De bedoeling van deze wandeling is om het gedeelte aan paden rond de Kwaremont te bewandelen die nog niet gedaan werden door de andere wandelingen rond de Kwaremont : (zie Wandeling 6 : Kwaremont - duur : ± 4 uur en Wandeling 23 : Zulzeke - duur : ± 3 uur) Op het eind overlappen beide wandelingen voor een stuk en ook worden een paar stukken in omgekeerde zin bewandeld. Wij hebben deze wandeling gedaan na een periode van sneeuw en regen. Het lag er op vele plaatsen nogal modderig bij, wat het wandelen soms heel lastig maakte. Met de auto langs de drukke N36 in richting Ronse, steken we die N36 over en gaan via de Ommegangstraat omhoog. Waar we een straat dwarsen kunnen we links in de bocht een dalend pad opmerken. We nemen uiteraard dit pad. In het begin liggen er losse stenen en daalt het sterk, het pad gaat verder over in een vlakke veldwegel. We lopen hier dicht bij de N36, er is dus veel lawaai van het verkeer. Op het eind van het pad maken we een bocht naar links en komen zodoende terug uit op de N36. We steken die nogmaals over en gaan aan de overkant de Stoutegemstraat in. Dit is een klein straatje dat wat verder terug uitkomt op de N36, maar zodoende dienen we niet langs die drukke N36 te lopen. Op het eind van het straatje steken we nogmaals de N36 over en aan de overkant vinden we alweer een drassige veldwegel die we kunnen volgen.

Op het einde ervan komen we uit op de oude Kwaremont. Gezien de veldwegel aangegeven door de stafkaart aan de overkant van het baantje verdwenen is, gaan we noodgedwongen via de weg verder naar rechts. Ietsje verder aan een kruispunt, slaan we linksaf. We passeren wat bewoningen en een soort afgebrande hangar. We komen nu uit op een gebied met enkele veldwegen. Om de meeste te kunnen doen gaan we een stuk 2 maal doen, zij het in tegengestelde richting. Waar we loodrecht een veldwegel kruisen, gaan we eerst naar links. We draaien wat verder mee naar rechts en gaan altijd rechtdoor. Op een bepaald moment gaat het pad over in een betonnen stuk. Wat verder komen we uit op een klein pleintje liggend naast de hoofdweg Berchem-Zulzeke. Hier naar rechts, de Keuzelingstraat in. Het baantje kronkelt een beetje. Na een flauwe S-bocht, merken we aan de rechtse kant een soort gemetseld gebouwtje op waarvan ramen zijn toegemetst. Ietsje verder daarna, kunnen we terug een veldwegel nemen naar rechts. Deze volgen tot waar we naar rechts gestuurd worden. Rechts meedraaien (90 graden) en dan altijd rechtdoor. Uiteindelijk komen we terug uit op de veldwegel die daarstraks overging in een betonnen baantje. Hier gaan we nu naar links, zodat we in tegengestelde richting lopen tov de eerste doorgang. Op het eind draait de veldwegel dus nu af naar links en nu gaan we rechtdoor. We passeren dus het kruispuntje waar we daarstraks van rechts kwamen, maar nu doorlopen. Door de moeras is dit een pittig stukje vermits het begint te stijgen. Boven aangekomen, langs de bewoning verder meevolgen (afdraaien naar links) en we komen uiteindelijk uit op de baan die van Kwaremont centrum komt. Hier efkens de baan volgen naar rechts. Ietsje verder vinden we aan de linkerkant terug een veldwegeltje. We volgen dit weggetje dat wat verder 90 graden afdraait naar links. Op een bepaald moment is er een kruispuntje : het weggetje slaat af naar links maar loopt ook door naar een afgelegen woning. Origineel gingen we hier naar links maar sinds enige tijd is er terug een wandelpad opengesteld die naast het huis loopt. We lopen hier nu dus door in de richting van het afgelegen huis. We moeten er links van passeren. Dit paadje, dat wat verder nog een andere weide kruist, komt uiteindelijk uit op een baantje dat naar de Patersberg loopt. Het paadje loopt, juist voor het uitkomt op het baantje, ook vlak naast een tweede woning. Aangekomen aan het baantje, verder naar links. Origineel namen we een helling die min of meer evenwijdig aan de Patersberg ligt (en links ervan in een soort fruitteeltgebied), doch sinds enige tijd is dit terrein gemarkeerd als privé. Daarom gaan we nu de volgende straat naar rechts afslaan en gewoon de Patersberg omhoog gaan. Boven, naar links en nog geen 100 meter verder afslaan naar rechts via een veldwegel.

Dit, in het begin, afdraaiend pad komt wat verder uit op een baan. Vanaf nu gaan we een stuk geasfalteerde baan volgen. We volgen verder de baan die recht voor ons ligt, namelijk de Kalverstraat. We hebben hier terug een mooi zicht op bijv. Zulzeke en het Elenebos.

Het huidig baantje daalt en kronkelt wat en maakt dan een rechts bocht naar links, juist voor een eigendom. Iets verder negeren we een baan naar links maar volgen de huidige baan verder, ondertussen de Biesstraat geworden.

Aan een volgend kruispunt, houden we rechts aan, zodat we uitkomen in de Nophovestraat. Vroeger was er ook een pad te vinden in de velden links van die baan, maar dit is blijkbaar ook verdwenen. We wandelen verder, merken ook hier weer terug mooie panorama's aan en lopen tot aan een volgend kruispunt. Vanaf nu gaan we ons terug begeven op veldwegen. Hier slaan we rechts in. Aanvankelijk een baantje, maar verder gaat het over in een veldweg. Dit dalend en later terug stijgend pad loopt tot aan een wit kapelletje gelegen langs de Ter Boekerstraat.

Aan het kapelletje gewoon de baan oversteken en het hele smalle paadje aan de overkant volgen. Het stuk vanaf hier hebben we al eens gedaan in een andere Kwaremont wandeling. Op het eind, een ietsje de baan volgen in rechtse richting en ongeveer gelijk aan de eerste bebouwing, kunnen we naar links terug een pad volgen. Dit pad kan er moerassig bijliggen en kan bijgevolg het steile dalen hier en daar vermoeilijken. Op het eind dienen we een beekje over te steken met behulp van wat oude betonnen palen en passeren we een kleine oude woning.

Aangekomen op de baan verder naar links. Zoals in de andere Kwaremont wandeling gaan we ook hier tot aan een volgende bebouwing en juist daarvoor slaan we rechts terug een veldweg in. Op het eind komen we uit op de Watermolenstraat. Hier kunnen we eventueel verder het verloop volgen van de andere Kwaremont wandeling en zo terug naar het centrum van Kwaremont gaan. doen we de volledige wandeling, dan hier naar links. Een goeie 150m verder nadat we dus links zijn afgeslagen, kunnen we naar rechts een veldweg inslaan. Dit is tevens ook de een stuk van de andere Kwaremont wandeling, maar in omgekeerde zin. We volgen dit paadje wat verder in een bosje ingaat en op een bepaald moment merken we een woning op aan de linkerkant. Juist voor die eigendom, kunnen we naar links afslaan, via een smal paadje. Ondertussen heeft men dat blijkbaar afgezet met een houten overstap-constructie. Misschien is dit gedaan om mountain-bikers weg te houden. Dus even met behulp van een 2-tal overstaptreden over het overstapje kruipen. We gaan nu via het Feelbosje naar de grote weg Ronse-Berchem. Het trajekt in het bosje is nergens echt aangegeven maar er ligt een pad, alhoewel dit ook wel lijkt toe te groeien. Na dit bosje nog eens te hebben doorkruist in de late zomer bleek de begroeiing langs weerskanten de doorgang wat moeilijker te maken, dus best met vest en lange broek erdoor trekken. Men moet gewoon de meest logische track volgen. Dit bospaadje kronkelt hier en daar en op een bepaald moment moet men ook over een heel moerassig gedeelte. Uiteindelijk, na wat stijgen, komt men uit op de drukke N36, de baan Ronse-Berchem. (Origineel gingen we niet door dit bosje maar in de Watermolenstraat gingen we nog iets verder en dan aan een hangar naar rechts via een mooie veldweg die uiteindelijk ook uitkomt op de N36. Doch deze veldweg is meestal afgesloten door een poort. We steken de N36 over en gaan naar links, richting taverne/restaurant 't Konijntje. Aan het spijshuis, de N36 verlaten via de grindweg en zo komen we uit op de Ronde Van Vlaanderen straat. Dit is een gewone baan die we bewandelen tot aan de derde straat naar links. Hier slaan we de Drogenbroodstraat in tot aan de kruising met de Cote Du Trieu of Knoktestraat. Hier verder naar rechts. Iets voor het einde draait het straatje naar rechts en daar vinden we een baantje naar links. Het lijkt een lange oprit te zijn naar een afgezet gebied. Men kan echter iets in de richting van het domein gaan en juist ervoor, ongeveer voorbij een alleenstaande woning aan de rechtse kant, naar rechts een dalen pad nemen. Ook hier hebben we al gewandeld tijdens de andere Kwaremont wandeling zij het dan in omgekeerd zin. We dalen het pad af en waar we op een weg komen gaan we verder naar rechts. We wandelen nu de baan af tot aan een volgend kruispunt. Hier afslaan naar rechts, een laatste pad nemend. Dit stijgt op het eind redelijk steil tot aan de drukke N36, vlak waar de auto geparkeerd staat.