.

                   Haagschaar - Heggenschaar

           >   Home       >   Contact       >   Ligging       >   Links                      >   klik hier voor alle andere tuinmachines                                                                 

        

 

1. Zorg dragen voor uw haag.

2. Scheren van de haag.

3. De vrij groeiende haag.

4. Hagen in een speciale vorm.

5. Scheren in het eerste groeiseizoen.

6. Scheren in het tweede groeiseizoen.

7. Scheren in de volgende jaren.

8. Een oude haag herstellen.

9. Uw haag onderhouden.

 

 

Kiezen van een geschikt toestel

Elektrische haagschaar

Benzine haagschaar (2-takt)

Benzine haagschaar (4-takt)

Stokhaagschaar

 

 
  Hs 8345 S    325 HE4x

 

 

 

 

Zorg dragen voor uw haag.

 

Hagen moeten regelmatig geschoren worden om nieuwe groei te stimuleren en een net uitzicht te bewaren.  Sommige mensen scheren in het wilde weg zonder naar de seizoenen te kijken, andere nemen hun tijd (tak per tak).  Afhankelijk van het type haag en het gewenste resultaat kunnen beide methodes een succes zijn of een ramp.  Het scheren van de haag mag geen probleem zijn als u enkele tips in uw achterhoofd houdt.

 

Scheren van de haag.

 

Er zijn twee mogelijke manieren om uw haag te onderhouden.  Ofwel laat je ze vrij groeien en trim je ze af en toe bij, ofwel trim je ze in een speciale vorm.

 

De vrij groeiende haag.

 

Als je een grote tuin hebt kan je je haag vrij laten groeien en ze een keer per jaar bij trimmen.  Takken die te ver groeien moeten afgesneden worden samen met al het dode of verwelkte materiaal.  Let wel op dat bij dergelijk onderhoud de haag zeer breed kan worden.  Deze methode is dan ook enkel geschikt voor tuinen met veel ruimte.

 

Hagen in een speciale vorm.

 

Om een haag smal te houden en het een attractieve vorm te geven moet je ze regelmatig scheren.  Als je dit niet doet zal de haag zeer breed worden met dikke takken.  Na ongeveer 10 jaar is uw indertijd mooi uitziende haag herleid tot een oude lelijke plant.  Om dit tegen te gaan moet je de haag enkele malen per groeiseizoen bij scheren.  Hou hierbij rekening dat u de haag bovenaan iets smaller maakt dan onderaan, hierdoor kan het licht doordringen tot de laagste takken waardoor deze mooi groen blijven.  Als u scheert hou er dan rekening mee van beneden naar boven te werken, eerst de zijkanten en dan de bovenkant.  Om mooi horizontaal te werken is het handig om op de gewenste hoogte een koord te spannen.

 

Scheren in het eerste groeiseizoen.

 

Onmiddelijk na het planten kan u best breed gebladerde hagen scheren tot de helft van hun grootte.  Dit bevordert de groei van zijtakken aan de bodem en maakt de haag voller.  De toppen moeten ook in de breedte geschoren worden om zijdelingse groei te bevorderen.  Heb geen bang voor de hoogte van uw haag, deze zal zijn originele hoogte terug krijgen in het eerste groeiseizoen.  De zijtakken mogen later in augustus nog een keer geschoren worden, dit is dan ook de laatste maal in het eerste groeiseizoen.

 

Coniferen mogen na het planten niet afgetopt worden.  Laat ze enkele jaren groeien tot ze de gewenste hoogte bereikt hebben.  U mag wel de zijtakken regelmatig snoeien om een volle haag te bekomen.

 

In het eerste groeiseizoen moeten de hagen minstens twee maal geschoren worden tussen mei en augustus.  Hoe meer u de zijdelingse takken scheert hoe voller de haag wordt.  Een belangrijke factor is natuurlijk het type plant.  De snel groeiende Leylandi bijvoorbeeld mag u drie tot vier maal snoeien.  Let wel op dat je coniferen niet scheert na augustus, dit zal zijn sterkte beïnvloeden.

 

Scheren in het tweede groeiseizoen.

 

Gedurende het tweede groeiseizoen moeten de takken van brede hagen nogmaals geschoren worden.  Dit zal geleidelijk aan de vorm van de haag bepalen.  Als regel mag je de haag ongeveer 10 tot 20 cm per meter innemen naar de top toe.  Een haag van 50 cm breed aan de top van  1,5 meter hoog moet ongeveer 70 cm breed zijn aan de basis.  Als je coniferen in het tweede groeiseizoen nog niet de gewenste hooge bereikt hebben mogen ze nog steeds niet afgetopt worden.  Als je ze wil laten doorgroeien moeten ze tussen mei en augustus minimaal twee maal zijdelings bijgeschoren worden.

 

Scheren in de volgende jaren.

 

Zolang de brede hagen hun gewenste hoogte niet bereikt hebben moeten de opgroeiende takken goed gesnoeid worden.  Als je een brede haag wenst mag je de zijtakken lichtjes bijscheren.  Voor een smalle haag mag je ze zeer sterk innemen.  De piramidevorm kan dan geïntroduceerd worden.

In het derde of vierde jaar kan de haag langzaam aan naar zijn gewenste hoogte gebracht worden.  Wanneer de haag op de gewenste breedte en hoogte is is het belangrijk dit ook zo te houden.  Snoei uw haag minstens twee maal per groeiseizoen in juni en augustus.  Wanneer coniferen hun hoogte bereikt hebben moeten deze niet afgetopt worden.  Het is voldoende deze twee maal per groeiseizoen bij te werken, zijdelings en bovenaan.

 

Een oude haag herstellen.

 

Een oude overgroeide open haag kan hersteld worden maar dit vraagt veel moeite en moed.  Snoei de haag tot ongeveer 25 cm van de grond.  Dit is een drastische maar noodzakelijke manier van werken.  Verwijder dode en verwelkte bomen of struiken en vervang ze door nieuwe.  Houd de haag in goede staat door ze regelmatig te snoeien laat in de herfst en vroeg in de lente, laat de haag dan rustig naar de gewenste hoogte groeien over de volgende vier tot vijf jaar.

Voor een coniferenhaag moet je alle zijtakken verwijderen tot er een kale boom staat.  Met een beetje geluk schieten er snel nieuwe takken die u regelmatig kan snoeien tot de gewenste vorm.  Na drie jaar zou de haag terug mooi vol en verjongd zijn.

 

Uw haag onderhouden.

 

Naast het scheren, zoals boven vermeld, is een beetje extra aandacht vereist om uw haag in een goede conditie te houden.  Mest in de lente uw haag een beetje bij en het is zeker niet slecht in de herfst een beetje potgrond bij te geven, die u in de lente kan vermengen met de bestaande ondergrond.  Een levende haag heeft het nadeel veel voedingstoffen en water uit de grond te trekken het kan dus nodig zijn nabije beplantingen extra voedingsstoffen te geven.  Dit zal zeker nodig zijn met bloemborders en grasperken die dicht bij de hagen komen.  Om uitgroeiingen tegen te gaan kan het nodig zijn de wortels van de haag in te korten.  Doe dit door een gracht te graven op ongeveer 30 - 40 cm van de haag met een spade, ongeveer 1,5 spadesteek diep.  Voor meer langdurig effect kan u steeds een plastieke strip in de gracht plaatsen alvorens deze terug te vullen.  Na de wortelgroei tegen te gaan zal het nodig zijn de haag meer te voeden.  In maart en indien nodig nomaals in mei of juni.

 

> terug

 

 

Kiezen van een geschikt toestel.

 

Het is interessant een aantal punten te overlopen bij het kiezen van een geschikte haagschaar.

 

De keuze tussen een benzine of een elektisch toestel ligt vrij makkelijk.  Indien u niet veel hagen te scheren hebt kan u best stappen naar een elektrisch toestel.  Wanneer u veel werk hebt, verschillende terreinen te scheren hebt of ver van een electriciteitsaansluiting moet scheren, is een benzine toestel aangewezen, deze machines geven u ook veel meer kracht en vrijheid op het terrein, ze werken ook veel sneller dan een electrisch toestel.

 

 

Elektrische haagschaar.

Bij elektrische haagscharen kunnen we 2 soorten onderscheiden.  Toestellen met of zonder slipkoppeling.  Een toestel met slipkoppeling is iets duurder in aankoop maar verzekert u een langere levensduur van de machine, zeker bij iets zwaarder werk.  Bij dit systeem kunnen de messen blokkeren zonder de motor te beschadigen. (te dikke tak, stuk ijzerdraad, te zwaar werk)

Wanneer dit gebeurt bij een toestel zonder slipkoppeling moet u snel reageren om te voorkomen dat de motor verbrandt of de aandrijftandwielen worden beschadigd.

 

Metabo is een fabrikant die naar onze mening de beste elektrische haagscharen op de markt bouwt. (Hieronder enkele eigenschappen)

 

 

 

8 mm veiligheidszone

De veiligheidszone van 8 mm vormt nog een veiligheidsaspect van de Metabo heggenscharen.  Het verkleint het risico zich te verwonden.  Bij het per ongeluk aanraken van het zwaard, bv aan het been.

 

 

2-voudige diamantgeslepen mestanden

De bovenmessen worden volgens de diamantslijptechniek geslepen, wat een optimaal knipresultaat garandeert.  Bij de 84-serie zorgt bovendien een extra slijpbeurt er voor dat zelfs bij zwaar en continu gebruik, een merkbaar langere levensduur wordt gerealiseerd.

Aanstootbescherming

De extra grote aanstootbescherming voorkomt terugslaan op apparaat en gebruiker, bv.  Bij het stoten tegen muren, stammen, stenen.

 

                                         Snelstop in 0.05 sec

                                         De gepatenteerde snelstop zorgt

                                         in minder dan 0.05 seconden voor

                                         het stilstaan van de messen en

                                        daarmee voor extreem grote

                                         veiligheid.  Het per ongeluk grijpen

                                         in draaiende messen is zo

                                         uitgesloten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40% meer reikwijdte

Wie kent het probleem niet:

Eigenlijk hebt u een ladder nodig voor de moeilijk toegangkelijke plekken in de heg.  Maar met het gepatenteerde Metabo greepsysteem wordt u het werken op een heel simpele manier gemakkelijk gemaakt - door max 40% meer reikwijdte.  Een extra veiligheidsschakelaar in de handgreep zorgt voor een hogere reikwijdte bij een veilige tweehandsbediening.

 

 

 

Kabelontlaster

De kabeltrekontlasting voorkomt op effectieve wijze het losgaan van de stekker uit de contrastekker van de verlengkabel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maximale knipkracht tot 26mm

Door de 2-traps tandwieloverbrenging en de krachtige 600 Watt motor van de 84-serie zijn zelfs takdiameters tot 26 mm geen probleem.  (de 83 modellen max. 20 mm)  Door de druppelvormige tanden van de snijmessen wordt bovendien voorkomen dat bij het knippen materiaal eruit glijdt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S-automatic

Door de Metabo S-automatic veiligheidskoppeling worden zowel de gebruiker als het apparaat bij het blokkeren van de messen beschermd.  Zelfs bij vele duizenden malen blokkeren scheidt de veiligheidskoppeling op effectieve wijze de krachtoverbrenging en zorgt daarmee voor een aanzienlijk langere levensduur van het apparaaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

> terug

 


 

 

Benzine haagschaar (2-takt)

 

 

 

 

De TANAKA haagscharen zijn compact, licht van gewicht en geschikt voor allerlei knipklussen.  Van hobby tot beroepsgebruik.  Bijzonder geluidsarm vanwege het TANAKA "Sound Reduction System™" en dat is metname plezierig voor de buren.  Met de "Quick Twist™" verstelbare achtergreep kunt u moeiteloos horizontaal en verticaal knippen.  De haagschaar is geschikt voor zowel links als rechtshandige gebruik.

 

 

 

> terug

 

 


 

 

 

Benzinehaagschaar (4-takt)

 

 

De eerste heggenschaar met 4-takt technologie

Veel kracht bij een laag toerental - zo wordt het werken met de nieuwe heggenschaar plezierig. Ze zijn stil, minder milieubelastend, draaien op loodvrije benzine en verbruiken weinig brandstof. Het geïntegreerde anti-vibratieframe garandeert een hoog comfort ook bij intensief gebruik. Royale handgrepen en protectiekappen bevorderen uw veiligheid tijdens het gebruik.

 

 

 

 

 

> terug

 


 

 

Stokhaagschaar

 

 
325 HDA55x
325 HDA55x
24.5 cm³   0.9 kW   5.5 kg   
324HDA55x
324HDA55x
 
25.0 cm³   0.8 kW   6.0 kg   
325 HE3x
325 HE3x
24.5 cm³   0.9 kW   5.7 kg   
325 HE4x
325 HE4x
24.5 cm³   0.9 kW   5.8 kg   

 

 

 

> terug

www.beeckman.com www.beeckman-machines.be www.beeckman.eu www.hakselaar.be www.haagschaar.be www.beeckman.info www.bosmaaier.be www.mulchmaaier.be www.boomzaag.be