Pillecynroute

 

Start :Hamme
prov. Oost - Vlaanderen
Afstand : 38 km
G.P.S : 36.140 km
Deze fietsroute te Hamme voert ons doorheen een oase van groen en water, in de streek van Schelde en Durme. De route loopt voor een groot deel over de Durme- en Scheldedijken langs beemden en velden naar de meest schilderachtige hoekjes. Waar beide rivieren elkaar ontmoeten kunnen we het monument aanschouwen dat herinnert aan de auteur Filip de Pillecyn.

Route : De Pilecynroute vertrekt aan de Mirabrug in Hamme .

De Mirabrug over de Durme , in de gemeente Hamme werd gebouwd in de periode 1896 - 1900. Ze kreeg haar naam en bekendheid dankzij de speelfilm " Mira ". In 2002 werd de Mirabrug gerestaureerd en op 21 januari 2003 opengesteld in aanwezigheid van Willeke Van Ammelrooy en Jan Decleir . Tot 1970 was alle verkeer op de brug toegelaten. Nu mag ze enkel nog door fietsers en voetgangers gebruikt worden .

Op de dijk , links de Durme , rechts het natuurgebied " De Bunt " naar de samenvloeiing met de Schelde , op dit punt staat het standbeeld van de schrijver Filip Pilecyn.

Filip de Pillecyn werd als jongste van vier zonen geboren in Hamme aan de Durme. Zijn vader Henri overleed toen hij zeven was, zijn moeder Jeannette van Dale toen hij veertien was. Oom-pastoor Philippe de Pillecyn werd zijn voogd. De priester hoopte dat zijn jonge neef ook voor het ambt zou kiezen. Maar Filip raakte verliefd op de zuster van een klasgenoot uit het college, koos niet voor het seminarie en ging in Leuven Germaanse filologie studeren. In de pastorij van zijn oom leerde Filip wel goede wijnen te waarderen.

Verder op de dijk van de Schelde langs de dorpjes Kastel en Moerzeke en aan de overkant Mariekerke en St. – Amands . Ongeveer twintig kilometers meanderen langs de Durme en de Schelde

In Moerzeke rechsaf en langs het Schipperskapel , verder op een oude spoorwegbedding terug naar Hamme langs de molen “ De Grote Napoleon

In werkelijkheid heeft de molen niets te maken met een bezoek of doortocht van Napoleon. De molen werd pas in de Hollandse tijd opgericht . Gabriël Vermeire en zijn broer richtten vanaf juni 1816 op perceel nummer 221 van de elfde wijk , bij de Posthoorn een dubbele windmolen op . Wellicht slaat dubbele op het gegeven van een dubbele oliemolen . Later werder maalstenen toegevoegd . Na 1900 werkte de molen nog enkel als graanmolen .

Nog een ommetje via de Moerheide en het natuurgebied " Oude Durme " , en dan terug naar de Mirabrug aan de Durme .

Beoordeling

route : een pracht van route
bewegwijzering : kan beter
plannetje : Folder , prov . Oost - Vlaanderen