.

                   Hakselaar

           >   Home       >   Contact       >   Ligging       >   Links                                                                       

        

 

     >   Wat te doen?       >   Diverse systemen                    >   klik hier voor alle andere tuinmachines

 

 

 

  

 

 

Wat te doen met snoei-afval, bladeren en ander tuinafval ?

Elke tuinbezitter kent dit probleem... U kunt eventueel de zakken “groene tuinafval” van de gemeente gebruiken of naar het containerpark gaan maar dat kost flink wat geld en/of tijd.

 

Er zijn andere oplossingen mogelijk : composteren of hakselen om vervolgens uit te strooien tussen de tuinbedden. Deze 2 ecologische oplossingen bieden het voordeel van een natuurlijke recyclage en voorkomen verarming van de tuingrond.

 

In beide gevallen dient men eerst het afval min of meer fijn te malen. Takken van 10 mm doorsnede hebben immers verscheidene jaren nodig om te composteren. Gemalen in  fijne spaanders zal het slechts enkele maanden duren om omgezet te worden in een rijke en natuurlijke materie : compost of humus.

 

Om een goede compost te bekomen, dient men verschillende materialen te mengen :

·       groen hout

·       bladeren

·       plantaardig afval (planten, groenten)

·       eventueel papier (zonder siliconen) of karton op basis van hout.

 

Wanneer deze verschillende materialen gehakseld zijn en grondig door elkaar gemengd, bekomt men een lichte en homogene massa. In de zomerperiode (± 20°C) zal deze opwarmen en de bacteriën zullen dit mengsel omzetten in humus. Na 3 à 4 dagen bekomt men een temperatuur van 30 à 50° C in het midden van de compostmassa en dit, op een volledig natuurlijke wijze.

 

Op deze manier wordt het volume 4 tot 8 maal verminderd, naargelang het gehakselde materiaal, en u beschikt over een natuurlijk compost. 

 

 

Diverse hakselsystemen.

 

 

Schijvenhakselaar

 

 

 

 

Klepelhakselaar

 

 

Hakselaar met wormwiel

 

 

 

 

www.beeckman.com www.beeckman-machines.be www.beeckman.eu www.hakselaar.be www.haagschaar.be www.beeckman.info www.bosmaaier.be www.mulchmaaier.be www.boomzaag.be