijnt.

Naar het begin.

Enterprise

Jaren later wordt Tasha, die een zeer succesvolle carriŤre doorloopt, aangesteld als chef Beveiliging op de USS Enterprise NCC1701D, het nieuwste paradepaardje van Starfleet. Enkele maanden na het begin van de reis, twee weken na de bekende missie op de planeet Minos (waarvan de bewoners uitgeroeid waren door hun eigen op hol geslagen geavanceerde wapens), worden zij en Data, de enige androÔde in Starfleet en tweede onderbevelhebber van de Enterprise, naar de planeet Treva gestuurd. Ze moeten er onderzoek voeren naar een opstand tegen de wettige regering van Treva.

Op Treva ontmoeten ze Dare weer, die nu als huurling werkt voor de rebellen, die in werkelijkheid de planeet proberen te bevrijden van de tirannie van de "wettelijke" regeerster. Data en Yar raken betrokken in de strijd, die dreigt verloren te worden, maar de Enterprise reageert op een noodsignaal van hen en komt juist op tijd om het pleit te beslechten ten voordele van de rebellen.

Tasha ziet zich nu gedwongen om trouw te blijven aan Starfleet en dus Dare, hoewel hij nog steeds (of weer) haar enige ware liefde is, te arresteren. Zodoende wordt Dare weer opgesloten.
Data echter, die een speciale vriend is van Tasha (zie ook Data), slaagt er in te bewijzen, dat het bewijs dat indertijd tegen Dare gebruikt is, vervalst was door de OrioniŽrs, die nog een appeltje te schillen hadden met Dare.

Dare krijgt zijn oude functie bij Starfleet weer aangeboden, maar besluit terug te keren naar zijn huurlingenbende. Tasha en Dare scheiden weer, maar ditmaal met de belofte en de hoop om later weer samen te komen en te blijven.

Tasha's leven lijkt beter dan ooit...

Naar het begin.

Noodlot

Maar dan...
Troi's shuttle stort neer op de planeet Vagra II en de redding wordt bemoeilijkt door het sadistische wezen Armus.
Armus doodt Tasha...

Tasha Yar vindt nooit het geluk dat ze zo lang achtervolgd heeft. Ze sterft terwijl ze een vriendin probeert te redden.

Naar het begin.

De Enterprise van gisteren

Later ontmoet de Enterprise een zonderling fenomeen in de ruimte, waaruit de Enterprise C, de voorganger van de aan ons bekende Enterprise D, te voorschijn komt, vanuit 25 jaar in het verleden. Door deze kleine tijdreis, verdwijnt het schip uit een ruimtegevecht dat in die tijd, 25 jaar eerder, plaatsvond en waarin het verondersteld werd een Klingon schip hulp te bieden tegen een Romulaanse aanval. Plots verandert de geschiedenis, en is de Federatie in verliezende oorlog met het Klingonrijk.

En plots is Tasha nog steeds in leven.

De bemanning van de Enterprise D heeft daarbij niets door, voor hen is deze oorlog er altijd al geweest. Enkel Guinan voelt dat er iets niet klopt, zowel in het algemeen als in verband met Tasha. Guinan verwittigt kapitein Picard, die besluit om Guinans instincten te geloven, en die aan de Enterprise C vraagt om terug te keren, de Romulanen aan te vallen, daarbij vernietigd te worden, maar zo verhinderen dat deze oorlog ooit uitbreekt.

Intussen begint Tasha verliefd te worden op Lt Castillo, de roerganger van de Enterprise C, en bovendien heeft ze van Guinan vernomen dat ze, in wat Guinan als "de normale tijd" ervaart, een zinloze dood gestorven is. Wanneer kapitein Garrett van de Enteprise uit het verleden gedood wordt in een Klingon-verrassingsaanval, verzoekt Tasha om naar het schip overgeplaatst te worden en ermee naar het verleden te reizen, om het meer kansen te geven tegen de Romulanen.

Kapitein Picard gaat akkoord, en Tasha verdwijnt met de Enterprise C door de tijdsanomalie naar het verleden. De Enterprise C valt de Romulaanse schepen aan en wordt vernietigd, evenals het Klingonschip, maar de Federatie heeft het Klingonrijk haar loyaliteit bewezen en de oorlog is voorkomen. De geschiedenis herneemt haar normale verloop, en volgens deze geschiedenis hebben de Enterprises C en D elkaar nooit ontmoet.

Naar het begin.

Tasha's dubbele dood

Tasha wordt echter in het gevecht gevangen genomen en naar Romulus gebracht, terwijl ze elders nog als kind rondloopt. Op Romulus wordt zij (noodgedwongen) de vrouw van een Romulaans generaal en krijgt er een dochter, Sela. Bij een vluchtpoging verraadt het kind haar en Tasha Yar wordt geŽxecuteerd. Zij sterft tweemaal in dezelfde tijdslijn...

Naar het begin.

Sela

25 jaar na Tasha's gevangenneming is haar dochter leider van een Romulaans complot dat materiŽle steun geeft aan de Klingonfractie onder steun van de zusters (en zoon) van de door Worf gedode Duras, in een Klingon-burgeroorlog om het leiderschap van de Raad. Als de Durasfamilie op de troon zou komen en de Federatiegezinde Gowron verslaan, zal er zeker oorlog komen tussen de Klingons en de Federatie. Daarom geven de Romulanen steun aan de Durasfamilie. Kapitein Picard brengt het verraad aan het licht en snijdt de hulptoevoer af. Gowron wint de machtsstrijd. Wederom is de vrede veilig gesteld.

Gedurende het conflict komt de Enterprise D echter in contact met Sela, die een Romulaans oorlogsschip commandeert. Zo ontdekt de crew van de Enterprise via Guinan dat Tasha 25 jaar eerder aan boord van de Enterprise C was, en wat er later nog met haar gebeurd is.PeterDB.net Index Volgende pagina
Star Trek Page© Peter De Bruyne, 1998.
"Star Trek" is een creatie van Gene Roddenberry.
Deze site is enkel bedoeld voor amusementsdoeleinden.