Dijlevalleiroute

 

Start : Mechelen
prov. Antwerpen
Afstand : 59 km
G.P.S : 60.240 km
Volg de bochtige Dijleboorden van de Mechelse binnenstad tot de festivalweide in Werchter. Bijzonder aan de Dijlevalleiroute: je fietst bijna de hele tijd langs water. Deze route combineert de historische rijkdom van de Mechelse binnenstad - met de Sint-Romboutstoren als blikvanger - en de rust van de Dijleboorden en de fietspaden langs het Kanaal Leuven-Dijle. Liggen ook op het traject: het mooie Zennegat, Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker, Dierenpark Planckendael, het BLOSO-domein in Hofstade en het Tremelo van Pater Damiaan.

            ;

Route : Route : De Dijlevalleiroute vertrekt aan het Prov. Sport en Recreatiecentrum “ De Nekker ” te Mechelen . Langs het bioscoopcentrum naar het Afleidingskanaal . Aan het sluizencomplex begint de Dijle .Grenzend aan de waterplas van de Nekker ligt het “ Mechels Broek " .

Het Mechels Broek behoort tot het vroegere natuurlijke overstromingsgebied van de Dijle. Hierin vinden we de reden waarom het Mechels Broek vooral een nat en open moeraskarakter heeft. Aan het einde van de Jaren zestig werden twee grote zandwinningputten gegraven voor de aanleg van de E19 van Antwerpen naar Brussel. Deze putten zijn nu twee grote en diepe vijvers. De grootste van de twee is bekend als ‘de recreatievijver’ omdat hij deel uitmaakt van het recreatiecentrum De Nekker. De kleinste, de ‘reservaatvijver’, ligt in het huidige natuurgebied en is erg in trek bij heel veel watervogels als rust- en eetplaats.

Verder naar Muizen , hier kan men kiezen , een verharde fietspad langs een drukke baan , of kilometers meanderen met de Dijle op een onverhard kiezelpad ( is goed rijbaar ) , langs de dorpen Rijmenam , Keerbergen ( Hier begint Brabant ) en Tremelo. Hier kan men in Ninde het museum van Pater Damiaan bezoeken .

      

Pater Damiaan werd geboren te Tremelo op 3 januari 1840, als zevende van acht kinderen in het gezin De Veuster. Zes jaar lager onderwijs te Werchter en, na vier jaar onderbreking van zijn studie, twee jaar middelbaar onderwijs te 's-Gravenbrakel. Trad begin 1859 in bij de paters van de H.H. Harten (in de volksmond: picpussen) te Leuven, waar zijn oudere broer August (pater Pamflel) reeds verbleef. Vertrok vanuit Bremen op 9 november 1863 met een zeilschip naar de Sandwich-eilanden. Aankomst te Honolulu op 19 maart 1864. Tot priester gewijd op 21 mei 1864. Vestigde zich in 1873 bij de melaatsen op het eiland Molokai, waar hij - zelf melaats geworden -op 15 april 1889 overleed.

We rijden verder langs de Dijle naar Werchter . Hier eindigt de bewegwijzering van de Dijlevalleiroute . Even naar het centrum van Werchter voor een terrasje , daarna verder de bordjes van de Winge – en Demerroute volgen , terug langs de Dijle langs de andere oever , linksaf en langs Haacht ( antitankkanaal ) en het centrum van Wakkerzeel naar het kanaal Leuven – Dijle .Vanaf hier volgen we opnieuw de bordjes van de Dijlevalleiroute .

Het Dijleland kent een brede waaier aan landschappen. De Dijle is de ruggengraat van het gebied. Met name ten zuiden van Leuven is de Dijle een heel bijzondere rivier die nooit werd rechtgetrokken of ingedijkt. Dat is een erg zeldzame toestand in Vlaanderen. De Dijle stroomt van zuid naar noord met tal van kleine en grote kronkels door een mooie vallei die tot ruim een kilometer breed is. Belangrijke zijriviertjes van de Dijle zijn de Laan, de IJse, de Voer, de Vaalbeek en de Molenbeek. In Werchter mondt de Demer uit in de Dijle. Vanaf deze samenvloeiing ligt de Dijle ingebed tussen stevige dijken.

We steken het kanaal over ter hoogte van de verbindingsbrug tussen Wespelaar en Tildonk

Het kanaal Leuven – Dijle of de Leuvense vaart is een Belgisch kanaal tussen het Zennegat in Mechelen en Leuven waar het eindigt in de kanaalkom. Het is het tweede kanaal dat in de provincie Vlaams-Brabant werd gegraven en daarmee één van de oudste kanalen in België. In 1994, na de overname door de NV zeekanaal en Watergebonden Grondbeheer Vlaanderen, veranderde de oorspronkelijke naam Leuvense Vaart in de huidige naam kanaal Leuven-Dijle

Rechsaf en langs het kanaal ( ongeveer een 20 km ) naar het Zennegat via de dorpen en gehuchten Kampenhout - Sas , Boortmeerbeek , Muizenvaart , Hanswijkvaart ( noordelijke ingang van het domein Plankendaal ) en Mechelen . In Battel verlaten we even het kanaal , verder via het kanaal naar het Zennegat .Hier vloeit de Zenne en de Leuvense Vaart in de Dijle .Rechtsaf en opniew langs de Dijle naar Mechelen

Door het centrum van Mechelen ( Haverwerf , Sint - Romboutstoren Grote Markt , Zoutwerf , enz ) Via het stadspark en de drukke Zandpoordvest volgen we terug de Dijle tot naar ons vertrekpunt

      

Mechelen is een Belgische stad gelegen in het Vlaams Gewest , provincie Antwerpen , centraal tussen de grootsteden Antwerpen en Brussel , gelegen aan de Dijle , telt bijna 80.000 inwoners . De stad herbergt een rijke geschiedenis en was gedurende een korte periode in de zestiende eeuw de stad van waaruit de Nederlanden werden geregeerd . Momenteel is het de stad met het op een na hoogst aantal beschermde gebouwen van Vlaanderen . Het begijnhof , de Sint-Romboutskathedraal en de reuzenstoet zijn UNESCO werelderfgoed . In de Sint-Janskerk en in de Onze-Lieve-Vrouwekerk is er een werk van Rubens te bewonderen . De inwoners van Mechelen hebben de bijnaam van Maneblussers en hun beschermheilige is Sint-Rombout

Beoordeling

route : 80% verkeersvrij op dijken en jaagpaden , niet geschikt voor dunne bandjes
bewegwijzering :geen problemen , in Werchter de Winge – en Demerroute volgen tot aan het kanaal .
plannetje : Foldertje : Dijlevalleiroute
een tip : in Mechelen knooppunt 57 volgen