De Verloren Wereld.  Iets heeft overleefd...

Het avontuur waar we 65.000.004 jaar op gewacht hebben

Het vervolg

Het succes van Jurassic Park (boek én film) schreeuwde om een vervolg. In 1995 wekt Crichton dan ook de aan het einde van het eerste boek doodgewaande Ian Malcolm terug tot leven, en brengt hem naar een tweede dinosauruseiland : het mysterieuze Site B. Wat blijkt : de dino's uit deel één werden eigenlijk gekweekt op een ander eiland, dat nu wemelt van de loslopende dinosaurussen. Er vertrekken twee teams naar het eiland. De goeierikken, een wetenschappelijk team met onder andere Ian Malcolm, willen de dieren bestuderen, de slechterikken willen de dieren exploiteren. Eens op het eiland loopt een en ander natuurlijk weer grondig mis.
Spielberg hapt eveneens gretig toe, met als resultaat in 1997 ook een nieuwe film.

Stegosaurus komt langs.Evenals als bij het eerste boek en de eerste film, is er ook hier verder niet veel gemeenschappelijks te vinden tussen het boek en de film. Het begint al met John Hammond. In boek één is die ook omgekomen op zijn eiland, maar in de film zet hij het hele verhaal samen met Ian Malcolm in gang. Verder zijn in het boek de slechterikken uit op de eieren van de dino's, om ze na te maken in laboratoria, in de film zijn ze al direct uit op de dieren zelf. In het boek komen alle slechterikken om op het eiland zelf, in de film ontsnappen ze nog naar het vasteland. En er zijn nog verscheidene andere plotverschillen. Qua personages zijn er ook verschillen tussen boek en film, meer dan bij de respectievelijke eerste delen waarbij de personages redelijk gelijklopend waren. In het boek is een hoofdrol weggelegd voor paleontoloog doctor Levine, in de film komt die niet voor. En in het boek spelen er weerom twee kinderen mee, in de film maar een enkel meisje, Kelly, de dochter van Ian Malcolm.

Het waarschijnlijk grootste verschil zit hem erin dat in de film een deel van de actie verplaatst wordt naar het vasteland. Een nijdige tyrannosaurus komt los te lopen in San Diego en maakt verscheidene slachtoffers (waaronder een arm hondje aan een ketting aan een hondenhok) en een hoop rommel. Overigens, grote schepen die op kades inrammen zijn in de mode dat seizoen, zowel in The Lost World als in Speed II zien we een kade aan diggelen gaan, maar in die tweede film wel wat duurder gefilmd. Het is ook nog opmerkelijk dat als begin van de film The Lost World een fragment uit het begin van het eerste boek genomen is : een groep compsognathussen die een klein meisje aanvallen. Een andere scene uit het eerste boek die we ook terugvinden in de tweede film is die waarin een groepje vluchtelingen zich voor een tyrannosaurus verbergt achter een waterval.

Deze twee scenes illustreren eigenlijk dat het tweede boek minder goed was dan het eerste. De tweede film zoekt immers zijn inspiratie bij het eerste boek.

Logo

Verschillen tussen de boeken

Ian MalcolmNaast kwaliteitsverschillen tussen de respectievelijke delen I en II zijn er nog andere te vinden. Het verschil tussen beide boeken zit hem voornamelijk in de spanningsopbouw. In het eerste deel is een groot deel van de spanning te danken aan het ontdekken van de dino's en aan de pogingen het park in stand te houden, computertechnische details inbegrepen. In het tweede boek moet alle actie steunen op de jagende dinosauriërs, en is de wetenschappelijk-technische kant, het zoeken naar de reden van het loslopen van de dino's, beperkt tot beschouwingen over evolutie, met een bijkomstige ontknoping. Eigenlijk geeft het tweede boek de indruk een typisch vervolg te zijn : een verzwakte echo van het voorgaande deel.

Logo

Verschillen tussen de films

Bij de films kunnen we hetzelfde waarnemen. Omdat de achtergrond niet meer uiteengezet moet worden, kan alle aandacht uitgaan naar de actie, de achtervolgingen en de dino-aanvallen. Soms leidt dit tot prachtige filmbeelden, soms tot ordinaire slachtingen. Een kruising van beide is de aanval van de raptors in het grasveld, die zeer mooi is voorgesteld, maar waarin onfatsoenlijk veel slachtoffers vallen.
Tyrannosaurus valt aanVerder is de vooruitgang in de digitale weergave van de dinosauriërs opmerkelijk. Let daarbij vooral op de twee met elkaar vechtende velociraptors die langs Sarah Harding rollen, en vergelijk de betrokken dino's met de velociraptors uit de keukenscene uit de eerste film.

Al bij al geeft The Lost World geen slechte algemene indruk. Maar als je hem vergelijkt met de eerste film, mis je toch het gevoel van ontdekking en verwondering dat daarin veel meer overheerst. En dit heeft waarschijnlijk ook veel te maken met het feit dat er in de tweede film minder beelden zijn van de dino's in de vrije natuur, zoals de brachiosaurussen, de triceratops of de kudde gallimimussen uit film één. Denk er hierbij maar eens over waaraan de recente BBC-documentairereeks "Walking with dinosaurs" zijn succes te danken heeft. Maar misschien houdt Spielberg daar wel rekening mee voor de derde film, die we binnenkort in de cinema kunnen gaan bekijken.
PeterDB.net Index Volg de gids
Jurassic PagePeter De Bruyne, 2001.