Gene en The Next Generation
Gene Roddenberry bij de cast van "The Next Generation"


Gene Roddenberry : de schrijver-piloot



Texas, El Paso, 19 augustus 1921. In het gezin Roddenberry wordt een zoon ter wereld gebracht, Gene. De jongen brengt zijn jeugd door in Los Angeles, studeert voor luchtvaart-ingenieur en krijgt zijn vliegbrevet. In de herfst van 1941 wordt hij vrijwilliger bij het U.S. Army Air Corps, en wanneer de Verenigde Staten ook in de oorlog betrokken raken, begint zijn militaire vliegeniersopleiding. Na zijn opleiding wordt hij van Kelly Field te Texas als Tweede Luitenant naar de Stille Zuidzee gestuurd, waar hij voor het eerst in gevecht raakt bij Guadalcanal, als piloot van een B-17. In totaal neemt hij deel aan 89 missies. Hij wordt onderscheiden met het Distinguished Flying Cross en met de Air Medal.

Het is daar, in de Stille Zuidzee, dat hij voor het eerst begint te schrijven, zowel verhalen voor tijdschriften als poŽzie.

Na de oorlog gaat Gene bij Pan American World Airways en studeert hij literatuur aan de universiteit van Columbia. In deze periode stort hij tijdens een vlucht vanuit Calcutta neer boven de Syrische woestijn, waarbij hij zich nogmaals onderscheidt bij zijn reddingspogingen. Dan ontdekt Gene de televisie, en, de grote toekomst voor dit nieuwe medium inziend, trekt hij naar Hollywood, waar hij echter niet aan de bak geraakt bij de jonge televisie-industrie. Daarop gaat hij bij de politie, om het leven vanuit een voor een schrijver meer interessant oogpunt te bekijken, en tijdens die periode verkoopt hij scripts aan verscheidene televisieseries. In 1954, eens hij zich gevestigd heeft als schrijver, verlaat hij de politie en wordt freelancer. Later schrijft hij o.a. voor de zeer populaire serie "Have Gun, Will Travel", en in 1963 schrijft en producet hij een eigen serie, "The Lieutenant", een serie over een jonge marinier.

In datzelfde jaar krijgt hij uiteindelijk het idee voor Star Trek. Nadat NBC een eerste piloot-aflevering afwijst, komt in 1966 een tweede pilot, "The cage", op het scherm, en dat betekent het begin van een ongeŽvenaarde succesreeks.

Drie jaar duurt de serie, dan wordt ze stopgezet wegens te lage kijkcijfers. Daarna werkt Gene Roddenberry nog aan verschillende films en series. Hij probeert andere sf-series op te zetten, maar lukt daar niet in. Hij stapt over op de horror en maakt "Spectre", een horrorfilm voor NBC. In de verdere loop van zijn leven verzamelt hij verschillende titels bij zijn naam, en op 4 september 1986 ontvangt hij als eerste schrijver/producer een ster op de Hollywood Walk of Fame.

In 1979 brengt Gene "Star Trek The Motion Picture" uit, de eerste van een nog niet afgelopen serie films, en in 1987 werkt hij mee aan het opzetten van "Star Trek : The Next Generation", de tweede StarTrek-televisieserie.

Op 24 oktober 1991, kort voor het uitkomen van "Star Trek: Deep Space Nine", sterft Gene Roddenberry. Hij laat zijn vrouw, Majel Barrett (die Nurse Chapel speelde in "Star Trek" en Lwaxana Troi in "The Next Generation", en ook dikwijls voor de vrouwelijke stem van veel Federation-computers zorgde), een zoon, twee dochters en twee kleinkinderen achter op deze wereld, wanneer zijn as in een baan rond de aarde gebracht wordt.






PeterDB.net Index Volgende pagina
Star Trek Page



© Peter De Bruyne, 1998.
"Star Trek" is een creatie van Gene Roddenberry.
Deze site is enkel bedoeld voor amusementsdoeleinden.