Scotty in "Star Trek : The Next Generation" :
de paradoxSlechts van enkele personen uit "Star Trek: The original series" weten we wat ermee gebeurd is. Zowel Kirk, Spock, McCoy als Scotty zien we nog eens terug in avonturen met de bemanning uit "The next generation".

De NexusKirk zien we in "Generations" door de Nexus opgeslorpt raken in een heldhaftige poging de Enterprise B op haar eerste reis te redden. Later wordt hij bij het helpen van Picard echt gedood, even heldhaftig weerom.

McCoy zien we aan het begin van de allereerste aflevering van "The next generation" terug als bejaarde admiraal. Spock zien we in enkele afleveringen van "The next generation" terug als vredesgezant tussen het Romulaanse en het Vulcaanse volk, beide afkomstig van één volk. In één van die afleveringen zien we trouwens zijn vader, Sarek, die in de originele serie en in de films "The search for Spock" en "The Undiscovered Country" ook te zien was, sterven.

Scotty, oftewel Captain Montogmery Scott, chief engineer van de originele Enterprise, zien we ook terug in "The next generation", in een aflevering van seizoen 6 (1992-'93), en daar kunnen we een interessante overdenking maken.

ScottyDe bemanning van de Enterprise D vindt Scotty als enige overlevende aan boord van een 75 jaar eerder op een Dyson-sfeer neergestort ruimteschip, waar hij zichzelf in een transporter-buffer opgesloten had. Als Scotty bij zijn redding hoort dat hij gered wordt door de Enterprise, denkt hij eerst dat het Kirk met zijn Enterprise is die hem komt redden. Nochtans weten we dat Scotty in "Generations" (1994) bij de verdwijning van Kirk in de Nexus aanwezig was, en aangezien hij en de andere oude bemanningsleden niet wisten wat de Nexus was, moeten ze gedacht hebben dat Kirk dood was. Maar hoe kan Scotty hier dan denken dat het Kirk is die hem komt redden ?

Hebben de scriptwriters van Paramount hier een fout gemaakt, en bij het maken van "Generations" die ene opmerking van Scotty uit de serie vergeten ? Waarschijnlijk, maar niet erg trekkie.

Of zou Scotty in de war geweest zijn na een tachtigjarig verblijf in een transporter ? Ik zou nochtans denken dat, als hij al die tachtig jaar bewust van de tijd was, hij krankzinnig geworden zou zijn, terwijl hij toch na zijn redding nog goed bij geest was. Van de andere kant, als hij niet bewust was, dan zou hij die tachtig jaar gewoon nooit beleefd hebben, en dus de verdwijning en vermeende dood van Kirk nog heel goed herinneren. Een kleine paradox dus : de Scotty-paradox.

De eigenlijke oplossing is nog minder trekkie dan de vorige. Toen het script voor "Generations" geschreven werd, was Scotty er helemaal niet bij, daar op de Enterprise B. Wij gingen eigenlijk Spock in zijn plaats zien. Zo zou voorgaande paradox nooit ontstaan zijn, want dit zou het mogelijk gemaakt hebben dat Scotty reeds op die Dyson-sfeer neerstortte voor de verdwijning van Kirk.

Maar Leonard Nimoy (die Spock speelt) trok zich op het laatste moment terug uit "Generations". Men moest snel een vervanger zoeken, dus werd Spock vervangen door Scotty. Maar dit plaatste Scotty's crash na Kirks verdwijning op de Star Trek tijdlijn, en zo werd de paradox waar deze pagina over gaat veroorzaakt.

PeterDB.net Index Volgende pagina
Star Trek Page© Peter De Bruyne, 1999.
"Star Trek" is een creatie van Gene Roddenberry.
Deze site is enkel bedoeld voor amusementsdoeleinden.