Ronny Dupont

Ronny Dupont , geboren 24 april 1961 en getogen in Hasselt, drukten zowel mijn schoolopleiding als mijn huidige levensstijl duidelijk een stempel als “amateur” voor alles wat met licht, mode, theater en spel te maken hebben.
Al als erg jong kind zijn naald en draad het verlengde van mezelf. Als zesjarige fascineerde het mij om poppen thuis mooi te kleden, zelf te gaan experimenteren met stoffen om ten slotte als reeds negenjarige op moeders naaimachine een eigen eerste hemd in elkaar te steken.
In mijn opleiding bij de hogere hotelschool, leerde ik  het combineren van smaak en kleur.
Na mijn studie in 1980 stapte ik het amateurtheater in. Tussen 1989 en 1992 genoot ik de opleiding acteur bij het I.C.V.A.(inter federaal centrum voor amateur toneel). Waarna ik het conservatorium van Hasselt opzocht, om het acteur zijn te verfijnen. Ik zag dat regie heel sterk in mij zat.   
Al meer dan 25 jaar komt mijn huidig beroep als kleuranalist en verkoop - in een groothandel van verf en decoratie - het maken en aankleden van decors en het creëren van kostuums mij ten goede.
De driejaar dansschool-klassiek Latijns Amerikaans- maakten het duidelijk dat kleding niet alleen pracht en praal waren maar dat deze zeker praktisch moet zijn.
Dit alles ging niet onopgemerkt voorbij, meerdere theatergroepen trokken mij aan als acteur,regisseur, kledingadviseur. In 1992 richtte ik samen met Jan Dierckx, Jaklien de Winter en Jan Bijnens(+) de theatergroep De banneuxkes op. Het gezelschap is alom bekend voor zijn dialect theater met steeds een speciale touche van mij voor de toeschouwers. Grote producties werden steeds een grote uitdaging. De kleding van de revue van Hasselt (1988-1992-1996) en het Virga Jessespel (1996-2003) kwamen van mijn hand.
In 2006 stapte ik naar Syntra om een driejaarlijkse studie van Mode Ontwerp te starten. Mijn Shakespeare collection zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Hierbij ben ik laureaat 2009 geworden in de afdeling mode ontwerp. Nu  ben ik afgestudeerd, dus tijd om de wereld van de Fashion binnen te stappen. Het wordt een grote uitdaging.
Creëren, kostumeren, regisseren, zijn voor mij geen ervaring, neen, zij zijn een deel van mijn eigen”IK”.

 

contact : ronnydupont@skynet.be
tel : 0498/486046