Asimovs Data


Data

Dr Soong
Data
Enterprise
Vrienden
Emoties
Asimovs DataDr Soong

De andro´de Data is geschapen door de briljante geleerde Dr Noonian Soong. Dr Soong experimenteerde op Aarde om een positronenbrein te maken. In eerste instantie lukte dit niet, en wegens de grote ruchtbaarheid die aan zijn experimenten gegeven was, ondervond Soong dit als een grote schande. Hij verliet de Aarde en werkte onder een valse naam verder in een wetenschapskolonie op de planeet Omicron Theta, samen met zijn vrouw, Juliana O'Donnell.

Samen maken ze drie prototypes, die echter tot hun groot verdriet elk instabiel zijn. Hun volgende poging lijkt een succes te zijn ; de andro´de Lore, het uiterlijke evenbeeld van Dr Soong, ziet het daglicht. Maar ook deze poging blijkt uiteindelijk een mislukking te zijn, want Lore is door en door slecht, en hij wordt ontmanteld.

Naar het begin.

Data

De volgende robot, Data, eigenlijk de tweelingbroer van Lore, is eindelijk een echt succes. Hij wordt volledig afgebouwd en probleemloos getest, maar voor hij werkelijk geactiveerd kan worden, wordt Omicron Theta aangevallen en verwoest door het Kristalwezen. De kolonisten evacueren de planeet, maar Data wordt achtergelaten. Later zal blijken dat Juliana ten onrechte gezegd heeft dat er geen plaats meer was in de ontsnappingscapsule.

Data wordt gelukkig gevonden, door het Starfleet-schip USS Tripoli, en geactiveerd. Nu, dit is in 2338, begint zijn bewuste leven. Hij doorloopt Starfleet Academy op briljante wijze, maar hij wordt nooit echt geaccepteerd door zijn medestudenten. Iedereen beschouwt hem als een apparaat dat slechts dient om gebruikt te worden en niet om echt mee samen te leven.

Naar het begin.

Enterprise

Dit verandert als hij een post krijgt op het nieuwe Galaxy klasse ruimteschip USS Enterprise D. Tot zijn niet geringe verrassing wordt hij daar geen wetenschapsofficier, wat zowat het maximum was wat hij hoopte te kunnen bereiken, maar wordt hij direct aangesteld als tweede onderbevelhebber. En tot zijn nog grotere verrassing heeft er daar niemand problemen mee. Integendeel, zijn medebemanningsleden aanvaarden hem als meer dan een apparaat. Ze aanvaarden zijn wil tot mens-zijn, zijn verlangen naar emoties, die hij immers (nog) niet kan voelen.

Naar het begin.

Vrienden

Aan boord van de Enterpise maakt hij ook echte vrienden. Zijn beste en waarschijnlijk ook belangrijkste vriend is Geordi LaForge, die hem vaak helpt en raad geeft op zijn zoektocht naar emoties. Ook Tasha Yar neemt een bijzonder deel in in zijn leven. Niet in het minst omdat ze hem, onder invloed van een ontremmingsvirus, verleidt. Als het virus uitgewerkt is verbiedt ze hem er ooit tegen iemand over te spreken, en dit zet een tijdje een domper op hun vriendschap. Maar na de bekende missie naar de planeet Minos, waar ze samen nipt ontsnappen aan de op hol geslagen gesofisticeerde wapens van de planeet, is alles weer koek en ei tussen hen. Later, als Tasha omkomt op Vagra II, is het Data die haar naar de ziekenboeg draagt, en Data is degene die het bericht van haar dood naar haar geliefde brengt, Darryl "Dare" Adin, die Data nog uit de gevangenis gehouden heeft omwille van haar (zie ook Tasha en Data op Treva).

Naar het begin.

Emoties

Zijn tijd aan boord van de Enterprise D is waarschijnlijk de belangrijkste periode uit zijn leven. Hij ontmoet Dr Soong, kort voor diens moorddadige dood. Hij ontmoet zijn kwade broer Lore, die door de bemanning ongelukkigerwijs weer geactiveerd is, verscheiden malen, vrijwel altijd als vijand. Hij is uiteindelijk gedwongen om zijn broer neer te schieten. Hij maakt ook een dochter-androide, Lal, Die ontwikkelt echter een emotie, angst om van Data gescheiden te worden, die een fatale onstabiliteit van haar brein veroorzaakt, en ze overlijdt, maar niet vooraleer ze haar vader kan vertellen dat ze van hem houdt. Hij leert dromen, en uiteindelijk verwerft hij, via een speciale chip die Lore van Dr Soong gestolen had, ook emoties, die hij geleidelijk aan ook leert beheersen.


Aan boord van de Enterprise wordt hij, door zijn vele ervaringen, eigenlijk steeds menselijker.

NCC 1701 D

Asimovs Data

Ook tijdens zijn Enterprise-tijd, ontdekt Data dat Dr Soong naast hem en Lore nog een werkende andro´de gemaakt heeft. Namelijk, bij de aanval van het Kristalwezen op Omicron Theta was Juliana zwaar gewond geraakt. Tegen de tijd dat ze de planeet Terlina III bereikt hadden, was ze in een coma en stervende. Daarop heeft Dr Soong een andro´de-evenbeeld van haar gecreŰerd en haar geest in het positronenbrein overgeplant. Zijzelf heeft hier nooit iets van geweten.
Ook als Data ontdekt dat ze eigenlijk een andro´de is, vertelt hij dit haar niet. Zij staat immers voor wat hij zou willen zijn ; hij wil haar laten mens-zijn, hij wil haar haar gelukkige illusie niet ontnemen.

Waarom noemt deze pagina nu Asimov's Data ? Niet om er een wetenschappelijk verantwoord tintje aan te geven, maar omdat Data en zijn familie-andro´den eigenlijk echte Asimov-robots zijn. Ook Asimov gaf zijn robots immers een positronenbrein, en ook Asimovs robots zochten mens te worden.PeterDB.net Index Volgende pagina
Star Trek Pageę Peter De Bruyne, 1998.
"Star Trek" is een creatie van Gene Roddenberry.
Deze site is enkel bedoeld voor amusementsdoeleinden.