Om ervoor te zorgen dat jullie niets zullen vergeten bij de voorbereidingen voor de trouwdag, tel je terug vanaf je trouwdatum en kijk je snel wat er allemaal te gebeuren staat.

Selecteer de tijd voor de bruiloft:

 

 • twaalf tot zes maanden van tevoren [top]

  trouwplannen
  trouwdatum
  voorlopig programma
  budget
  verzekering
  ceremoniemeester
  getuigen
  gemeentehuis
  kerkelijke huwelijksvoltrekking
  locatie
  muziek
  trouwvervoer
  fotograaf
  gastenlijkst
  verlanglijst

  -Stel als eersten jullie ouders en directe familieleden van jullie trouwplannen op de hoogte. Niets is zo erg als dat zij dit nieuws van anderen moeten horen.
  -Bepaal jullie
  trouwdatum. Overleg met de familie en houd rekening met vakanties en feestdagen.
  -Hoe zal de huwelijksdag eruit zien? Trouwen jullie alleen op het gemeentehuis of ook in de kerk? Wordt het een traditionele trouwerij met alles erop en eraan of wordt het een informele bruiloft met alleen een gezellig feest? Stel alvast in grote lijnen een
  voorlopig programma samen.
  -Kijk naar het kostenplaatje en maak een
  budget. Noteer hiervoor alle kostenposten, zoals kleding, bloemen, drukwerk, ceremonie, feesten, huwelijksreis, maar ook ringen, bruidstaart, fotograaf, notaris, vervoer, advertenties en alle overige kosten. En neem minstens tien procent van je totale budget op voor onvoorziene uitgaven. Tegenwoordig zullen de meeste bruidsparen zelf hun eigen trouwerij betalen, maar soms willen ook de ouders een steentje bijdragen.
  -Willen jullie een
  verzekering afsluiten voor de huwelijksdag? Wanneer het feest niet door kan gaan door ziekte of door brand in de feestlocatie, zullen de gemaakte kosten worden vergoed. Eventuele schade aan trouwkleding of cadeaus is ook gedekt.
  -Wie wordt jullie
  ceremoniemeester? Hij of zij is jullie steun en toeverlaat bij de voorbereidingen voor de trouwdag en zorgt ervoor dat alles vlekkeloos verloopt.
  -Wie worden jullie
  getuigen?
  -Reserveer een datum en tijd voor de huwelijksvoltrekking op het
  gemeentehuis en vraag direct welke documenten je nodig hebt voor het in ondertrouw gaan.
  -Bespreek eventueel met de dominee of pastoor een tijd voor de
  kerkelijke huwelijksvoltrekking.
  -Reserveer een
  locatie voor het huwelijksfeest. Ga van tevoren overal eten of een kopje koffie drinken, zodat je de verschillende locaties met elkaar kunt vergelijken. Let op de prijzen, de bediening, de indeling en de parkeermogelijkheden. Hoe is de sfeer? Kan er gedanst worden en tot hoe laat mag de muziek doorspelen? Denk aan voorlopige reserveringen voor gasten, die van ver komen en die willen blijven overnachten.
  -Regel de
  muziek. Wordt het een disc-jockey of live-muziek? Vergeet niet dat de muziek bepalend is voor de sfeer van jullie feest. Ga daarom vooraf zeker een keertje luisteren. Denk ook aan de muziek voor op het gemeentehuis of in de kerk.
  -Reserveer het
  trouwvervoer. Wil je in een koets of in een limousine naar het stadhuis? Huur je liever een klassieke oldtimer of een flitsende sportwagen? Zorg er wel voor dat je voldoende hoofd- en beenruimte hebt. Hoe worden de overige leden van de bruidsstoet vervoerd?
  -Kies een
  fotograaf voor de trouwreportage. Vergelijk vooraf het werk van verschillende professionele fotografen. Diegene, wiens foto's jullie het meest bevallen, moet je direct reserveren. Bespreek de kosten voor de reportage en de nabestellingen. Bedenk wel dat je de trouwdag nooit meer over kunt doen; dus slechte foto's zijn altijd veel te dure foto's. Wat dacht je van een video-reportage?
  -Maak een begin met de
  gastenlijst.
  -Begin een
  verlanglijst op te stellen.


 • zes maanden van tevoren [top]

  bruidsjurk
  bruidssuite
  huwelijksreis
  vrije dagen
  budget

  -Ga op zoek naar de
  bruidsjurk van je dromen. Wat bruidsmode betreft heb je tegenwoordig volop keuze. Of je nu een traditionele, witte bruidsjapon wilt dragen of een extravagant gekleurde, korte jurk, alles is mogelijk, zolang je jezelf er maar prettig in voelt. Volg dus je intuïtie. Kies een paar bruidszaken uit die bij je passen en als je een jurk gevonden hebt waar je je goed in voelt, zoek dan niet verder. Voor een exclusief model of voor bijzondere stoffen, moet je wel rekening houden met lange levertijden.
  -Reserveer de meest romantische
  bruidssuite voor jullie huwelijksnacht.
  -Breng een bezoekje aan een reisbureau om jullie
  huwelijksreis te boeken. Het is een leuke traditie om de huwelijksreis voor de bruid tot op het laatste moment geheim te houden.
  -Vergeet niet tijdig eventuele werkgevers op de hoogte te stellen van de
  vrije dagen rondom jullie trouwerij. Om stress te vermijden is het verstandig om al enkele dagen voor de trouwdag vrij te nemen.
  -Neem het
  budget nog eens rustig door. Hebben jullie op bepaalde kostenposten al te veel geld uitgegeven, dan zul je op andere posten moeten gaan bezuinigen.


 • vier maanden van tevoren [top]

  bruidegom
  bruidskinderen
  moeder van de bruid
  verlanglijst
  huwelijkslijst
  danslessen

  -Wat draagt de bruidegom op de grote dag? Wordt het een jacquet, smoking of een feestelijk kostuum? In principe stemt hij zijn kleding af op de japon en het boeket van de bruid. Kortom, hij zal op tactische wijze via de moeder van zijn aanstaande echtgenote of haar zusjes en vriendinnen achter de kleur en de stijl van je bruidsjurk moeten zien te komen.
  -Hebben jullie al nagedacht over de
  bruidskinderen? Overleg tijdig met hun ouders wat ze zullen dragen en wie er voor de kosten opdraait. Bijna elke bruidsmodewinkel heeft ook kleding voor de bruidskinderen.
  -Help de
  moeder van de bruid met het uitzoeken van haar kleding.
  -Zorg ervoor dat de
  verlanglijst definitieve vormen begint aan te nemen. Willen jullie alle cadeaus door middel van een verlanglijstblokje krijgen of ontvangen jullie liever geld? Misschien geven jullie de voorkeur aan het plaatsen van een huwelijkslijst bij een speciaalzaak. Op die manier krijg je precies datgene wat je graag wilt hebben, terwijl de gasten zeker weten dat hun geschenk ook daadwerkelijk welkom is. Oriënteer je alvast bij de verschillende winkels.
  -De eerste dans is altijd voor het bruidspaar. Voelen jullie je onzeker op de dansvloer, neem dan nu alvast enkele
  danslessen.


 • drie maanden van tevoren [top]

  gastenlijst
  bruidsstoet
  huwelijksdrukwerk
  bedankjes
  menu
  kerk
  huwelijksvoorwaarden
  kapper
  schoonheidsspecialiste
  huwelijkslijst

  -Maak een definitieve gastenlijst. Wie nodig je uit voor de receptie en wie voor het diner of feest?
  -Wie worden de leden van de
  bruidsstoet? Stel hen hiervan persoonlijk op de hoogte, zodat zij jullie huwelijksdag alvast vrij kunnen houden en op zoek kunnen gaan naar feestelijke kleding.
  -Ga naar een drukkerij en bestel jullie
  huwelijksdrukwerk, zoals trouwkaarten, uitnodigingen voor het feest, menukaarten, tafelkaartjes, bedankkaarten, programmaboekjes, liturgieën voor de kerk, servetten, onderzetters, etc. Zorg dat je er overal meer van laat drukken dan je denkt nodig te hebben. Vraag ook of je direct de enveloppen kunt krijgen, zodat je kunt beginnen met het adresseren.
  -Probeer originele
  bedankjes voor de gasten te vinden, die jullie hen, als blijk van waardering voor hun aanwezigheid, mee naar huis kunnen geven.
  -Stel in overleg met de chef-kok het
  menu van jullie huwelijksdiner samen. Overleg tevens welke drankjes en hapjes er tijdens de receptie of het feest geserveerd zullen worden.
  -Neem met de dominee of de pastoor de huwelijksvoltrekking in de
  kerk door. Wie zorgt er voor de bloemen? Wat is het thema van de preek? Hebben jullie al nagedacht over de muziek? Vergeet niet de dominee of de pastoor voor het feest uit te nodigen!
  -Maak een afspraak met de notaris, indien jullie
  huwelijksvoorwaarden willen laten vastleggen.
  -Weet je al wat je op de trouwdag met je kapsel wilt doen? Een ander kleurtje of een geheel nieuw model? Ga in ieder geval ruim van tevoren met je haaraccessoire naar de
  kapper, zodat je nog alle tijd hebt om iets nieuws uit te proberen. Laat een foto maken van je proefkapsel, zodat de kapper op je trouwdag precies weet wat de bedoeling is. Ga in ieder geval nooit vlak voor de trouwerij nog eens experimenteren met je haar. Maak nu alvast een afspraak met je kapper voor de huwelijksdag.
  -Om er op je trouwdag stralend uit te zien, kun je vanaf nu regelmatig op bezoek gaan bij een
  schoonheidsspecialiste. Een proefmake-up is altijd aan te bevelen, zodat je op je trouwdag nooit een lang gezicht hoeft te trekken. Waarom zou ook de bruidegom niet eens naar een schoonheidsspecialiste kunnen gaan? Vergeet niet tijdig een afspraak te maken voor de trouwdag zelf.
  -Neem nu, indien jullie dat willen, contact op met een speciaalzaak om daar de
  huwelijkslijst te plaatsen.


 • twee maanden van tevoren [top]

  trouwringen
  cadeaus
  persoonlijk geschenk
  inentingen
  visa
  paspoort
  trouwkaarten

  -Kies de trouwringen uit. Zijn jullie van plan jullie verlovingsringen hiervoor te gebruiken, vergeet deze dan niet opnieuw te laten graveren. Past je ring wel aan de ringvinger van de andere hand? Het is gebruikelijk om de verlovingsring aan de ringvinger van je linkerhand te dragen. Wanneer je dan trouwt, verhuist de ring naar de rechterhand. Voor rooms-katholieken daarentegen is het precies andersom; zij dragen de verlovingsring rechts en de trouwring links.
  -Ga op zoek naar passende
  cadeaus voor de ceremoniemeester, de getuigen, de bruidskinderen en jullie ouders. Hiermee kun je hen op de trouwdag bedanken voor hun onmisbare bijdrage aan het succes van jullie trouwerij.
  -Vergeet niet een
  persoonlijk geschenk uit te zoeken voor je aanstaande echtgeno(o)t(e)! Naast de ringen kunnen de bruid en de bruidegom elkaar ook nog een speciaal cadeau geven, dat met liefde is uitgezocht en zo nog lange tijd een bijzondere herinnering aan jullie trouwerij zal zijn.
  -Brengen jullie de huwelijksreis in verre oorden door, informeer dan tijdig of je
  inentingen of visa nodig hebt. Is je paspoort nog wel geldig? Gebruik bij het boeken van de reis de meisjesnaam van de bruid. Deze naam zal immers in haar paspoort staan.
  -De tijd is aangebroken om de
  trouwkaarten te versturen. Ga hierbij zeer zorgvuldig te werk, zodat iedereen de juiste uitnodiging in de bus krijgt. In principe is iedere tekst goed, zolang deze maar alle belangrijke informatie bevat en in correct Nederlands is opgesteld. Naast de huwelijksaankondigingen kun je eventueel ook aparte uitnodigingen laten drukken voor het diner of het feest. Deze verstuur je dan met de aankondiging in een envelop. Wil je graag dat de genodigden antwoorden of ze komen, laat dan rechtsonderaan de uitnodiging de afkorting 'R.S.V.P.' -(répondre s'il vous plâit) drukken. Linksonderaan staan kledingvoorschriften, zoals 'black tie', 'tenue de ville' of 'feestelijke kleding'. Gasten die de weg niet kennen, zullen je dankbaar zijn als je een routebeschrijving meestuurt.


 • 6 weken van tevoren [top]

  bruidsboeket
  receptie-album
  hotelovernachtingen
  volgorde van de bruidsstoet
  trouwringenkussentjes
  Lingerie
  zonnebankkuurtje

  -Maak een afspraak bij de bloemist en bestel het
  bruidsboeket, de corsages, strooibloemetjes en de bloemstukken voor het trouwvervoer, de kerk, het gemeentehuis en het huwelijksfeest. De corsages voor de dames van de bruidsstoet worden meestal samengesteld uit meerdere bloemen, die ook in het bruidsboeket voorkomen. Ze worden met de bloemen naar beneden opgespeld. De herencorsage bestaat uit één bloem, die links op de revers van het jasje wordt gedragen, maar dan met de bloem naar boven.
  -Koop een
  receptie-album.
  -Houd nauwkeurig een lijst bij van de mensen die hebben geantwoord op jullie uitnodigingen. Noteer eveneens welke cadeaus je al ontvangen hebt, met daarbij de namen van de gevers.
  -Reserveer definitief de
  hotelovernachtingen voor de gasten die van ver moeten komen. Je kunt hen ook zelf een hotelkamer laten reserveren door hen een lijstje te sturen met de namen en adressen van hotels in de buurt, met daarbij de prijzen. Probeer hen anders onder te brengen bij familieleden of vrienden.
  -Stel de definitieve
  volgorde van de bruidsstoet samen en controleer of er op de trouwdag voor iedereen vervoer is geregeld. Volgens de etiquette nemen het bruidspaar en de bruidskinderen in de eerste trouwuto of -koets plaats. In de tweede auto zitten de ouders. Dan zijn de getuigen en de ceremoniemeester met hun partners aan de beurt. De overige auto's zijn bestemd voor de grootouders en andere familieleden of vrienden. Het bruidspaar stapt meestal als laatste in hun trouwauto, die dan een plaats aan het hoofd van de stoet inneemt. Als de bruid door haar vader weggegeven worden stappen de bruidegom en zijn moeder in de eerste auto, terwijl de bruid en haar vader in de laatste auto plaatsnemen.
  -Hebben jullie er over nagedacht hoe de trouwringen naar het altaar worden gebracht? Je kunt hiervoor speciale
  trouwringkussentjes kopen.
  -Draag nu al eens de
  lingerie voor je trouwdag. Pas dan weet je of je je daar een hele dag lekker in voelt. Heb je eenmaal de juiste panties gevonden, koop er dan direct drie paar van, zodat een mogelijke ladder je trouwdag niet zal verpesten.
  -Ga eventueel naar een zonnestudio voor een
  zonnebankkuurtje. Met een gebruinde huid zal je bruidsjurk je nog beter staan.


 • 4 weken van tevoren [top]

  trouwjurk
  bruidsaccessoires
  outfit van de bruidegom
  schoenen
  bagage voor de huwelijksreis
  verzekeringsadviseur
  bruidstaart
  ondertrouw
  ambtenaar van de burgerlijke stand

  -Pas nog een keer je
  trouwjurk. Indien nodig heb je nu nog genoeg tijd om iets te laten veranderen. Door alle drukte rondom de bruiloft ben je misschien een paar kilo's aangekomen of afgevallen.
  -Heb je alle
  bruidsaccessoires naar volle tevredenheid bij elkaar kunnen vinden?
  -Ook de
  outfit van de bruidegom mag alvast een keer uit de kast worden gehaald. Past alles nog en zijn de accessoires compleet?
  -Het bruidspaar kan maar beter nu hun
  schoenen in gaan lopen om blaren en pijnlijke voeten te voorkomen. Jullie zullen op je trouwdag immers heel wat moeten staan en lopen. Vergeet ook niet eventuele prijsplakkertjes van de zolen te halen.
  -Nu het nog betrekkelijk rustig is, heb je alle tijd om de
  bagage voor de huwelijksreis door te nemen. Past alles nog, moet je nog iets aanschaffen en hebben jullie genoeg koffers of tassen? Controleer of alle benodigde documenten er zijn en of je de beschikking hebt over voldoende vreemd geld, cheques en creditcards. Is er een reisverzekering afgesloten?
  -Neem met een
  verzekeringsadviseur jullie polispakket door. Misschien kunnen jullie bepaalde verzekeringen samenvoegen of moeten er nieuwe verzekeringen worden afgesloten.
  -Bestel nu ook de
  bruidstaart en de bruidssuikers. Meestal wordt de bruidstaart in intieme kring aangesneden direct na de huwelijksvoltrekking. Hij kan eveneens als dessert bij het diner worden geserveerd.
  -Vergeet niet dat je minstens twee weken voor de trouwdag in
  ondertrouw moet zijn gegaan.
  -In de komende weken zul je waarschijnlijk persoonlijk kennis kunnen maken met de
  ambtenaar van de burgerlijke stand, die jullie in de echt zal verbinden. Neem met hem of haar de hele ceremonie door, zodat jullie op de trouwdag zelf geen verrassingen te wachten staan.


 • 2 weken van tevoren [top]

  tafelschikking
  speech
  huwelijkslijst
  manicure
  pedicure
  generale repetitie
  vrijgezellenavond

  -Maak een tafelschikking en geef zo spoedig mogelijk het definitieve aantal gasten voor het diner en de te verwachten gasten voor de receptie of het feest door. Schrijf alvast de tafelkaartjes.
  -Bereid een
  speech voor om iedereen aan het einde van het feest te bedanken voor hun aanwezigheid en hartverwarmende attenties.
  -Informeer bij de speciaalzaak waar jullie de
  huwelijkslijst hebben ondergebracht, of er nog voldoende keuze is uit zowel goedkopere als duurdere cadeaus. Zo niet, dan zul je nog extra geschenken moeten uitzoeken. Bespreek direct waar en wanneer de cadeaus zullen worden afgeleverd.
  -Verwen jezelf en maak een afspraak met de
  manicure. Je handen spelen een belangrijke rol op je huwelijksdag, zodat wat extra zorg geen overbodige luxe is. De uiteindelijke nagellak kun je pas de avond voor de trouwerij opbrengen. Om pijnlijke voeten te voorkomen kun je naar een pedicure gaan.
  -Zeker wanneer je bruidskinderen hebt, kan het verstandig zijn om van tevoren een soort
  generale repetitie voor de huwelijksvoltrekking in te plannen.
  -Pas op voor de
  vrijgezellenavond! De komende tijd wordt je misschien door je vrienden of vriendinnen verrast met een onvergetelijk afscheid van je vrijgezellenbestaan.


 • 1 week van tevoren [top]

  afspraken bevestigen
  route
  draaiboek
  trouwjurk
  trouwadvertentie
  bruidegom
  koffers
  checklist

  -Neem contact op met de fotograaf, het vervoerbedrijf, de bloemist, de banketbakker en de musici voor de kerk of het feest. Het is belangrijk om alle gemaakte afspraken te bevestigen en te controleren of de overeengekomen tijden en plaatsen nog steeds kloppen.
  -Rijd nog een keer de
  route naar het gemeentehuis, de kerk en het hotel. Is de weg soms ergens opgebroken?
  -Neem samen met de ceremoniemeester en eventueel ook de getuigen het gehele
  draaiboek voor de trouwdag nog eens door, zodat iedereen precies weet wat hij of zij moet doen.
  -Pas in alle rust voor de laatste keer je
  trouwjurk met lingerie en accessoires om zeker te weten dat alles perfect zit. Kleine veranderingen kunnen nu nog worden uitgevoerd.
  -Als je een
  trouwadvertentie in de krant wilt plaatsen, kun je die nu opgeven.
  -De
  bruidegom moet naar de kapper!
  -Pak de
  koffers voor de huwelijksreis.
  -Misschien ten overvloede, maar ga aan de hand van de
  checklist na of jullie echt niets vergeten zijn.


 • 1 dag voor het huwelijk [top]

  geld
  collectezak
  klein tasje
  ringen
  ontspannen

  -Geld voor contante betalingen en fooien aan de ceremoniemeester geven.
  -Eventueel kleingeld voor de
  collectezak klaarleggen.
  -Pak een
  klein tasje dat je aan je moeder of een goede vriendin meegeeft. Daarin stop je extra panties, make-up, parfum, deodorant, naaigerei en aspirine.
  -Leg de
  ringen klaar.
  -Verder hoef je je alleen maar te
  ontspannen en bijtijds naar bed toe te gaan, zodat je er op je trouwdag fantastisch uit zult zien.


 • Na de huwelijksreis [top]

  schriftelijk bedankt

  -Ten slotte is het attent dat je binnen zes weken iedereen schriftelijk bedankt voor hun aanwezigheid, cadeau of gelukwensen met een kaartje of een leuke trouwfoto, waarop je enkele persoonlijke woorden hebt geschreven.

  Bron : Bruid & Bruidegom Magazine / Nederland

  http://www.bruidenbruidegom.nl/pages/tijdschema.html