Start
Routes met GPS
Routes zonder GPS
Fietsroutes.gps
Foto' s
Links
Forum
Agenda

Fietsroutes.gps

Deze pagina is nog in opbouw maar u vindt er toch al wat informatie die u al wat kan verder helpen. Links kunt u gerust doorklikken naar andere pagina's op deze site. Have fun.

GPS

GPS (Global Positioning System) is van oorsprong een militair positiebepalingssysteem dat gebruik maakt van 24 satellieten die in een vaste baan om de aarde draaien. Al deze satellieten zenden signalen uit die door een GPS ontvanger worden ontvangen. Omdat de GPS ontvanger weet waar elke satelliet zich bevindt, kan hij de positie uitrekenen waar hij zich bevindt. Zo is het dus mogelijk om van punt A naar punt B te navigeren. De ontvanger heeft overigens minimaal de ontvangst van 3 satelliet signalen nodig om zijn positie te kunnen bepalen. Ontvangt de ontvanger nog een vierde signaal dan kan hij ook de hoogte bepalen waarop hij zich bevindt. De hoogte is niet zo nauwkeurig te bepalen als de positie (tot op 1 meter nauwkeurig afhankelijk van welk type ontvanger je bezit). Meer informatie over GPS is hier te vinden.

 

Waypoints

Een waypoint is een positie waarvan de co÷rdinaten bekend zijn. Deze coordinaten kan je in je GPS invoeren en voorzien van een naam en een symbool. Het is ook mogelijk om je huidige positie op te slaan in het geheugen van de GPS zodat je later altijd naar dit punt kunt terug navigeren.

Routes

Een route is eigenlijk niets anders dan een serie waypoints die onderling zijn verbonden, waardoor er een route is ontstaan die voert langs de bekende waypoints. Meestal is het aantal wapoints dat een route kan bevatten beperkt tot ongeveer 50 (afhankelijk van welk merk en type ontvanger je bezit).

Track

Als je een bepaalde route loopt of fietst en je neemt je GPS ontvanger met je mee, dan zal de GPS de route die je hebt afgelegd opnemen in zijn geheugen. Dit doet hij door de positie op te slaan in zijn geheugen waar jij je op dat moment bevindt, dit doet hij steeds weer na een bepaalde afstand die je hebt afgelegd. De afstand waarop hij dit doet is weer afhankelijk van je snelheid. Als je weer bent thuisgekomen van je fietst of wandeltocht is het mogelijk om de gegevens vanuit de GPS te exporteren naar een computer. En met behulp van software is het dan mogelijk om de afgelegde track zichtbaar te maken op een digitale kaart. De software die je hier voor kan gebruiken is b.v. Oziexplorer. Nu je eenmaal de track op je PC hebt staan is het natuurlijk ook mogelijk om deze tracks uit te wisselen met andere GPS gebruikers, b.v. via het internet. Die mensen kunnen dan die track weer nin deGPS ladenen die track gaan fietsen of wandelen.