We starten de wandeling aan de taverne. We gaan de Zwalmbeek over en nemen onmiddellijk het pad over de brug naar rechts, langs de Zwalmbeek. In de buurt waar er huizen verschijnen aan de linkerzijde, kunnen we via een brugje de Zwalmbeek oversteken aan de rechterzijde van het pad. Via het daaropvolgend weggetje, komen we uit in de Krekelstraat, die we naar rechts nemen. Bij een eerste splitsing laten we de Rekegemstraat voor wat ze is en nemen bij de volgende splitsing de Kortendries naar rechts.

Bij het samenkomen met de Bruggenhoekstraat, wandelen we die rechtdoor. Aan het kruispunt met de Kruisstraat vervolgen we de weg naar links. In deze Kruisstraat merken we een bosje op aan de linkerkant. Ongeveer op het einde ervan kon men vroeger links afslaan en in het bos een kronkelend bospaadje volgen wat uiteindelijk uitkwam in de Krekelstraat. Dit blijkt ondertussen volledig privé-gebied te zijn. Noodgedwongen zetten we onze wandeling verder via de baan en slaan ietsje verder af naar links, in de Steenkouterweg. We wandelen het baantje volledig af en komen uit in de Ruddershovestraat. Hier eventjes naar rechts en dan naar links, namelijk de Molenweg. We lopen nu tussen de maïsvelden, richting Velzeke-Ruddershove. Na ongeveer 2/3 de van deze straat te hebben afgelegd, vinden we de straat genoemd Wijngaardshaag naar rechts, die we inslaan. Zo komen we uit in de Paddestraat, de gekende kasseistraat uit tal van klassiekers uit het wielrennen.

We vervolgen de wandeling in deze straat naar rechts. Aan een volgende splitsing, gaan we verder naar links, wat nog altijd de Paddestraat blijkt te zijn. Wat verder waar de Paddestraat een bocht naar rechts neemt, dient men links in te slaan, de Knutsegemstraat. We blijven deze straat volgen, ook aan de volgende splitsing (waar we links nemen). Hier komen we straks nog terug. Op een bepaald moment kunnen we een paadje nemen naar links. Dit paadje situeert zich rond de Molenbeek in een groene oase.

Waar het pad zich splitst naar links en rechts, volgen we de rechtse richting, dat na wat bochten richting Velzeke-Ruddershove loopt. Uiteindelijk komen we uit op de baan dat naar het centrum van het dorp leidt. We wandelen naar de kerk en gaan er rechts rond.

Aan de achterkant van de kerk is er een klein paadje, dat uitkomt in de Kerklandstraat. Daar gaan we verder naar rechts en ietswat verder aan een volgend kruispunt steken we de straat over en gaan we naar rechts en direkt naar links. Dit is een klein paadje, gelegen aan een home van een jeugdbeweging. Op het eind van dit paadje ligt er rechts ook een soort jeugdcentrum. We stappen verder rechtdoor via de Blarenhoek straat tot aan de Velzekestraat. Daar zetten we naar rechts de wandeling verder. We laten een eerste ingang naar rechts liggen (soort vissersgebied) en nemen de 2de naar rechts. Dit is een natuurgebied.

We volgen een pad naar links rond een soort moerasgebied en éénmaal die lus te hebben gedaan, gaan we verder naar links, het pad volgend. We blijven het pad volgen naast de Molenbeek, tot we uitkomen op de Beugelstraat. We volgen deze grotere baan een stukje naar links tot we schuin naar rechts kunnen afslaan op een pad tussen de maïs. Dit stijgend pad volgen we tot aan een T-splitsing waar we verder gaan naar rechts. Op een bepaald moment komen we aan een merkwaardige boom.

Daar slaan we schuin links af. We wandelen verder tot aan een splitsing waar we rechts/rechtdoor gaan. Aan de splitsing met de Knutsegemstraat gaan we naar links. Daar zijn we in de eerste helft van de wandeling al eens gepasseerd, maar aan de bocht naar rechts gaan we nu het paadje in dat links ligt van het alleenstaande huis in de bocht. We volgen dit pad rechtshoudend middenin het groen.

Uiteindelijk passeren we rechts van een huis en komen terug uit op een straat, gelegen dicht tegen de spoorweg. Hier gaan we die Koedrevestraat naar rechts volgen. Waar deze straat samenkomt met de Borstekouterstraat gaan we verder naar rechts. Een kleine 150 meter verder, juist voor de Zwalmbeek, slaan we links af en volgen een paadje links van de beek tot aan een soort zuiveringsstation. Wanneer we terug op een straat uitkomen, moeten we verder het pad volgen dat nu rechts van de Zwalmbeek loopt. Zo komen we uiteindelijk terug uit aan de weide waar de auto staat.