Keizer Karelroute

 

Start : Olen
prov. Antwerpen
Afstand : 37 km
G.P.S : 36.820 km
De Karel V-route kreeg tijdens het Keizer Kareljaar 2000 een nieuwe look: een nieuw traject en meteen ook een nieuwe naam, Keizer Karelroute. Het was in Olen dat Karel V, Keizer Karel, de pot met de drie oren kreeg aangereikt. Het begin van het legendarische verhaal ‘De pot van Olen’. Olen en Keizer Karel vormen sindsdien een onafscheidelijk duo. Op het stemmige marktplein illustreert de pottenfontein dit merkwaardig verhaal. De Keizer Karelroute doet naast Olen ook Herentals aan.

Route : De Keizer Karelroute vertrekt aan de pottenfontein in het centrum van Olen

De fontein op het dorpsplein bestaat uit drie koperen potten die werden ontworpen en vervaardigd door het personeel van Umicore . Ze symboliseren de bezoeken van Keizer Karel aan Olen zoals het verteld wordt in de legende van de pot . Deze legende is wellicht het meest bekende product van de gemeente Olen .

De route gaat verder rond Noorderwijk via het fietspad “ Hageland – Kempen “ vroeger de spoorlijn Herentals – Aarschot langs het spoorweghuisje “ het Paviljoentje . Linksaf en langs de Hogewegmolen verder naar Herentals .

    

De Hogewegmolen die in Noorderwijk, bij Herentals staat, werdt gebouwd rond 1840. Maar waarschijnlijk is hij zelfs ouder. Het is een standaardmolen die gebruikt werd voor het malen van graan. De molen is in bedrijf gehouden door de oude maalder tot november 1960, toen de man gestorven is. De molen is verkocht in januari 1962 en werd volledig gerestaureerd in 1967, na slechts 7 jaren stilstand. In een bijkomende restauratie in 1983 werden de wieken vervangen.

Aan sas 10 het kanaal Herentals – Bochelt oversteken , rechtsaf en langs het kanaal ( ongeveer 9 km ) naar St . Jozef Olen , onderweg aan de jachthaven een rust in het taverneschip met terras “ Dorian Gray “
In St, Jozef Olen staat aan de overkant de beruchte koperfabrieken Umicore . Verder langs het kanaal tot aan de baileybrug in het gehucht Mosselgloren . Dan kris kras langs landbouwwegen naar Onze Lieve Vrouw Olen

Olen is een plaats en gemeente in de provincie Antwerpen.. De gemeente telt ruim 11.000 inwoners. De gemeente omvat 3 kernen/parochies: Olen-Centrum, Onze-Lieve-Vrouw-Olen en Sint-Jozef-Olen.

Na een halte in een dorpscafé verder langs het standbeeld van het Olens Boerke . Op een prachtig fietspad het dorp uit , terug naar het open landschap richting Albertkanaal . Bij een sluizencomplex het Albertkanaal over . Hier komt ge de Buulmolen tegen.

    

De allereerste vermelding van de Buulmolen dateert al van 1362: "Walterus Smeyers de pecio terre... molendinum de bule". In de nacht van 11 juli 1744 brandde de molen af, maar hij werd in het najaar en de winter weer opgebouwd. In 1936 werd de molen gedemonteerd en overgebracht naar Antwerpen (Noordkasteel), omdat hij in Olen plaats moest ruimen voor de aanleg van het Albertkanaal. In 1974 werd hij, wegens de aanleg van de verbinding tussen het 5de havendok en het Amerikadok, een 400-tal meter verder geplaatst, nabij de Hogere Zeevaartschool en de Royerssluis. Hij werd er aan zijn lot overgelaten en in 1986 gedemonteerd. En dan gebeurde het wonderlijke: "de molen zou terugkeren” naar zijn stal .De heropbouw en de maalvaardige restauratie gebeurde in 2002-2003 op vakkundige wijze door Adriaens Molenbouw uit Weert (NL )

Langs het gehucht Schaatsbergen terug naar het dorpsplein in Olen

Beoordeling

route : Een landelijke en groene route
bewegwijzering :geen problemen
plannetje : Foldertje T.P.A.