Michael Crichton


Michael Crichton

Niet enkel de schrijver van Jurassic ParkJohn Michael Crichton werd op 23 oktober 1942 geboren te Chicago. Zijn ouders waren John Henderson Crichton, journalist van beroep, en Zula (Miller) Crichton. Vanaf zijn zesde woonde hij in New York City, als oudste van vier kinderen. Zijn eerste publieke schrijven was in de New York Times, toen hij veertien jaar oud was.

In 1960 studeerde hij af aan de Roslyn High School en ging naar Harvard University om schrijver te worden. Echter, door voortdurende kritiek op zijn schrijfstijl, besloot hij van richting te veranderen, en ging antropologie doen, waarin hij zijn graad behaalde in 1965.

Hij reisde een jaar de wereld rond, en begon dan zijn opleiding als dokter. Uiteindelijk studeerde hij af van Harvard Medical School in 1969, maar hij is nooit een doktersberoep gaan uitoefenen.

Het was gedurende zijn dokterstudies dat Crichton thrillers begon te schrijven, o.a. om voor zijn studies te betalen. Hij schreef eerst niet onder zijn eigen naam, maar als John Lang (Scratch One, Easy Go, Drug of Choice, e.a., alle spionagethrillers) en Jeffery Hudson (A Case of Need : won de Edgar Award voor het beste mysterie van het jaar).

Dat betekende het begin van het succes : The Andromeda Strain werd gepubliceerd tijdens Crichtons laatste jaar op de medische school en werd een bestseller. Hij verkocht het verhaal zelfs aan Hollywood. Kort daarna schreef hij zijn eerste non-fictie boek : "Five Patients : The Hospital Explained".

Na een tijdje (van 1969 tot 1970) postdoctoraal les gegeven te hebben, begon Crichton full-time te schrijven. Tot nu toe heeft hij 11 romans geschreven : The Andromeda Strain, 1969; The Terminal Man, 1972; The Great Train Robbery, 1975; Eaters of the Dead, 1976; Congo, 1980; Sphere, 1987; Jurassic Park, 1990; Rising Sun, 1992; Disclosure, 1994; The Lost World, 1995; Airframe, 1996.

Velen noemen hem "de vader van de techno-thriller". Zijn boeken verhalen over wetenschap en technologie, dikwijls met een futuristisch kantje, maar steeds gefundeerd op een realistische wetenschappelijk verantwoorde basis. Zijn boeken kennen nog steeds een geweldig succes, en zijn vertaald in vierentwintig talen, waaronder het Nederlands.

Van veel van zijn boeken zijn films gemaakt, onder andere Westworld, The Andromeda Strain, Congo, Disclosure, Jurassic Park, The Lost World, Sphere en Rising Sun. Hij heeft ook veel screenplays geschreven, waaronder de kaskraker Twister, waaraan zijn vrouw heeft meegeschreven.

Crichton is ook de stichter en producer van de succesvolle TV-serie ER (Emergency Room), en heeft een computerspel genaamd Amazon ontwikkeld in 1982.

Tegenwoordig (1998) leeft Crichton in Los Angeles. Hij is reeds voor de vierde maal getrouwd, met Ann-Marie Martin (sinds 1987) en heeft een dochter, Taylor. Zijn ex-vrouwen zijn : Joan Radam, een Roslyn High School klasgenote, Kathy St. Johns, en Suzanne Childs.


PeterDB.net Index Ga verder naar The B.A.T.'s Lair
Jurassic PagePeter De Bruyne, 1998.