De wandeling is voor een groot stuk het eigenlijke omgekeerde van de Panorama-route. Het beginstuk is wel volledig anders. Daar waar de panorama-route over het verlengde van de oude Kwaremont gaat, doen wij een mooi en rustig stukje aan, aan de overkant van de drukke N36 baan. Over de oude Kwaremont rijden trouwens ook regelmatig auto's.
We starten de wandeling aan de grote baan, daar waar de Kwaremontplein-weg samenkomt met de grote baan N36. Rechtdaar tegenover aan de andere kant van de grote baan, is er een weggetje. We steken de baan over en volgen het weggetje dat langs een stukje bos loopt. We kronkelen rustig mee met het weggetje en op een bepaald moment lopen we juist naast een huis. Uiteindelijk komen we uit op de Hoogstad weg, die we vervolgen naar links. Na een paar honderd meter passeren we wat huizen en iets verderop volgt een splitsing, waar we naar links onze weg verder zetten. De weg gaat geleidelijk naar boven.

We volgen dit trajekt tot we uitkomen op de Kalmonstraat. Het lijkt eerder een grote inrit naar een groot herenhuis dat er wat verder staat. Een paar meter verder kruisen we het einde van de Rue Du Trieu, die tijdens de voorjaarsklassiekers regelmatig beklommen wordt. We gaan verder terug tot aan de grote baan, steken die over en gaan rechtdoor, het smalle straatje in. Iets verder komen we nu uit op het einde van de Kwaremont-beklimming. We kruisen die schuin en zetten onze weg verder via de doodlopende Feelbosstraat.

De Feelbosstraat begint plots te kronkelen en komt wat verder uit in een klein stukje bos. We vervolgen gewoon verder het pad en komen na een tijd uit op de Rampeweg. Op deze weg zetten we in de rechtse richting onze wandeling verder. Na een linkse bocht gaat de weg plots steil omhoog en we kruisen nu de Kalkhovenstraat die we in de linkse richting volgen. Enkele meters verder is er al een splitsing, maar we volgen de baan gewoon verder. Wat verder draait het weggetje in een rechtse bocht en komt kort daarop samen met de Ter Boekerstraat, komende uit de linkse richting. We zetten gewoon de wandeling verder rechtdoor tot we terug aan een splitsing komen. We zijn nu in de Lamontstraat. Aan de splitsing gaan we efkens naar links en kort daarop gaan we rechts een weggetje in. Hier hebben we een heel mooi verzicht...

We dalen efkens af en komen terug in een klein stukje mooie natuur terecht. Juist voor het bos, gaan we rechts verder. Eventueel kan men eerst een lusje maken in het bos. De weg gaat terug naar boven nu en kan heel drassig liggen bij nat weer. We begeven ons geleidelijk weer in de richting van de drukke baan N36 Berchem-Ronse en banen ons een weg tussen de weiden met koeien en blijkbaar hier en daar een gevaarlijke stier, die we echter totaal niet opmerken. Dicht bij de drukke baan gaan we draaien we langs een huis mee en begeven ons eventjes evenwijdig aan de N425, om wat verder af te slaan naar links, de Reybroekstraat in. Enkele meters na een bocht naar rechts en kort erop terug naar links, gaan we terug naar rechts een paadje in. Dit is een heel smal paadje tussen de weiden en afspanningsdraad in. Ook hier is er terug een mooi verzicht.

Het pad kronkelt zich verder een weg en komt uiteindelijk uit op een uitloper van de Hotondstraat. We zetten de weg verder naar links. Wanneer we aankomen aan een poort kunnen we die zonder problemen passeren en de weg verder zetten. Uiteindelijk komen we aan aan een soort gerenoveerd gebouw. We kruisen het terrein en aan het einde van dit terrein bevindt zich een draaipoortje waar we door wandelen en nu aan de zijkant van een akker moeten lopen. We volgen altijd verder het pad en komen op een bepaald moment aan een afsluiting rond een weide met de vermelding van een wakende stier. De weide zat er vol van de koeien (en van de stier ?) , maar het passeren van de weide was er totaal geen probleem. De afstand van de ene kant van de weide naar de andere kant is er ook niet zo groot. Vergeet ook niet dat dit normaal een stuk van de begeleide Panorama-route wandeling is. Aan de andere kant van de weide, zetten we de wandeling verder in de rechtse richting.

Zo komen we uit in de Beiaardstraat en gaan nu richting van de Hoogbergstraat. Aangekomen aan deze weg steken we over en gaan verder het baantje in dat zich daar bevindt, namelijk de Hoge Kouter. We volgen dit baantje tot aan de Sluipestraat waar we naar rechts gaan en enkele meters verder komen we terug aan een kruising aan, waar we het paadje volgen aan de linkse kant. We nemen niet de Zeelstraat. In dit paadje merken we aan de linkerkant verbrande bomen op.

Dit paadje kronkelt en stijgt geleidelijk, zich een weg banend in de richting van de N60 Oudenaarde-Ronse. We gaan tot we aan een baantje komen (Smisstraat). Bijna aangekomen aan  het baantje is er achter zich ook een mooi panorama te zien. We wandelen verder naar links en aan een volgende splitsing (enkele meters verder) nemen we de rechtse kant. Links leidt immers naar een privé-huis, alhoewel het er niet echt is aangeduid.  Dit pad kronkelt nogal en iets verder na een bocht naar links en na een wat rechter stuk, slaan we links een pad in, volgend tussen de akkers. Dit pad loopt richting Zulzeke en komt uit op de Kapoenstraat. Kort na een rechtse bocht in die straat volgen we naar links terug een pad dat op het eind uitkomt op de Zulzekestraat. We steken de baan over en wandelen naar rechts, richting centrum van Zulzeke. Voor de kerk gaan we naar links. Dit is min of meer een doodlopend straatje waar aan het eind een oud huisje staat. Iets ervoor gaan we naar rechts langs een muur een paadje volgen. Dit betonnen aangelegde paadje blijven we volgen  tot we uitkomen op de Dalstraat. We slaan af naar links en aan de volgende splitsing naar rechts, de Ter Boekerstraat volgend. We wandelen altijd verder rechtdoor tot we aan de linkerkant een kapelletje zien verschijnen met de wijze woorden op de bijhorende bank : "Met de fiets of te voet, eventjes rusten doet je goed."  We besluiten echter nog niet te rusten en gaan daar naar rechts een smal paadje tussen de akkers in. We begven ons nu naar de buurt van de Patersberg, ook al een heel gekende helling door de wieler-klassiekers. Wanneer het pad uitkomt op de Lamontstraat, steken we de baan over en aan de overkant ligt er weer een paadje. Dit dalend pad begeeft zich blijkbaar ook weer tussen de wakende stieren en wat verder passeren we vlakbij een huisje waarna we de Middelloopstraat bereiken. Daar aangekomen zetten we de reis verder naar links. Juist voor een gebouw aan de rechtse kant van de straat, volgen we een volgend pad naar rechts.

Dit pad komt uit op de  scheiding tussen de Rampe-straat en de Watermolenstraat, ons niet nalatend eerst de wijze woorden te presenteren : "Neem even tijd, voel je bevrijd van zorgen voor morgen." Vermits we eigenlijk geen zorgen hebben zetten we de reis verder naar rechts. We passeren een gebouw met een watermolen en wat verder slaan we links af, een doodlopend weggetje. Dit baantje stijgt geleidelijk en na het passeren van een laatste huis gaat het over in een paadje. We volgen verder tot aan de Keuzelingsstraat. Daar vervolgen we naar links onze weg, richting Kwaremont dorp. Aan het volgende kruispunt steken we de straat schuin-rechts over en gaan verder in de Kwaremontpleinstraat, richting kerk en afdalend naar de drukke N36, waar de auto staat en waar we tevreden onze hele mooie wandeling beëindigen.