Webcreator

Philippe Kennes

info@sterrencarrousel.net

 

 

 

 

Clip van de maand

 

Vanaf september opnieuw beschikbaar !

 

 

 

www.sterrencarrousel.net

© 2012

 
 
 Ibiza

Situering

Ibiza (Catalaans: Eivissa) is een eiland dat behoort tot de Balearen. De Balearen is een eilandengroep en bestaat uit vier hoofdeilanden, Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera, twee kleinere eilanden, Dragonera en Cabrera, en verder nog honderden kleine eilanden. De Balearen liggen ten oosten van het Spaanse vasteland in de Middellandse Zee; de Spaanse stad Barcelona ligt hemelsbreed op ca. 300 kilometer. Alicante op ca. 185 kilometer. De hoofdstad van Algerije, Algiers, ligt maar op ca. 280 kilometer. Het water tussen Ibiza en het vasteland van Spanje wordt door de bewoners van de eilanden het ‘Kanaal van Ibiza’ genoemd.
Ibiza en Formentera zijn de twee zuidelijkste eilanden, liggen vlak bij elkaar en worden gescheiden door de zeven kilometer brede zee-engte ‘Es Freus’. In deze zee-engte liggen de onbewoonde eilandjes Isla Espalmador, Isla Espardell, Islas de los Ahorcados en Islas Negras. In de baai van Cala d’Hort ligt het 381 meter hoge eilandje Es Vedrà, volgens sommigen een oriënteringspunt voor UFO’s.
De eilanden Ibiza en Formentera worden ook wel de ‘pijnboomeilanden’ of Pityusen genoemd, naar het Griekse ‘Nesari Pitoussai’. Door de vele witte huizen wordt Ibiza ook wel ‘Isla Blanca’ genoemd.
De totale oppervlakte van Ibiza bedraagt 541 km2, Mallorca (3640 km2) en Menorca (702 km2) zijn groter. Ibiza is daarmee ongeveer drie keer zo groot als het Waddeneiland Texel. Het eiland is van noord naar zuid 41 kilometer lang en van oost naar west 20 kilometer breed. De kustlijn is in totaal ca. 210 kilometer lang en verspreid liggen meer dan vijftig stranden. De kust van Ibiza kent ook een aantal hoge kliffen.

 

 

Klimaat

Ibiza heeft een Middellandse-Zeeklimaat, met in het binnenland warme zomers. Door de invloed van de zee wordt het echter bijna nooit warmer dan 30°C in de schaduw. De meeste regen valt in de maanden maart, mei, september, oktober, november en december. De luchtvochtigheid ligt altijd tussen de 60 en 85%. ’s Winters is het vooral in de heuvels en aan de kust een stuk koeler dan elders. Temperaturen onder het vriespunt komen echter nauwelijks voor en op meer dan 300 dagen schijnt de zon. Het water van de zee is warm tot in november
Kenmerkend voor het klimaat op Ibiza is dat het gehele jaar door de gemiddelde zeetemperatuur hoger is dan de gemiddelde luchttemperatuur.

3 belangrijke toeristische plaatsen

Ibiza-stad
Hier moet je uiteraard zijn voor de discotheken. Ze liggen allemaal net buiten het centrum en bieden je bijna 24u/24u een ongekend feestgevoel. Van bij je aankomst op de luchthaven zal je affiches zien van discotheken. Op de stranden buiten Ibiza zal je aangesproken worden door promoboys en -girls.

Ibiza is een stad van meer dan 70.000 inwoners en heeft uiteraard ook een shopping- en restaurantbuurt. Als bezienswaardigheden in de stad moet je zeker de kathedraal, de citadel (oude stad) en de Santo Domingokerk bezoeken. Schrikt een museum je niet af dan kan je moderne kunstwerken bewonderen in het Museu d'Art Contemporani.

San Antonio
Dit is de tweede toeristenstad van Ibiza, het ligt aan de andere zijde van het eiland. Naast een oude kerk valt er in deze stad niet veel te bezichtigen. Maar als er veel toeristen zijn dan is er uiteraard een ruim aanbod aan restaurants en winkeltjes.

In de nabijheid van Sant Josep ligt de hoogste berg (450 m). Je kan er genieten van een mooi uitzicht over het eiland. Het ongerepte van Ibiza tref je aan tussen Sant Antoni en Els Amunts. Kleine dorpjes, wijngaarden, olijfbomen en witte kerkjes zijn het decor bij een verkenning van deze ruwe regio.


Formentera
Vanuit Ibiza is het slechts één uurtje varen vooraleer je aankomt op het ongeschonden en vierde bewoonde eiland van de Balearen: Formentera. Je kan met de bus naar de hoofdstad rijden, Sant Francesc, maar veel valt er niet te beleven. Je huurt beter een fiets om de mooie natuur van het eiland te verkennen. Formentera heeft ook mooie, rustige stranden. Doch voor dat laatste hoef je die boottocht niet te maken, kalme stranden vind je op Ibiza ook, nl. in Sant Miguel.
 

Jongeren

Ibiza heeft alles wat een ideaal vakantie-eiland moet hebben : prachtige zandstranden, intieme baaien en een charmant binnenland met typische rustige dorpjes omringd door prachtige pijnboombossen. Maar Ibiza heeft nog iets meer !. Sinds een tiental jaren is dit eiland uitgegroeid tot het centrum van de Europese discocultuur. Enkele belangrijke badplaatsen : San Antonio, Cala Tarida, Playa Talamanca, Playa d'en Bossa, Santa Eulalia. Vanuit Ibiza kan met ook het buureiland Formentera bezoeken.

Duizenden jongeren strijken hier het hele jaar door neer om eens lekker uit de bol te gaan. Er is dan ook geen gebrek aan trendy discotheken waar onveranderlijk de moderne house- en technomuziek voor sfeer en opwinding zorgt. In die mate dat de moderne dansmuziek soms omschreven wordt als de Ibiza-stijl. (Jaarlijks verschijnen honderden dansmuziekverzamel-cd's met titels zoals 'Best of Ibiza', 'Spirit of Ibiza', enz.) Vroeger was Ibiza veel kalmer. Het eiland behoorde tot in de jaren zestig toe aan de inwoners en enkele schrijvers en dichters die hier in alle rust aan hun oeuvre kwamen werken. De toeristische aantrekkingskracht van dit eiland heeft daar natuurlijk enige verandering in gebracht.

De stad Ibiza is heel charmant. Aan de haven ligt het oude centrum met de speciale modezaken en het (voor sommigen) hallucinante nachtleven. Tijdens de dag bezoekt men de boetieks, restaurants en terrasjes langs de wandelboulevard 'Paseo de Vara del Rey'. Gezien de dominerende disco-cultuur lopen de jongeren er hier een beetje opvallender en minder typisch toeristisch bij dan in andere zuiderse vakantiecentra.

Meer naar het oosten ligt de rustige badstad Santa Eulalia. Deze een beetje Frans aandoende plaats beschikt over een grote jachthaven. In het noorden ligt het populaire San Antonio Abad met vele uitgaansmogelijkheden.

Ibiza behoort tot de eilandengroep van de Balearen (Spaans: Islas Balearas). De eilandengroep vormt een autonome regio en provincie van Spanje. De Balearen bestaan uit vier grote eilanden (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) en elf kleinere eilandjes. De hoofdstad is Palma op het eiland Mallorca, het grootste van de groep. Visserij en landbouw zijn de belangrijkste bronnen van inkomsten. Citrusvruchten, olijven, haver, vijgen, groenten en amandelen worden er geteeld. Belangrijke exportproducten zijn : fruit, wijn, olijfolie en varkens. De belangrijkste industrieproducten zijn schoenen en majolica-porcelein. Sinds tientallen jaren zijn de balearen drukbezochte vakantiebestemmingen.


 

 

Uitgaan

Op Ibiza zijn de party’s en uitgaansmogelijkheden onbeperkt. Bekende danstempels zijn bijvoorbeeld Eden die je vindt aan de Calle Salvador Espriu s/n San Antonio. Andere aanraders zijn Pacha, Amnesia en El Divino. Hou er rekening mee dat elke zomer weer andere clubs in trek zijn. Je nieuwe Ibiza-vrienden weten vast de beste hot spots van deze zomer.
Het gay-uitgaansleven begint vaak na het avondeten meestal onder in de stad met een kroegentocht. Het vroegst (zo rond half elf) is gezelligheid te vinden in Thaid Up, Teatro, JJ, Mobar, Bar Leon, Foc I Fum, Exis, Honey, La Nade, Soap, Sunrise en nog veel meer zaken aan of vlakbij de Calle de la Virgen. Wie daarna nog trek heeft gaat naar La Muralla of Bar Red in de Alt Villa. Liefhebbers van clubs kunnen in de kleine uurtjes naar de Amfora (Calle San Carlos).

 

Stranden

Playa d’en bossa, Figueretas : als je op het eiland verblijft, zal je wellicht een groot stuk van je tijd doorbrengen in nachtclubs en discotheken. De stranden rond de hoofdstad zijn minder bevolkt dan deze aan de noordkust. De grootstse en mst goudkleurige stranden zijn deze echter in Figueritas, met hierin enkele waterparken en bars langs de promenade. Ten zuiden van Ibiza Stad zijn de Ses Salines en Playa d’es Cavallet naaktstranden. Strandbars in Es Cavallet geven je shiatsu massage. Transport op het eiland gebeurt via het goed georganiseerde bussysteem of via een gehuurde jeep