Welkom in Jurassic Park !

Jurassic Park

Het verhaal

Het verhaal is vrij eenvoudig. Op een eiland voor de kust van Costa Rica heeft de flamboyante miljonair John Hammond een pretpark laten bouwen. Niet zomaar een pretpark, maar een soort dierentuin die de schrikwekkende monsters uit het verleden laat herleven : dinosauriërs ! De dieren worden, zoals getoond in een alleraardigst animatiefilmpje, gekloond uit bloed dat miljoenen jaren geleden door muggen opgezogen werd, muggen die later fossiliseerden in hars en heden ten dage opgegraven worden.

Logo

Voor de opening van het park nodigt Hammond enkele geleerden uit om samen met advocaat Gennaro het park te keuren. Het zijn paleontoloog Alan Grant, paleobotanist Ellie Sattler en de wiskundige Ian Malcolm, een fervent aanhanger van de chaostheorie. Malcolm, die voortdurend de ondergang van het park voorspelt, is ontzet als blijkt dat ook Hammonds kleinkinderen aanwezig zijn.

Logo

Na een eerste ontmoeting met een indrukwekkende brachiosaurus, begint het gezelschap aan een geleide tour over het eiland. Maar, als de verantwoordelijke voor het computersysteem, Dennis Nedry, alle systemen doet uitvallen juist als een hevige storm losbarst over het eiland, begint de ellende, of de pret, dat hangt af van het standpunt. De dino's breken los en jagen de mensen op over het hele eiland. Eerst een tyrannosaurus en later enkele velociraptors maken de personages gedurende de rest van de film het leven zuur, en soms ook ten einde.

Logo

Na vele spectaculaire en zenuwslopende (dit laatste vooral door toedoen van de duivels intelligente velociraptors) actiescènes, kan de uitgedunde groep uiteindelijk in een helikopter van het eiland ontsnappen. Zelfs de kijkers voelen zich opgelucht als na lange tijd weer normale, eigentijdse dieren (meeuwen) over het scherm dwalen, met de laatste brul van de koning van het verleden, de Tyrannosaurus Rex, nog in hun oren.
PeterDB.net Index Volg de gids
Jurassic PagePeter De Bruyne, 2000.