Jurassic Park III

Grotere, snellere en slimmere dino's :
Jurassic Park III

Wat boeken betreft, zijn we blijven hangen bij twee delen. Maar Spielberg had er blijkbaar nog niet genoeg van, al heeft hij deze keer de regie aan een ander gelaten (Joe Johnston, van Jumanji en Honey, I shrunk the kids). In 2001 kwam Jurassic Park III de cinemazalen binnen.

Het derde verhaal

Spinosaurus. We zien Alan Grant terug, de paleontoloog uit de eerste film, die na zijn avontuur op het pretpark-eiland onderzoek verricht naar de intelligentie van velociraptors. Hij kampt daarbij echter met geldgebrek. Dan duikt het echtpaar Kirby op, die Grant willen huren als gids voor een rondleiding per vliegtuig boven Isla Sorna, waar InGen's dino's nog steeds vrij rondlopen. Grant was niet van plan ooit nog oog in oog te staan met een levende dinosaurus, maar hij zet algauw zijn principes opzij voor het grote geld. Daar heeft hij echter ook algauw weer spijt van, als blijkt dat het echtpaar eigenlijk op het eiland wil landen. Ze willen er met een stel ingehuurde avonturiers hun 14-jarige zoon Eric zoeken die er verdwenen is na een uurtje parasailen met de vriend van mevrouw Kirby.

Ondanks protest van Grant landt het vliegtuig op het eiland, en ja hoor, algauw is de eerste huurling door een gigantische spinosaurus verscheurd, is het vliegtuig vernield, en is wat overblijft van het gezelschap gestrand op het eiland. De rest van het verhaal is eenvoudig samen te vatten als een vlucht naar de rand van het eiland, waar hopelijk een boot op hen wacht, terwijl ze voortdurend achternagezeten worden door het ene reptiel na het andere. Onderweg vinden ze de vermiste jongen terug, levend en wel, en worden er nog wat meer mensen verscheurd. Maar uiteindelijk raken de voornaamste personages toch levend, zij het enigszins toegetakeld, van het eiland.

Logo

Sneller, gruwelijker, beter

PteranodonJurassic Park III is gruwelijker dan de voorgaande twee delen. Indertijd werd bij de release van de eerste Jurassic Park een hele heisa gemaakt in verband met het al dan niet geschikt zijn voor kinderen, terwijl ik daar bij deze film niks van gemerkt heb. De toeschouwers krijgen onderweg nochtans letterlijk een half opgegeten lijk in het gezicht geslingerd, en de aanval van de pteranodons in de rivier is uitgesproken brutaal.

De film is echter zeker niet slecht. Dit is enigszins verwonderlijk, aangezien het script naar het schijnt nog niet af was toen het filmen reeds begon. Er is nog minder verhaal dan in The Lost World, maar naar dit soort films kijkt men toch niet voor het verhaal. Jurassic Park III is ook nogal kort geworden, hij duurt maar anderhalf uur, maar het zijn wel anderhalf uur non-stop actie. Die actie is sneller en harder, er is geen rustpauze te bespeuren, en de dino's zijn groter en gemener dan ooit tevoren. Het verlies van de tyrannosaurus tegen de spinosaurus is hierbij een pracht van een metafoor voor het verschil tussen de tweede en de derde film.

Logo

Nog een vervolg ?

Zou er nog een vierde deel komen ? Het is niet onwaarschijnlijk, en de makers van deel drie hebben alvast enkele reptielen van het eiland laten ontsnappen. Op het einde, als een parallel met de meeuwen in de allereerste Jurassic Park, ontsnappen enkele pteranodons van het eiland en vliegen de toekomst tegemoet.
PeterDB.net Index Volg de gids
Jurassic PagePeter De Bruyne, 2001.