Home
Floristisch Onderzoek voor Natuurbehoud
Inleiding
Wie is wie ?
Kalender
Recente artikels
Reisverslagen
Jaarverslagen
Links

 

Wie, wat, hoe en waar?


 

 

Het Floristisch Onderzoek voor Natuurbehoud is een feitelijke vereniging, een groep van floristen die zowel onderzoek doen naar Hogere als Lagere planten. Zowel beginners als meer ervaren floristen vinden hier hun gading. De laatste jaren wordt er ook heel wat aandacht besteed aan het bryologisch onderzoek, zelfs lichenenkenners gaan met ons mee op stap. Hiervan zal in de toekomst een apart luik op deze pagina’s worden verzorgd. Helaas moet het eerste bryologisch verslag hier nog toekomen.

De gegevens worden per kmē verzameld op een streeplijst die enkel de algemene soorten op waarnemingen.be weergeeft. Soorten die hier niet op staan worden eerst met ObsMapp gelocaliseerd, met eventueel aantallen en bijkomende kenmerken als bloei, verwilderd of met een specifiek biotoop. Hiervan wordt zoveel mogelijk fotomateriaal gepost, zodat de admins de vondst kunnen valideren of betwijfelen. Via Natuurpunt.studie maken we deel uit van FLO.WER vzw, de koepelvereniging voor het botanisch onderzoek in Vlaanderen.
De reservaatsgegevens en eigen onderzoeken worden in de databank ‘waarnemingen.be’ verzameld en verspreid naar de betrokken conservators en instanties die ons de opdrachten bezorgden.
Zoals steeds zien we de inventarisaties in een ruimer verband dan 'De Atlas'; nooit, of te weinig onderzochte hokken, randsituaties met natuurgebieden, adventieven uit de tropen en dies meer... Onze lijsten worden ter beschikking gesteld van bevriende verenigingen, of uitgewerkt naar studies voor Overheid, Erkenningsdossiers en terreinbeheer. De meeste leden zijn werkzaam in het natuurbehoud in ruime zin, en zijn de inventarisaties van het plantenkleed gaan zien als een basisonderzoek van het landschap.

De streken waar wij onze onderzoeken doen strekken zich uit naar de Scheldevallei, Vaartland, Brabant, Kempen, Ardennen, Demervallei en het Kalkdistrict in Lotharingen, Frans-Vlaanderen enz, maar ook het diffuse Urbaan district.


F.O.N. - gang van zaken:

  • Per tocht is er een verantwoordelijke (adres en telefoon staan onderaan)
  • Het zijn bijna allemaal dagexcursies. Wie voor een voormiddag alleen mee wil kan dat, alleen het aanpikken voor een namiddag ligt moeilijk. Kontakteer in dit geval de tochtverantwoordelijke.
  • Onze boterhammen eten we in een 'volkse kroeg' in een dichtbij gelegen gemeente.
  • Samenrijden is de regel. Samenkomst is meestal om 9h15 aan een kerk, die zie je van ver en er is meestal parkeergelegenheid.
  • Andere excursies kunnen in de loop van het seizoen aan bod komen, kwestie van afspraken maken en inspelen op de aktualiteit.
  • Altijd laarzen of waterdichte schoenen meedoen; we lopen meer naast dan op het pad.
  • Voor enkele uitstappen is vooraf inschrijven verplicht (zie lijst).
  • Alle excursies kunnen bij rotweer verschuiven naar een andere week. Vooral voorjaarsflora en bryologisch onderzoek is sterk afhankelijk van de evolutie van de winter.
    Bellen op 0474/820471 of e-mailen FON secretariaat vooraf is dus de boodschap.

Laatste aanpassing op 2008-05-23 13:23 | HOME | contact | Sitemap |