examenroutes, examenparcours, oefenroutes
 
 
 

Beste bezoeker,

Het valt me op dat veel kandidaat bestuurders er op het internet een zoektocht op na houden om alle examenroutes of examenparcours van een bepaald examencentrum te vinden. Het is natuurlijk begrijpelijk dat iedere kandidaat bestuurder in één keer wil geslaagd zijn in zijn rijexamen, maar van een andere kant moet ook worden gesteld dat de kandidaat bestuurder niet alleen op examenparcours maar overal goed moet kunnen rijden en de verkeersregels correct moet kunnen toepassen.

Het verkeer wordt alsmaar drukker, dus als nieuwe bestuurder heb je absoluut niet veel ruimte om fouten te maken. Je wordt als het ware voor de leeuwen gegooid. Daarom is het geen slecht idee om een aantal uur les te volgen bij een erkende rijschool vooralleer je alleen of met een begeleider de weg op gaat, dat geeft je al een stevige basis. Ook de keuze van een begeleider is zeer belangrijk, het moet een zeer goede chauffeur zijn met veel ervaring en een uitstekende kennis van het verkeersreglement (je moet namelijk een goede, strenge meester hebben om een goede leerling te bekomen).

Met al deze kennis in het achterhoofd is het dus eigenlijk geen slecht idee om als begeleider zelf je route te gaan samenstellen. Je kijkt in de eerste plaats in welk examencentrum je je examen zal afleggen. Neem daarna een straal van een bepaald aantal km ( voor een examen categorie B zal een rit maximum 30 min. duren) en probeer te denken als een examinator....

Later op deze website zullen een aantal voorbeelden volgen. Deze mogen door iedereen gebruikt worden OP EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID. Het is natuurlijk zo dat er elke dag verkeerssituaties veranderen, borden bijkomen of worden weggenomen, ... Dus voorzichtigheid en aandacht voor de verkeerssituatie op het moment zelf blijft geboden.Vooralleer aan deze oefenroutes te beginnen moet je de basis al zeer goed onder de knie hebben ( werken met koppeling, gas, sturen, remmen,...).

Oefenroutes rijexamen Categorie B:

Denken als een examinator:

Het eerste wat je moet doen bij een rijexamen categorie B is iets aanduiden en eventueel nader verklaren. Dit kan ondermeer gaan over slijtage van de banden, spaning van de banden, ruitensproeiervloeistof, koelvloeistof bijvullen, olie bijvullen, olie peil, remvloeistof peil/bijvullen. Meer uitleg hierover kan worden gevonden in de folder van Goca.
http://www.goca.be/upload/documents_rbpc/Brochure_133_-_B_NL.pdf

Gezien de kandidaat bestuurder zijn wagen volledig moet beheersen worden vervolgens een aantal vragen gesteld over hoe de voor- en achterruit ontvriezing / ontwaseming werkt, over wat de correcte zitpositie is en of de spiegels correct zijn ingesteld en hoe je dit kan weten.

Daarna wordt een controle gedaan van standlichten, dimlichten, grootlichten, mistlichten, remlichten, richtingaanwijzers en geluidstoestel (claxon). (Het is aangeraden deze controles ook al een aantal keer uit te voeren tijdens de stageperiode en voor naar het examencentrum te vertrekken zeker nog eens na te gaan of alle verlichting werkt. Als er lichten zijn die niet werken kan een examinator beslissen om het examen niet te laten doorgaan.)

Vervolgens moet je een test op de openbare weg afleggen. Om goed voorbereid te zijn moeten je oefenroutes volgende zaken bevatten:

 • Een stuk binnen de bebouwde kom
 • Een stuk buiten de bebouwde kom ( maximum toegelaten snelheid 90 km/u )
 • Een zone 30
 • Een stuk autosnelweg / expresweg / weg met twee rijstroken in één rijrichting gescheiden van de tegenovergestelde rijrichting door iets anders dan een volle witte lijn ( vangrail, gras, betonnen muren, ...) (maximum snelheid 120 km/u)
 • Kruispunt met verplichte richting: Begeleider geeft aanwijzingen waardoor je op een kruispunt komt waar slechts één mogelijkheid is, (bijvoorbeeld omdat er voor alle andere rijrichtingen een verbodsbord hangt). Op zo'n kruispunt moet de leerling bestuurder ZELF zien welke richting hij moet nemen en wordt er door de begeleider (en later door de examinator) niets gezegd.
 • Voorrang aan rechts: Er zullen zeker kruispunten met voorrang aan rechts in het examenparcour zitten. Een fout tegen voorrangsregels is in de meeste gevallen fataal, dus aan alle begeleiders " de voorang aan rechts erin hameren" .
 • Rustige wijk: In die rustige wijk zal dan gevraagd worden om achter een voertuig te parkeren. Als je geparkeerd bent zal de examinator vragen om uittestappen "zoals je zou doen als je een boodschap zou halen in de winkel". Er wordt verwacht dat je alle voorzorgen neemt zoals beschreven in de brochure. ( Ondermeer motor stilleggen, handrem optrekken , versnellingspook in neutrale stand, alle vesters en schuifdak dicht. Voor het openen van de deur moet je eerst in de spiegel kijken, daarna moet je de deur openen en nogmaals naar achter kijken door de kier alvorens de deur helemaal open te doen. Je verlaat het voertuig en wandelt naar de stoep tegen de richting van het verkeer in. Nadat de examinator een teken heeft gegeven moet je terug naar de bestuurdersdeur van de wagen wandelen tegen het verkeer in en mag je niemand hinderen.)
  Op een andere plaats in een rustige wijk zal gevraagd worden op te keren op de weg. Bij dit manouevre wordt enkel de openbare weg gebruikt van boordsteen tot boordsteen ( geen opritten of privétereinen)
 • Druk kruispunt dwarsen of linksafslaan: Je komt uit een zijstraat op een hoofdweg waar je aan iedereen voorang moet verlenen.
 • De helling: De helling op zich wordt niet meer gevraagd, maar als moet vertrekken op een hellend stuk weg mag je in geen geval achteruit lopen.
 • Verkeerslichten: Zoek hier ook verschillende situaties uit. Er zijn gewone verkeerslichten, verkeerslichten met pijlen, ontruimingspijlen, kruispunten waar het oranje licht continue knippert ( en waar dus naar de borden en tekens op de weg moet worden gekeken). Bij een rood licht moet je stoppen aan de stopstreep, bij een aantal kruispunten staat deze stopstreep een groot stuk voor de verkeerslichten ( omdat vrachtwagens en bussen van de tegenovergestelde richting zouden kunnen indraaien) en er zijn ook verkeerslichten met voorsorteervakken voor fietsers.
 • Fietspaden en fietssuggestiestroken

Een aantal voorbeelden van een rijexamen oefenroute:
Klik op de " Google Maps"-knop om de route in Google Maps te bekijken, of klik op de "PDF"-knop om de route te downloaden.

B_Brugge_001
Start 't Zand in Brugge
google maps
klik hier om de rijexamen oefenroute in PDF-formaat te downloaden
B_Brugge_002
Start Monnikenwerve Brugge
B_Brugge_003
Start Monnikenwerve Brugge
B_Brugge_004
Start Monnikenwerve Brugge
B_Brugge_005
Start Monnikenwerve Brugge
B_Brugge_006
Start Monnikenwerve Brugge

B_Brugge_007
Start Monnikenwerve Brugge

B_Brugge_008
Start Bargeplein Brugge
B_Brugge_009
Start Bargeplein Brugge
B_Brugge_010
Start Bargeplein Brugge
B_Brugge_011
Start Monnikenwerve Brugge
B_Brugge_012
Start Monnikenwerve Brugge
B_Brugge_013
Start Bargeplein Brugge
B_Brugge_014
Start Monnikenwerve Brugge
B_Brugge_015
Start Hogeweg Brugge

B_Brugge_016
Start Monnikenwerve Brugge

B_Brugge_017
Start Monnikenwerve Brugge
B_Brugge_018
Start Monnikenwerve Brugge
     
     
     
     
     
     
B_Jabbeke_001
Start Kerk Jabbeke