Vrienden van Senegal: een vriendengroep

Wij zijn een groep vrienden die Lea en Jean-Pierre steunen in hun levensdoel: zij hebben in 1982 de noden gezien in Senegal en de idee opgevat één iemand te helpen: één petekind dat zij zouden steunen om naar school te kunnen gaan, om zo een kind een solide basis mee te geven voor het leven.

Lea en Jean-Pierre

Vanuit dit ene peterschap is de vriendenkring VVS/ADS ontstaan: een volledig privé-initiatief, dus geen vzw, organisatie of ngo. Maar we slagen er wel in - dankzij de vele meters en peters - om jaarlijks 500 kindjes naar school te laten gaan.

Want: ONDERWIJS = ARMOEDE BESTRIJDEN

Historiek

Wanneer de familie Lever-Neuts, Jean-Pierre en Lea, voor de eerste keer op vakantie gaat naar Senegal in het zonnige Afrika, komen ze terecht in Club Aldiana, een vakantiedomein in Nianing. Ze worden door "een bewaker van het domein", Samba Baldé, met de specifieke Afrikaanse gastvrijheid uitgenodigd naar zijn dorp. Bij hem thuis wordt er kennis gemaakt met zijn zwangere vrouwtje Astou. Lea wordt meter van hun dochtertje "Sophie", genoemd naar hun eigen dochtertje. Al die jaren houden beide gezinnen een innig contact met elkaar en delen, meestal van op afstand , maar ook regelmatig ter plaatse lief en leed. Sophie Baldé kan school volgen en haar familie wordt ondersteund. Wanneer ze 16 wordt, is ze voor een maand naar België mogen komen. Hier worden peters en meters gezocht voor haar zusjes en broertjes, nadien voor vriendjes en vriendinnetjes ...en de bal was aan het rollen. Jean-Pierre legt ter plaatse contacten met schooldirecteurs en zelfs met de Inspectrice van Onderwijs. Burgemeesters en "chefs de village" worden niet vergeten. Wat begint als een klein privé-initiatief groeit met de jaren uit tot een grote vereniging van vrienden en vrijwilligers. Samen hebben ze slechts één doel: "het recht op onderwijs" bevorderen in het arme Senegal. Ondertussen heeft Sophie Baldé zelf kindjes en zijn we fier dat we kunnen bijdragen, op onze persoonlijke manier, aan de ontwikkeling van diegenen die er nood aan hebben .

Top