Schaakclub Gambiet Opwijk

Het wel en wee van de Opwijkse Schaakwereld en ver daarbuiten...
Alle donderdagen vanaf 20.00 uur op de Duivenzolder van het Hof ten Hemelrijk in de Kloosterstraat te Opwijk - iedereen is altijd welkom - sinds 29 mei 1980

PARTIJEN

Craps - Boey

WIJ ZIJN VERHUISD OP 6 JANUARI 2016

Voortaan kan u voor het laatste nieuws terecht op onze nieuwe website door te klikken op het Gambietlogo of te surfen naar www.gambiet.be of zelfs www.gambiet.eu.

Veel leesplezier

01/01/2016 : Nieuwe elo's en vooruitzichten

Een nieuw jaar, nieuwe plannen (strategie) , goede voornemens (niet meer in tijdnood geraken bijvoorbeeld, of niet meer à tempo spelen, of toch eens de Richter-Rauzer van het Siciliaans bekijken) en natuurlijk een goed eindklassement, of nog beter, het onuitsprekelijke geluk van een titel in het Klubkampioenschap, dat zijn de nieuwjaarswensen van de doorsnee-Gambieter dezer dagen. Wel, maak uw borst maar nat. De concurrentie op de Duivenzolder ligt zwaar op de maag. En ze komt niet alleen van binnen Gambiet zelf : de Opwijkse ploegen zullen moeten vechten om te overleven in hun afdelingen. Bekijk die opening dus toch maar even of beter nog, pak een boek vast van het eindspel en begin maar te oefenen.

Bekercompetitie 2016 start donderdag

Voor zij die graag nog wat extra partijen spelen op donderdag hebben we hier bij Gambiet eraan gedacht om de Gambietbeker nieuw leven in te blazen. Het wordt een Zwitsers tornooi met het speeltempo van het KK en waarop iedereen kan inschrijven. Het start aanstaande donderdag en er wordt ongeveer één ronde per maand afgewerkt. De laatste speeldag is voorzien op 23 juni. Je kan altijd een partij van de beker uitstellen naar een latere datum, maar je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat de partij is gespeeld voor de start van de volgende ronde.

Inschrijven kan per mail aan gambiet

.

Nieuwe recordelo's

Op de eerst dag van het jaar heeft Arno Bomans heeft zijn eigen record gebroken van de hoogste elo ooit voor een Gambieter : 2275.

Meer dan vermeldenswaard is de forse groeischeut van Fabio (+51) die de grens van de 1900 doorbreekt met 1914. Daarmee stijgt hij 3 plaatsen in het klassement en dreigt hij broerlief de loef af te steken. De tweede sterkste stijger is nog een jeugdproduct : Bernd doet er 20 puntjes bij (1242).

Verder zijn er nog persoonlijke records voor Sam 1825 (+14), Peter H 1646 (+17), Robbert-Jan 1513 (+16) en Meindert 1260 (+6).

De GEI-index gaat erop vooruit met 88 punten. Proficiat aan allen. Doe zo voort in 2016 !

30/12/2015 : Open van Béthune

Intussen zitten er nog een paar schaakgekken op het traditionele Kersttornooi van Béthune van 26 tot 30 december. Alles te volgen op deze site : Open de Béthune

.

26/12/2015 : Kerst blitz

Intussen zitten er nog een paar schaakgekken op het traditionele Kersttornooi van Béthune. Alles te volgen op deze site : Open de Béthune

Robbert-Jan stelt voor om bij Eliane te gaan blitzen op woensdag 30 december vanaf 20.00 uur. Alle kandidaten kunnen zich melden op 't forum of mailen naar RJ zelf.

12/12/2015 : KK Ronde 7 in twee verslagen

Er vielen op de redactie, tijdelijk ondergebracht in London, twee verslagen in de bus van de actie van afgelopen donderdag.

Eerst een beschaafd relaas van Frederic ;

Slechts 5 partijen werden deze ronde afgewerkt, in de C-reeks kwam zelfs helemaal niemand in aktie.

De B-reeks was het drukst vertegenwoordigd met drie wedstrijden. Sam en Fred vochten een complex tactisch duel uit, ik kon de verwikkelingen niet helemaal volgen. Deels kwam dit doordat het echt wel ingewikkeld was maar ook deels doordat beide er in sneltempo hun zetten doorjaagden. Uiteindelijk kwam Sam in het betere eindspel wat hij met vaste hand uittikte. Berten zorgde voor een mooie verrassing door Wouter te kloppen. Niet de beste prestatie van deze laatste, hij hoopt dat hij met deze partij genoeg blunders heeft gemaakt voor de rest van het jaar. Tot slot nog een uitputtingsslag tussen man in vorm, Sigi en Geert. Geert kwam uitstekend uit de complexe opening (een Scandinavier), won de kwaliteit maar liet teveel tegenspel toe. Het einde heb ik gemist maar Sigi ging toch nog met het punt lopen.

In de A-reeks stonden twee duels op het programma. Frederic nam vlug de maat van Tim, die in de Spaanse opening zijn koningsvleugel had verzwakt. Een getimede doorbraak in het centrum zorgde al snel voor niet te pareren dreigingen. Ook Tom B. won zijn partij tegen Robijn. In een complexe koningsindiër beheerste hij iets beter de plannen waardoor hij al snel een gigantische aanval kreeg. Het tegenspel van Robijn kwam net iets te laat op gang.

De avond werd afgesloten in Het Obstakel gezien Hof ten Hemelrijk al om 00u30 gesloten was. Je zou voor minder toernooien gaan spelen in Londen en Benidorm! Gelukkig hadden ze een ruime bierkaart en werd en-passant de eerste ploeg van Opwijk tussen pot en pint gered.

Vervolgens een verslagje van Sam, waarin mogelijk (hopelijk toch) hier en daar een loopje werd genomen met de feiten. We kunnen één en ander bevestigen noch ontkennen want, zoals reeds gemeld zat de redactie in London...

Met Jans deelname aan de London Chess Classic en de afwezigheid van onze voorzitter lag het bewind van de avond bij de jongere generatie. Het werd dan ook een drinkgelag met overvloedig alcohol- en druggebruik, schaars geklede dames, harde techno en lege portefeuilles tot gevolg. De factuur van de ravage die we aanrichtten op de duivenzolder zou volgens goeie bronnen eerstdaags bij Rudi in de bus zitten. Laat dit een goeie les zijn, de jongeren zomaar alleen laten doe je niet ongestraft

Om de pijn een beetje te verzachten hebben we tussen de wodka's door toch ook nog enkele schaakborden bovengehaald, een verslag:

Tom en Robijn speelden een hectische partij met wederzijdse aanvallen en ver opgerukte pionnen langs beide kanten. Tom bleek tactisch het sterkst en een sterke aanval op de zwarte koning leverde hem een toren op. Hij moest het nog nauwkeurig afwerken gezien hij zelf niet had kunnen rokeren en Robijn ook een pion op de zevende rij had. Dat bleek geen probleem en Tom haalde het punt binnen.

Frederic trad aan tegen Tim, het werd al snel een vrij gecompliceerde stelling waarin Frederics ervaring duidelijk de overmacht had op Tims gedurfde pogingen.

Sam ging voluit voor de aanval in zijn partij tegen Fred, die enkele positionele fouten maakte na de opening. Wits stukken kwam allemaal goed te staan waardoor hij op zoek ging naar een concreet winstplan. Dat bleek geen makkelijke taak en in een vurige tactische strijd gingen er heel wat stukken af, maar was het voordeel van Sam minder duidelijk geworden. Het werd een materieel gelijk eindspel met toren, paard en 4 pionnen. De dreigingen op de inferieure zwarte stukken werden uiteindelijk te groot en Fred verloor een paard, waarna Sam een pion richting eindmeet kon sturen.

"Een draak van een partij" werd het naar eigen zeggen tussen Berten en Wouter, en gelijk hadden ze. Wouter probeerde gretig een centrumpionnetje mee te pikken, maar dat was buiten Bertens tussenzet gerekend waardoor Wouter een stuk liet verloren gaan. Beide spelers hadden dit gezien en begonnen prompt te lachen. Waarschijnlijk lag het aan de intoxicatie, maar Berten verwisselde zijn zetten en won het stuk niet, waardoor het gelach nog intenser werd. Beide heren knokten in een ietwat gelijke stelling verder, en Berten kwam een kwaliteit voor. De compensatie van Wouters sterke loper en halfopen lijn op de witte koning bleken niet voldoende. Eerste punt voor Berten in dit KK!

Heel amusant was de langste partij van de avond, die tevens van levensbelang was in de B-reeks. Geert en Sigi speelden heel wat theorie maar eens die gepasseerd was durfden beide spelers al wat risico's nemen. Geert dirigeerde een paard naar het ontzettend sterke veld d6 waarna zwart zich genoodzaakt zag een kwaliteit te offeren voor een pion. Wat zetten verder kon hij echter een tweede pion verschalken waardoor het materiaal terug in balans was. De lichte stukken van Sigi waren op dit moment sterker dan de twee torens, en Geert vond geen manier om zijn zware stukken te activeren. Sigi ging voluit voor de aanval en deed een mooi pionoffer dat Geert foutief aanvaardde. Een sublieme mataanval met de witte koning op e4 was het gevolg. Een heel mooi patroon en Sigi werd terecht gefeliciteerd door de omstaanders. Sam vloekte in zichzelf want na deze overwinning lijkt de B-titel voor hem een droom die kan worden opgeborgen.

Gezien de avond in het teken stond van alcoholmisbruik had Eliane tijdig haar deuren gesloten, uit schrik de wildebrassen van schaakclub gambiet in haar stamenee te moeten toelaten. Sam, warempel degene met het meeste gambietjaren op de teller, had echter nog een troef achter de hand en de laatste aanwezigen sloten de avond af in café 't Obstakel, dat al enige tijd geen bezoek van de club meer gezien had, benieuwd of we er in de toekomst nog welkom zijn.

The London Chess Classic

Voor de echte schaakliefhebber is dit toch echt the place to be. Betere accommodaties (tornooizaal, comfort) en omgeving dan Wijk aan Zee, een open zwitsers tornooi met een supertornooi als Side-event en een geweldige stad in de achtergrond. We hebben een persconferentie van Magnus Carlsen live gevolgd (na zijn werkschaak-overwinning op Nakamura). Een contingent Noren was tijdens de partij met een krachtige laptop aan het volgen. Telkens als Carlsen één van de winnende zetten deed klonk er gejuich. Op een andere dag liep Tom bijna Nakamura omver. Een andere dag stormden Vishy Anand en MVL onze lift binnen. The London Chess Classic is echt een aanrader.

Het schaak van Tom noch van Jan was om over naar huis te schrijven, hoewel het uiteindelijke resultaat wel meeviel. Tom 4/9 TPR 2170 en Jan 5/9 TPR 2211. We nemen ons alweer voor om de volgende keer toch een minimum tijd aan tornooivoorbereiding te besteden.ONZE SPONSORTELLER

Start 18/08/2007

teller