Sint-Niklaaskerk

Sint Nicolaas
van Myra
  luchtfoto
        talenbalk
 

 

Over het leven van de heilige Nicolaas bestaan talrijke legenden, maar slechts weinig betrouwbare gegevens.
Zeker is dat hij in de vierde eeuw bisschop van de Byzantijnse stad Myra was (nu Demre in Turkije). Volgens een legende ging hij op pelgrimstocht naar het heilig Land en was bij zijn terugkeer in Myra de bisschop net overleden. Men kon het niet eens worden over de keuze van de nieuwe bisschop en besloot tenslotte om degene te benoemen die de volgende dag als eerste de kerk zou betreden. Dat was de niets vermoedende Nicolaas.
Tal van andere legenden brengen Nicolaas in verband met schippers, handelaars, bakkers, ... Dat is ook de reden waarom in Gent (en op andere plaatsen) een kerk bij de haven, de markt of langs drukke handelsroutes aan hem is toegewijd. Sommige verhalen ook maakten hem tot heilige van de kinderen. Daaraan heeft hij zijn faam als kindervriend tot op vandaag te danken.
In de kerk vinden we verschillende afbeeldingen van Sint-Nicolaas. De bekende voorstelling, waarbij aan de voeten van de bisschop een kuip met 3 kinderen staat, is 4 keer terug te vinden.
> schilderij
> beeld (zie hiernaast)
> beeld boven het hoofdaltaar
> beeld buiten in het westportaal
Daarnaast stelt ook het schilderij in het hoofdaltaar een legende uit het leven van de heilige voor. Hier zien we de uitverkiezing tot bisschop.
 

 

Sint-Niklaas

  Dit project van Open Kerken-Gent
werd gerealiseerd met de steun van

FvE
 
Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap